Chișinăul solicită Tiraspolului excluderea termenului-limită de 31 august pentru accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari
Full Article 2 minutes read

Chișinăul solicită Tiraspolului excluderea termenului-limită de 31 august pentru accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari

Asigurarea accesului nestingherit și continuu la terenurile agricole amplasate după traseul Camenca-Tiraspol a fost solicitată în cadrul ședinței experților din domeniul agriculturii, fitosanitar și veterinar. Reuniunea, care a întrunit experți de la Chișinău și Tiraspol, a avut loc luni, 29 august.

În cadrul reuniunii, experții de la Chișinău au pus pe agenda discuțiilor problematica fermierilor din raionul Dubăsari, cu solicitarea excluderii termenului-limită de 31 august curent anterior impus de Tiraspol, asigurării accesului nelimitat, necondiționat și durabil la terenurile agricole, aflate după traseul Camenca-Tiraspol în vederea deplasării fără bariere către/de la acestea, desfășurării lucrărilor sezoniere necesare, transportării fără obstacole a materialelor/echipamentelor agricole și a roadelor recoltate.

Potrivit unui comunicat al Biroului politici de reintegrare, experții de la Tiraspol au manifestat receptivitate și au menționat deschiderea de a contribui la rezolvarea dificultăților întâmpinate de fermieri, cu transmiterea prin canalul de corespondență la nivel de reprezentanți politici a informării despre accesul la terenuri începând cu data de 1 septembrie curent.

Obiect al discuțiilor a fost și subiectul importului de fertilizanți și a produselor de uz fitosanitar efectuate de către companiile din regiunea transnistreană, fiind explicate procedurile necesare de respectat în acest sens, inclusiv în partea ce ține de obligativitatea înregistrării acestora în registrele naționale de profil, corespunderii exigențelor Uniunii Europene transpuse în legislația în vigoare a Republicii Moldova, conformării la standardele de securitate și de calitate recunoscute la nivel internațional.

Sursa citată anunță că dialogul pe subiectele menționate supra va continua la nivel de experți și de reprezentanți politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: