Cernăuțeanu, despre fotografiile din spital și video din timpul atacului: persoanele care se fac vinovate vor fi pedepsite
Full Article 5 minutes read

Cernăuțeanu, despre fotografiile din spital și video din timpul atacului: persoanele care se fac vinovate vor fi pedepsite

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) Viorel Cernăuțeanu a vorbit despre scurgerile de imagini din Aeroport și spital, în cazul cetățeanului din Tadjikistan, învinuit de dublu omor. De menționat că pe online au apărut mai multe imagini, inițial de la aeroport cum atacatorul este reținut de oamenii legii, ulterior – din spital, cum învinuitul a fost conectat la aparate. Potrivit lui Cenăuțeanu, scurgerile „nu au nici o scuză” și mai multe instituții ale statului le examinează pentru a identifica persoanele care și-au depășit atribuțiile de serviciu. „Vă asigur că ele nu se vor regăsi în instituțiile statului”, a adăugat Cernăuțeanu. 

Cernăuțeanu a spus, în cadrul unor declarații de presă, că scurgerile de imagini sunt „un lucru ieșit din comun, care nu are nici o scuză, indiferent de cine n-ar face acest lucru”.

Noi întâi de toate trebuie să ținem cont de starea emoțională a fiecărei persoane și în mod special a familiilor persoanelor care au decedat în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu”, a menționat șefia IGP.

Cernăuțeanu a mai declarat că „instituțiile statului s-au autosesizat la aceste imagini și la dezinformările care s-au extins în spațiul public”.

Întrebat dacă a dat de urma celor celor care au făcut publice imaginile, Cernăuțeanu a spus că „o parte din aceștia deja au fost identificați”.

Urmează și alte persoane care la fel vor fi identificate. Sunt toate oportunitățile și pârghiile care ne permit de a identifica aceste persoane. (…) Vă asigur că ele nu se vor regăsi în instituțiile statului, de a lucra, deoarece asta depășește orice etică profesională”, a precizat el. „Vă asigur că persoanele vor fi sancționate”, a adăugat Cernăuțeanu.

La întrebarea „ce riscă persoanele din cauza cărora au avut loc scurgerile de informații”, șeful IGP a menționat că autoritățile vor identifica „prin ce prisma vor fi calificate acțiunile lor, fie că vorbim de depășirea anumitor atribuții în serviciu, fie că vorbim de de neglijența în serviciu a unor angajați”.

Aceasta deja în funcție de circumstanțele care au fost, că cineva a făcut-o cu intenție sau cineva a făcut-o din imprudență și din neștiință sau din prostie personală. Acest lucru urmează a fi elucidat pe parcurs după interogarea fiecărei persoane care se face vinovată de aceste cazuri. (…) Se examinează mult mai amplu, nu doar sub prisma unei legi că vorbim noi de procesual-penală, dar vorbim și sub prisma aspectelor disciplinare. Deci se examinează de mai multe instituții”, a conchis conducerea IGP.

***

Un cetățean al Tadjikistanului a tras focuri de armă la Aeroportul din Chișinău, în seara de 30 iunie, după ce i-a fost refuzată intrarea în țară. La scurt timp, agresorul a fost capturat de brigada de poliție cu destinație specială Fulger. În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Muntean și angajatul din securitatea aeroportuară Igor Ciofu au fost omorâți.

Numele cetățeanului din Tadjikistan, care a ucis 2 persoane, este Rustam Așurov. Informația a fost confirmată de Procuratura Generală de la Dușanbe. Bărbatul era implicat în răpirea prim-vicepreședintelui unei bănci din Tadjikistan și era căutat de autoritățile din țara de origine. După comiterea infracțiunii, acesta a fugit în Moldova prin Turcia cu intenția de a se ascunde în țările Uniunii Europene.

Reprezentanți ai organelor de drept din Tadjikistan și oficiali ai ambasadei țării în Ucraina, care prezintă inclusiv interesele Tadjikistanului în Moldova, au sosit la Chișinău, a scris pe 2 iulie Ria Novosti – „pentru a interacționa cu colegii moldoveni, pentru a clarifica toate împrejurările incidentului din 30 iunie în care este implicat un cetățean al Tadjikistanului”.

Patru iulie a fost declarată zi de doliu național în Moldova. Totodată, președinta Maia Sandu a semnat un decret prin care se conferă post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu și lui Serghei Muntean.

Polițistul de frontieră Serghei Muntean va fi înmormântat pe 4 iulie la Volintiri, raionul Ștefan Vodă. Reprezentanții Poliției de Frontieră au declarat că înainte de ceremonia de înmormântare, corpul neînsuflețit al polițistului va fi adus la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din Chișinău. Aici, colegii lui Muntean își vor lua rămas bun cu onoruri militare.

Înmormântarea angajatului din securitatea aeroportuară Igor Ciofu a avut loc astăzi, 3 iulie. Ciofu a fost înmormântat în satul Nimoreni, raionul Ialoveni. La ceremonia funerară a participat și premierul Dorin Recean.

Rustam Așurov este internat la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, în secția de reanimare. Informația a fost comunicată pentru NM, pe 3 iulie, de către o sursă familiarizată cu situația. Aceasta a adăugat că prognoza medicilor este foarte rezervată. Contactată de NM pentru un comentariu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției Diana Fetco a precizat că, întradevăr, starea individului este „extrem de gravă”.

Tot pe 3 iulie, Procuratura Generală a anunțat inițierea unui proces penal pentru a verifica dacă persoanele implicate în asigurarea securității la Aeroport și-au exercitat obligațiunile de serviciu pe 30 iunie, în contextul atacului soldat cu 2 morți.

În aceeași zi, Procuratura Generală a declarat că în privința cetățeanului din Tadjikistan a fost aplicat arestul preventiv pentru un termen de 30 de zile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: