Va îngheța Moldova la iarnă? Prognoza Maiei Sandu
Full Article 2 minutes read

Va îngheța Moldova la iarnă? Prognoza Maiei Sandu

Maia Sandu a declarat că cetățenii Republicii Moldova trebuie să se pregătească de o iarnă complicată. Aceasta în condițiile în care Guvernul nu are încă claritate pe contractul în derulare cu Gazprom. Șefa statului a menționat că se discută cu mai multe potențiale surse, dar „prețul este foarte înalt”.

În cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova, Sandu a spus că dacă în anii precedenți, Moldova cumpăra gaze la un preț mult mai mic, în acest an prețurile „sunt foarte mari”.

„Aici vedem vulnerabilitatea majoră a Republicii Moldova pentru că înțeleg că Guvernul nu are încă claritate pe contractul în derulare cu Gazprom. Nu există certitudine că va furniza Gazprom cantitățile de care avem nevoie”, a spus președinta.

Șefa statului a mai declarat că se discută cu mai multe potențiale surse, dar „prețul este foarte înalt”.

„Pentru cetățenii Republicii Moldova, acest preț este inaccesibil. O să vedem în continuare care sunt rezultatele discuțiilor”, a menționat Sandu, precizând că este deficit și de păcură pe piață.

Întrebată dacă Moldova depozitează gaze naturale, Maia Sandu a spus că „sunt anumite cantități, dar nu foarte mari”.

„Problema este prețul, nu ne putem permite să achiziționăm și să depozităm. O să vedem cum o să evolueze piața în următoare săptămâni”, a menționat șefa statului.

Într-un final, Sandu a îndemnat cetățenii să economisească în legătură cu situația curentă.

„Cetățenii Republicii Moldova trebuie să înțeleagă că situația este dificilă și trebuie să întreprindă toate măsurile pe care le pot întreprinde pentru ca să economisească încălzirea și energia, așa cum fac toți oamenii din țările UE și țările unde oamenii sunt afectați de această criză”, a menționat președinta.

Bineînțeles că autoritățile vor face tot ce pot ca să asigure cu resurse energetice în iarnă cetățenii, a spus șefa statului. „Există această incertitudine, există riscuri și respectiv trebuie cu toții să economisim și să ne pregătim de o iarnă complicată”, a conchis Maia Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: