Chironda: De luni mă voi prezenta la serviciu. Ceban: Birouri libere nu avem
Full Article 4 minutes read

Chironda: De luni mă voi prezenta la serviciu. Ceban: Birouri libere nu avem

Fostul viceprimar al capitalei, Victor Chironda, spune că de luni va reveni la Primăria Chișinău. Anunțul a fost făcut, potrivit lui Chironda, în contextul în care ieri Curtea de Apel Chișinău a admis recursul său și a suspendat executarea deciziei Consiliului municipal Chișinău. La scurt timp după anunțul lui Chironda, a venit cu o reacție primarul capitalei Ion Ceban. El spune că votul de încredere al viceprimarului Chironda a fost retras. „Lucrez cu echipa pe care o aleg”, a adăugat Ceban.

„Prieteni, ieri Curtea de Apel Chișinău a admis recursul meu și a suspendat executarea deciziei Consiliului municipal Chișinău nr. 4/4 din 2 iulie 2021 „Cu privire la eliberarea dlui Victor Chironda din funcția de viceprimar al municipiului Chișinău”. Această decizie demonstrează că demiterea mea a fost o răfuială politică, iar încheierea judecătoarei Dodon de la judecătoria Râșcani a avut drept scop tergiversarea maximă a procesului. Din păcate această încheiere a generat deja multe consecințe juridice grave”, scrie Chironda, pe Facebook.

Prin urmare, el anunță că de luni se va prezenta la muncă.

„Astăzi voi depune o cerere la primărie prin care voi solicita restabilirea în funcție iar de luni mă voi prezenta la serviciu. O să îl rog pe dl. Fadei Nagacevschi să imi elibereze biroul și să își caute alt spațiu pentru audierea operelor rock. Până la examinarea cauzei în fond și emiterea unei decizii definitive și irevocabile, eu sunt Viceprimar al mun. Chișinău”, declară Chironda.

La rândul lui, primarul Ion Ceban a venit cu o reacție.

„Am văzut că cineva tare se cere în echipa mea. Votul de încredere l-am dat, votul de încredere l-am retras. Lucrez cu echipa pe care o aleg, deoarece am mandatul locuitorilor Chișinăului, iar eu le-am promis rezultate și pentru asta muncim. Cât ține de partea legală se vor expune juriștii pe partea logistică birouri libere nu avem”, a declarat Ceban.

***

Amintim că, pe 15 iunie, viceprimarul capitalei Victor Chironda i-a solicitat primarului general, Ion Ceban, să inițieze o anchetă de serviciu în privința Svetlanei Dogotaru, arhitectul-șef al municipiului Chișinău și șefa Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare. Acesta a acuzat-o de lipsă de profesionalism în contextul dezbaterilor privind demolarea Hotelului Național. Chironda susține că Dogotaru ar permite beneficiarului „să încalce procedurile de elaborare a documentației de urbanism și să inducă în eroare primarul și viceprimarii care trebuie să semneze actele permisive”.

De cealaltă parte, arhitectul-șef al capitalei a dat asigurări să toate neconformitățile din proiect se vor înlătura și că urmează expertize, „în caz de necesitate”. Mai mult, aceasta l-a acuzat pe Chironda de lipsă de profesionalism și a menționat că viceprimarul ar recurge la „manipularea opiniei publice” și ar ținti fotoliul de deputat.

Ulterior, în cadrul Primăriei Chișinău a fost creat un grup de lucru, format din angajați ai instituției, pentru „elucidarea circumstanțelor absenței de la serviciu” a viceprimarului capitalei.

Pe 18 iunie, Chironda a anunțat că s-a adresat la Procuratura Generală în legătură cu inițierea unei anchete de serviciu în privința sa. De asemenea, pe 21 iunie, Chironda a anunțat că autorizația de desființare a Hotelului Național totuși a fost emisă și că va depune repetat un demers la Centrul Național Anticorupție, pentru a verifica legalitatea acțiunilor funcționarilor din cadrul Direcției generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare.

Într-un interviu pentru NM, Victor Chironda a anunțat că nu intenționează să demisioneze. De cealaltă parte, Ceban a declarat că dacă subalternul său nu va pleca de bunăvoie, va fi inițiată procedura de concediere.

Pe 23 iunie, printr-o dispoziție a primarului general, Ion Ceban, au fost redistribuite atribuțiile între viceprimarii capitalei. Astfel, Chironda a gestionat doar Direcția corespondență, petiții și audiență.

Pe 2 iulie, prin decizia Consiliului Municipal Chișinău, Chironda a fost demis din funcția de viceprimar al capitalei.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: