Chișinăul, după ce Zaharova a declarat că autoritățile moldovene încearcă să distrugă relațiile cu Moscova: Au fost deja deteriorate când Rusia a invadat Ucraina
Full Article 2 minutes read

Chișinăul, după ce Zaharova a declarat că autoritățile moldovene încearcă să distrugă relațiile cu Moscova: Au fost deja deteriorate când Rusia a invadat Ucraina

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu o reacție după ce purtătoarea de cuvânt a MAE-ului rus Maria Zaharova a spus că inițiativa autorităților moldovenești de a micșora numărul personalului ambasadei ruse la Chișinău este o încercare de a deteriora relațiile cu Moscova. Astfel, MAEIE a declarat că relațiile moldo-ruse sunt deja foarte afectate, din cauza invaziei declanșate de Federația Rusă în Ucraina. Totodată, instituția a menționat că autoritățile naționale rămân hotărâte să contracareze orice acțiune destabilizatoare a Rusiei împotriva Republicii Moldova.

MAEIE a declarat că în relațiile cu partenerii externi, autoritățile Republicii Moldova acționează reieșind din interesele naționale ale țării noastre.

„Este cunoscut faptul că relațiile moldo-ruse sunt afectate considerabil, urmare a declanșării de către Federația Rusă a agresiunii militare împotriva Ucrainei și a tuturor consecințelor negative a acesteia, inclusiv pentru Republica Moldova. Autoritățile moldovenești rămân hotărâte de a contracara acțiunile destabilizatoare ale Federației Ruse îndreptate împotriva țării noastre”, se arată în comunicatul instituției.

Precizăm că purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat, pe 28 iunie, că inițiativa parlamentarului PAS Adrian Cheptonar de a micșora numărul personalului ambasadei ruse la Chișinău este o încercare de a înrăutăți relațiile cu Moscova. Zaharova s-a arătat nemulțumită că proiectul se referă doar la misiunea diplomatică din Federația Rusă, nu și din alte state.

***

Precizăm că, la sfârșitul lunii aprilie, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Andrian Cheptonar a solicitat Ministerului Afacerilor Externe să inițieze discuții pentru ca Federația Rusă să aibă în Moldova paritate pe număr de diplomați. Potrivit deputatului, Moldova are în Rusia 6 diplomați, iar Federația Rusă în țara noastră aproximativ 150. Între aceștia, 40 sunt diplomați, alți 40 – personal tehnic, iar restul soții și soțiile acestora.

Pe 21 iunie, în cadrul unei emisiuni televizate, parlamentarul a explicat că este nevoie de o asemenea măsură din cauza ingerinței autorităților ruse în treburile interne din țara noastră.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: