Cererea Rusiei ca să-i fie plătite gazele în ruble reprezintă o „ruptură de contract”, declară Germania
Full Article 2 minutes read

Cererea Rusiei ca să-i fie plătite gazele în ruble reprezintă o „ruptură de contract”, declară Germania

Germania consideră o „ruptură a contractului” solicitarea Rusiei ca statele Uniunii Europene să nu-i mai plătească gazele naturale în euro sau dolari, ci în ruble, a declarat ministrul german al economiei, Robert Habeck.

„Urmează să discutăm cu partenerii noştri europeni asupra modului în care vom răspunde acestei cereri”, a spus oficialul german, relatează Digi24.ro.

Chestiunea ar putea fi discutată de liderii europeni la summitul lor de joi şi vineri.

Amintim că Vladimir Putin a anunțat pe 23 martie că țările „neprietene” cu Rusia vor trebui să achite pentru gaz în ruble și nu în valută străină, așa ca până acum.

Pe 7 martie, Guvernul de la Moscova a publicat lista țărilor „neprietenoase” cu Rusia. Documentul a fost semnat de către prim-ministrul rus Mihail Mișustin. În listă sunt incluse câteva zeci de țări, nu și Moldova. Documentul le permite cetățenilor ruși, companiilor și organelor de stat, care au datorii față de creditori din aceste țări, să le achite în ruble rusești. Pentru asta, datornicii trebuie să solicite băncilor rusești crearea unui cont special în ruble pe numele creditorului și să transfere acolo mijloacele financiare.

Vicepremierul moldovean Andrei Spînu, a dat asigurări că decizia Rusiei de a solicita „țărilor neprietene” să își plătească facturile către Gazprom în ruble rusești nu va afecta Republica Moldova. Declarația a fost făcută pe 23 martie, după ședința Guvernului.

„Istoric vorbind, contractele semnate dintre Moldovagaz și Gazprom au prevăzut mereu plăți în dolari și ruble rusești. La moment, din ceea ce am văzut, nu va afecta în niciun mod relația contractuală dintre Moldovagaz și Gazprom. (…) Moldovagaz achită în dolari, euro sau ruble. Inclusiv în februarie, dar și acum, s-a achitat o parte din sumă în ruble. Pentru că Gazprom plătește pentru tranzitul gazului în R. Moldova și a achitat în ruble. Acele ruble pe care le-a primit Moldovagaz, le-a achitat înapoi către Gazprom. Contractul nostru deja prevede mai multe opțiuni”, a explicat vicepremierul.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: