Chironda a depus cererea de chemare în judecată a Primăriei Chișinău pe motivul concedierii din funcția de viceprimar (DOC)
Full Article 3 minutes read

Chironda a depus cererea de chemare în judecată a Primăriei Chișinău pe motivul concedierii din funcția de viceprimar (DOC)

Victor Chironda a depus, pe 15 iulie, cererea de chemare în judecată a Primăriei Chișinău. Acesta solicită să fie declarată ilegală decizia prin care a fost demis din funcția de viceprimar al capitalei. 

Ex-viceprimarul capitalei susține că, de fapt, demiterea sa ar avea legătură cu refuzul de a semna decizia privind demolarea Hotelului Național.

„Să fie clar, eu nu contest dreptul primarului și Consiliului de a demite viceprimarul. Eu contest temeiul acestei decizii, adică argumentarea precum că eu aș fi lipsit nemotivat de la serviciu și că nu mi-aș fi îndeplinit atribuțiile de serviciu. Ambele argumente sunt minciuni împachetate în încălcări ale legislației muncii. Dacă vroia atât de mult să mă demită, primarul Ion Ceban trebuia să descrie motivul adevărat al acestei decizii, și anume refuzul meu de a semna autorizația ilegală de demolare a hotelului Național și expunerea publică a actelor de corupție ale colaboratorilor primăriei”, a argumentat Chironda.

Chironda a precizat că nu se ține de funcție și nici nu va cere despăgubiri sau achitarea salariului pentru perioada în care nu a lucrat.

„Eu am depus această cerere pentru a demonstra că primăria lui Ion Ceban se ține pe minciună, manipulare, corupție și PR ieftin. Iar cine are dubii asupra acestui lucru să privească ședința CMC din 2 iulie. Eu voi continua monitorizarea activității primăriei și alături de colegii din societatea civilă vom face toate demersurile necesare pentru a stopa demolarea ilegală a hotelului Național dar și pentru a asigura transparența decizională în primăria Chișinău”, a conchis acesta.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

***

Amintim că, pe 15 iunie, viceprimarul capitalei Victor Chironda i-a solicitat primarului general, Ion Ceban, să inițieze o anchetă de serviciu în privința Svetlanei Dogotaru, arhitectul-șef al municipiului Chișinău și șefa Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare. Acesta a acuzat-o de lipsă de profesionalism în contextul dezbaterilor privind demolarea Hotelului Național. Chironda susține că Dogotaru ar permite beneficiarului „să încalce procedurile de elaborare a documentației de urbanism și să inducă în eroare primarul și viceprimarii care trebuie să semneze actele permisive”.

De cealaltă parte, arhitectul-șef al capitalei a dat asigurări să toate neconformitățile din proiect se vor înlătura și că urmează expertize, „în caz de necesitate”. Mai mult, aceasta l-a acuzat pe Chironda de lipsă de profesionalism și a menționat că viceprimarul ar recurge la „manipularea opiniei publice” și ar ținti fotoliul de deputat.

Ulterior, în cadrul Primăriei Chișinău a fost creat un grup de lucru, format din angajați ai instituției, pentru „elucidarea circumstanțelor absenței de la serviciu” a viceprimarului capitalei.

Pe 18 iunie, Chironda a anunțat că s-a adresat la Procuratura Generală în legătură cu inițierea unei anchete de serviciu în privința sa. De asemenea, pe 21 iunie, Chironda a anunțat că autorizația de desființare a Hotelului Național totuși a fost emisă și că va depune repetat un demers la Centrul Național Anticorupție, pentru a verifica legalitatea acțiunilor funcționarilor din cadrul Direcției generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare.

Într-un interviu pentru NM, Victor Chironda a anunțat că nu intenționează să demisioneze. De cealaltă parte, Ceban a declarat că dacă subalternul său nu va pleca de bunăvoie, va fi inițiată procedura de concediere.

Pe 23 iunie, printr-o dispoziție a primarului general, Ion Ceban, au fost redistribuite atribuțiile între viceprimarii capitalei. Astfel, Chironda gestionează, în prezent, doar Direcția corespondență, petiții și audiență.

Pe 2 iulie, prin decizia Consiliului Municipal Chișinău, Chironda a fost demis din funcția de viceprimer al capitalei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: