Premierul Ion Chicu se arată nemulțumit de cei care critică felul cum este gestionată situația pandemică în Republica Moldova. În cadrul unui briefing din 23 noiembrie, după ședința comună cu președintele în exercițiu Igor Dodon și speakerul parlamentului Zinaida Grecianîi, șeful executivului a chemat la mobilizare și a dat o replică „unei doamne”, fără să precizeze la cine anume se referă.
„Am văzut că reapar unele specimene venind cu diferite speculații și aberații. Timp de câteva săptămâni au dispărut, acum reapar. Recomand acestei doamne să vină la colegii ei din spitale, să îi întrebe care este situația, poate au nevoie de ajutor. Ceea ce fac ei, denigrând Republica Moldova, că nu este vorba despre guvern… Nu le face față, mergeți în țările europene, poate și în țara vecină să vedeți care este situația. Nu trebuie de mers la confruntări, la speculații ieftine. Mai ales că statul a învățat-o și pe ea medicină. Dacă poate să meargă să ajute – să meargă, noi vom contribui la aceasta”, a declarat Chicu.
Șeful executivului a subliniat că sănătatea fiecăruia depinde în primul rând de noi însune.
„Fac apel la societate, fiți precauți, purtați măști. Am văzut decizia Comisiei din Chișinău, rugăm cetățenii să se conformeze. Sănătatea dimneavoastră este în primul rând în mâinile dumneavoastră. Mai avem locuri în spitale, dar nu înseamnă că nu se vor termina. Trebuie să ne unim efoturile, sănătatea nu este domeniul în care politica trebuie să-și arate toată mizeria pe care o are la nivel de ADN deja în Republica Moldova”, a declarat Chicu.
***
Potrivit celor mai recente informații, în Republica Moldova au fost testate pozitiv cu noul coronavirus aproape 98 de mii de persoane. 2149 dintre pacienți au murit.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează o vizită oficială la Varșovia, unde a susținut marți, 8 iulie, un discurs în cadrul conferinței comune cu omologul său polonez, Andrzej Duda. În declarațiile sale, șefa statului a evidențiat relațiile strânse dintre cele două țări, „bazate pe încredere, solidaritate și obiective comune”, menționând că parteneriatul moldo-polonez este „mai solid ca niciodată”.
Maia Sandu a apreciat sprijinul Poloniei pentru Republica Moldova în momentele de criză, precum pandemia, criza energetică și valul de refugiați, dar și susținerea oferită în parcursul european al țării.
„Polonia a fost de mult timp o sursă de inspirație pentru Moldova — prin transformarea sa democratică, modernizarea economică și parcursul său de succes către integrarea europeană”, a subliniat președinta.
Președinta a remarcat că Polonia a devenit recent a 20-a cea mai mare economie a lumii și a apreciat că „familiile poloneze nu au trăit niciodată mai bine — pentru că s-a investit în reforme și s-a construit un stat ancorat în valorile europene”.
Președinta Moldovei a amintit sprijinul oferit de Polonia în momente-cheie pentru țara sa, inclusiv în crizele pandemiei, energetice și în gestionarea refugiaților.
„În 2021, când Rusia a transformat gazul într-o armă, Moldova a făcut prima achiziție de gaz de pe piața liberă — și am apelat la o companie poloneză. Asistența poloneză face o diferență reală în comunitățile din întreaga Moldovă — modernizând școlile noastre, spitalele și instituțiile locale. Ne-ați ajutat să dotăm forțele noastre de ordine cu expertiză și echipamente pentru a rămâne reziliente într-un mediu de securitate din ce în ce mai complex. Ați sprijinit antreprenorii moldoveni — inclusiv prin finanțare din partea Băncii de Dezvoltare Poloneze pentru întreprinderile mici și mijlocii”, a subliniat Sandu.
Șefa statului a vorbit și despre cooperarea economică, menționând că „asistența poloneză face o diferență reală în comunitățile din întreaga Moldovă — modernizând școlile noastre, spitalele și instituțiile locale”. Ea a amintit investițiile poloneze, inclusiv achiziția Purcari de către Grupul Maspex: „Acest parteneriat oferă produselor moldovenești acces la o rețea regională de distribuție puternică, un impuls important pentru exporturile noastre — și transmite un mesaj clar că Moldova este deschisă pentru afaceri”.
Președinta a încurajat firmele poloneze să investească în Moldova.
„Moldova oferă o bază eficientă din punct de vedere al costurilor și prietenoasă cu mediul de afaceri pentru acces pe piețe românească și ucraineană. Având o piață internă mai mică, suntem obligați, ca țară, să construim cea mai competitivă platformă de export din regiune și dorim ca firme poloneze ambițioase să valorifice acest potențial”, a mai menționat șefa statului.
Sandu a mai menționat și legăturile culturale și umane dintre cele două popoare: „În Moldova, o comunitate mică, dar mândră, de etnie poloneză continuă să-și păstreze patrimoniul cultural — o moștenire a istoriei noastre comune. Iar în Polonia, diaspora moldovenească construiește noi punți între popoarele noastre — prin muncă, studii și viață comunitară, contribuind la economiile ambelor țări”.
Președinta a elogiat vocea Poloniei în UE și a reiterat sprijinul Moldovei pentru Ucraina: „Suntem profund recunoscători Poloniei pentru sprijinul ferm acordat Ucrainei — pentru că, sprijinind Ucraina, contribuiți la protejarea Moldovei. Țineți acest război — și imperiul din spatele lui — departe de granițele noastre, departe de casele noastre. Ucraina poartă greul acestui război — iar curajul ei apără întreaga Europă. Onorăm această jertfă”.
Maia Sandu a reafirmat angajamentul pentru integrarea europeană: „Nu cerem scurtături. Ne facem temele — pentru că credem în acest proiect. Și pentru că vrem să contribuim la el”. Ea a transmis că Moldova este pregătită să întărească Uniunea Europeană „pentru regiunea noastră, pentru securitatea granițelor și pentru viitorul Europei”.
„Moldova este mândră să fie alături de Polonia. Și împreună, suntem hotărâți să construim o Europă mai puternică, mai sigură și mai unită”, a încheiat Maia Sandu.