CJI anunță înscrierile la hackathonul „Soluții pentru incluziune”

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) organizează hackathonul «Soluții pentru incluziune». Evenimentul se va desfășura în perioada 23-25 iunie 2023, la Chișinău.

Participanții sunt încurajați să dezvolte instrumente, platforme și/sau aplicații care vor promova incluziunea și diversitatea, sporind astfel șansele de implicare a grupurilor social-vulnerabile și marginalizate în viața publică. Juriul va desemna trei câștigători care vor beneficia de granturi a câte 7.000 euro fiecare pentru dezvoltarea și implementarea ulterioară a proiectelor.

Evenimentul se va axa pe identificarea soluțiilor inovatoare și accesibile, care să răspundă unor necesități stringente ale grupurilor social-vulnerabile și marginalizate (persoane în etate, tineri, femei, persoane cu dizabilități, persoane de etnie romă etc.), astfel încât acestea să aibă oportunitatea/șansa de a participa activ și de a-și aduce contribuția la anumite schimbări în comunitățile din care fac parte, dar și în societate în general.

Hackathonul va fi un spațiu de interacțiune unde își vor da întâlnire inovația și ideile care pot ajuta la promovarea incluziunii sociale și la îmbunătățirea accesului la resurse și oportunități pentru persoanele care sunt marginalizate sau excluse din societate din variate motive.

La eveniment se pot înscrie echipe constituite din reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale active în domeniul Drepturilor omului, în a căror activitate incluziunea, diversitatea, implicarea civică sunt principii-cheie, dezvoltatori IT, programatori, designeri, bloggeri, jurnaliști, lideri comunitari, cetățeni activi care se pot implica și pot contribui la promovarea incluziunii, diversității, toleranței și a Drepturilor omului. Echipele urmează să se înregistreze în concurs cu o idee de proiect care corespunde scopului evenimentului.

Pe durata hackathonului, experţii şi mentorii locali și internaționali vor oferi echipelor consultanţă şi expertiză pentru dezvoltarea ideilor de proiect.

Pe 23 iunie, în prima zi de hackathon, va avea loc deschiderea oficială a evenimentului. Participanții vor face cunoștință cu experții și mentorii invitați în cadrul unui panel de discuții comun. Ulterior, echipele înregistrate în concurs își vor prezenta ideile într-un format prestabilit (maxim 2 minute).În a doua zi, pe 24 iunie, experții invitați vor face prezentări și master-class-uri la tematica hackathonului. Ulterior, echipele vor începe lucrul la proiecte.

În a treia zi de hackathon, 25 iunie, echipele vor continua lucrul la dezvoltarea proiectelor cu ajutorul mentorilor. În a doua parte a zilei, proiectele vor fi definitivate, prezentările finale fiind pregătite conform formatului pus la dispoziție de organizatori.

Informaţii despre eveniment şi regulile de participare găsiţi pe site-ul evenimentului: https://incluziune.cji.md

Înregistrarea la eveniment se face aici.

Formularul de înregistrare trebuie completat până la data de 15 iunie 2023.

Pentru detalii suplimentare, nu ezitaţi să ne scrieţi pe adresele de email comunicare@ijc.md sau igrejdeanu@ijc.md.

Hackathonul «Soluții pentru incluziune» este organizat în cadrul proiectului «Promovarea coeziunii sociale în Moldova prin încurajarea incluziunii și diminuarea discriminării» desfășurat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul programului «Inițiativă Comună pentru Oportunități Egale — Faza II», implementat cu sprijinul Guvernului Elveției.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

e1.ru

Ministrul rus al transporturilor, demis de Putin, găsit mort în aceeași zi. Versiunile examinate de Moscova

Roman Starovoit, demis pe 7 iulie din funcția de ministru al transporturilor, a decedat. Potrivit versiunii preliminare, el s-a sinucis, au declarat reprezentanții Comitetului de Investigații al Rusiei. Informațiile sunt relatate de BBC News.

Corpul lui Starovoit, în vârstă de 53 de ani, cu o rană prin împușcare, a fost găsit luni în mașina sa personală, în raionul Odințovo, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei. „Organele de anchetă ale Direcției Principale de Investigații a Comitetului de Investigații al Rusiei pentru regiunea Moscova lucrează la fața locului pentru a stabili circumstanțele. Versiunea principală este sinuciderea”, a adăugat instituția.

Potrivit sursei, mai devreme, pe 7 iulie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care l-a demis pe Starovoit din funcția de ministru al Transporturilor. În document nu se menționează motivele demiterii.

Starovoit a ocupat funcția de ministru din mai 2024. Înainte de aceasta, el a fost guvernator al regiunii Kursk timp de mai bine de cinci ani.

Publicația Forbes, citând o sursă apropiată organelor de anchetă, scrie că Starovoit ar fi putut muri cu mai mult de o zi înainte — aproximativ în noaptea de sâmbătă spre duminică. O sursă a RBC din cadrul organelor de aplicare a legii afirmă, de asemenea, că trupul lui Starovoit a fost găsit sâmbătă, 5 iulie.

Președintele Comitetului pentru Apărare al Dumei de Stat, Andrei Kartapolov, a declarat pentru RTVI că decesul lui Starovoit a avut loc „cu destul de mult timp în urmă”.

Captură foto

Anastasia Nichita, ținta unui val de critici după ce și-a anunțat candidatura la parlamentare. PAS îi ia apărarea

Campioana mondială la lupte libere, Anastasia Nichita, desemnată pe 7 iulie drept candidată a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru alegerile parlamentare din toamnă, a devenit ținta unui val de critici pe rețelele sociale.

Internauții au reacționat, în special, la o postare a sportivei în care aceasta a sugerat retragerea pașapoartelor românești celor care au votat împotriva integrării europene, precum și deportarea moldovenilor din diaspora care au exprimat aceeași opțiune. Mesajul, considerat de unii o încălcare a principiilor democratice, a fost apreciat ca fiind inacceptabil pentru un viitor parlamentar.

Mai mulți membri ai PAS au sărit în apărarea campioanei. Vicepreședinta Parlamentului, deputata PAS Doina Gherman, a condamnat „limbajul vulgar, sexist și instigator” din spațiul public. Ea a amintit că Nichita este „o luptătoare” admirată la nivel internațional: „Îi cunoaștem sistemul de valori. Am fost, suntem și rămânem mândri de ea. Este o luptătoare”.

La rândul său, deputatul Radu Marian a numit-o „o moldoveancă puternică” și „campioană mondială” și a criticat atacurile în adresa Anastasiei. „Cei care o atacă acum josnic, misogin și mișelește sunt niște fricoși, niște oameni slabi, care știu doar să-și vândă țara. În timp ce Anastasia aduce Moldovei aur și argint la Campioane Mondiale și Olimpiade, ei știu doar să vândă Moldova pentru câțiva arginți”, a scris Marian pe rețele.

„E atât de ridicol să vezi cum unii își etalează „puterea” de pe canapea, prin atacuri misogine și judecăți neadecvate, vărsâdu-și veninul și frustrările împotriva celei care din ringul de luptă a ridicat Moldova pe cele mai înalte trepte ale sportului mondial. (…) Anastasia a scris istorie sportivă pentru Moldova, sunt sigură, va scrie și istorie politică pentru că adevărații campioni știu ce înseamnă adevăratele valori!”, a scris pe rețele deputata PAS Marcela Adam.

Anastasia Nichita nu a comentat, deocamdată, valul de reacții din mediul online. Solicitată pentru o reacție, sportiva nu a răspuns redacției NM, până la publicarea știrii.

Multiplă campioană europeană și mondială la lupte, Anastasia Nichita a anunțat oficial, pe 7 iulie, că intră în politică pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate, alături de rectorul Emil Ceban și fotbalistul Maxim Potîrniche. „Da, poate nu am experiență politică, dar am experiența trăirii realităților cu care se confruntă orice tânăr sportiv din țara noastră. (…) Știu cum e să porți pe umeri drapelul țării, Moldova trebuie să fie pe podiumul campionilor”, a menționat Anastasia Nichita în cadrul conferinței susținută alături de liderul PAS Igor Grosu.

„Îi mulțumim Anastasiei Nichita că a decis să se alăture echipei PAS și să devină vocea sportivilor din țara noastră”, a scris, în reacție, PAS pe rețelele sale de socializare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Ilan Șor

Fugarul condamnat Ilan Șor a anunțat, de la Moscova, dacă va candida la alegerile parlamentare

Fugarul Ilan Șor nu va participa la alegerile parlamentare din septembrie pe lista Blocului „Victorie-Pobeda”. El a făcut anunțul într-o intervenție video pentru canalul rusesc „Rossia 24”, la o zi după desfășurarea congresului formațiunii la Moscova.

„Eu nu voi fi pe listă. Cu părere de rău, având în vedere teama conducerii față de mine, au făcut tot ca să nu pot participa. Mai exact, pot, dar o să mă respingă”, a declarat Ilan Șor.

Totodată, acesta a precizat că Blocul „Victorie-Pobeda” va fi condus la alegeri de Evghenia Guțul, vizată în două dosare penale. Întrebat dacă bașcana este pregătită să participe, având în vedere că are loc proces de urmărire penală, Șor a răspuns:

„Evghenia Guțul e gata mereu. Ea este lidera unei regiuni pro-ruse, de aceea, eu consider că ea are toate calitățile pentru a fi prima în listă și pentru a lupta”, a spus Șor.

Menționăm că Ilan Șor nu va putea candida la alegeri, întrucît este condamnat definitiv în dosarul „frauda bancară”. Potrivit codului electoral al R. Moldova, nu pot fi alese persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească difinitivă.

Precizăm că Ilan Șor, președintele Partidului Politic „Șor” a fost condamnat de magistrații Curții de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis, pentru escrocherie și spălarea banilor, în dosarul „Frauda bancară”. Ulterior, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a menținut condamnarea lui Ilan Șor.

Amintim că un congres al Blocului „Victorie”, controlat de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost organizat pe 6 iulie, la Moscova. Prezent la reuniune, Șor a declarat că, în opinia sa, „singura salvare” a Republicii Moldova ar fi „uniunea” cu Federația Rusă.

El a mai menționat că, săptămână viitoare” Blocul „Victorie” va depune la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea la alegerile parlamentare din 28 septembrie.

Blocul „Victorie”, controlat de Ilan Șor, a fost creat pe 21 aprilie 2024, la Moscova. Acesta este format din Partidul „Renaștere”, Partidul „Șansă”, Partidul „Victorie” și „Forța Alternativă de Salvare a Moldovei”.

Angela Sirbu

Salvată de un medic-pasager, nu de echipaj? Incident într-un avion care venea din Egipt spre Moldova

O pasageră a suferit un incident medical sever la bordul unui zbor Chișinău – Sharm El-Sheikh. Viața femeii, cetățeană a Ucrainei, a fost salvată de un medic din Republica Moldova aflat în calitate de pasager în avion. Acesta a intervenit timp de două ore, fără sprijinul echipajului de bord. Cel puțin așa susține o utilizatoare a rețelelor sociale, care afirmă că se afla în calitate de pasageră în avion. Potrivit acesteia, însoțitorii de bord nu cunoșteau procedurile de acordare a primului ajutor. Ea a mai spus că zborul a fost efectuat de o aeronavă închiriată de compania HiSky. Cea din urmă a precizat, în reacție, că zborul a fost operat de partenerul său, compania SkyUp, și că nu poate interveni direct în procedurile acesteia.

„În data de 24 iunie, pe cursa charter Chișinău – Sharm El-Sheikh, operată de o aeronavă închiriată de compania HiSky, a avut loc un incident grav la bord, trecut complet cu vederea de operatorul de zbor. O pasageră, cetățeană a Ucrainei, a suferit un episod medical sever în timpul zborului. Viața ei a fost salvată datorită intervenției extraordinare a Dlui Doctor Alexandru Marandici, care a acționat prompt, profesionist și fără sprijinul necesar din partea echipajului”, se arată într-o postare de pe rețelele de socializare.

Persoana care a făcut public cazul susține că „însoțitorii de bord nu cunoșteau procedurile de acordare a primului ajutor”, „trusa medicală de urgență conținea medicamente etichetate exclusiv în limba germană, fiind inutilizabilă în condiții de stres pentru personalul vorbitor de română sau engleză”, iar „manșeta tensiometrului era prea mică pentru persoane cu constituție corporală mai mare – complet nepotrivită pentru o situație critică”.

„În ciuda faptului că a fost evitată o tragedie majoră, care ar fi putut duce la întoarcerea aeronavei cu peste 250 de pasageri, HiSky nu a avut nici măcar decența de a-i mulțumi oficial Doctorului Alexandru Marandici pentru salvarea vieții pasagerei și, implicit, pentru evitarea unor pierderi financiare și operaționale uriașe”, se mai arată în postarea de pe online.

Autoarea relatării susține că se afla în acel avion în calitate de pasageră și că persoana care a avut de suferit era chiar lângă ea. Autoarea a ținut să precizeze că s-a reușit recuperarea pasagerei originare din Ucraina. „De la lipsă de puls, tensiune sub 40, mâini reci, inconștiență… A ieșit pe propriile picioare. 2 ore a durat resuscitarea. Nu a fost AVC și nici infarct. (…) Doamna în vârstă, 2 zile nedormite, doză dublă administrată a medicamentelor pentru hipertensiune”, a comunicat autoarea postării.

Și medicul Alexandru Marandici a menționat, într-un comentariu la postarea autoarei, că la aterizare femeia din Ucraina era stabilă și a fost ulterior însoțită de un angajat al aeroportului.

Ce spune HiSky

„Precizăm că zborul din 24 iunie a fost efectuat cu o aeronavă și echipaj asigurate de partenerul nostru SkyUp, conform unui acord standard în industrie. În astfel de cazuri, operațiunea se desfășoară sub certificatul de operator al partenerului, inclusiv cu echipamentele și protocoalele proprii”, au menționat reprezentanții HiSky la postarea autoarei de pe rețelele de socializare.

În continuare, compania a mulțumit lui Alexandru Marandici și a menționat că va lua toate măsurile necesare pentru a preveni astfel de probleme în viitor.

„Regretăm neplăcerile create și tratăm cu maximă seriozitate orice situație care ține de siguranța și confortul pasagerilor noștri. Chiar dacă nu putem interveni direct în procedurile partenerului, vom discuta acest caz și vom lua toate măsurile necesare pentru a preveni astfel de probleme în viitor. Mulțumim domnului doctor Alexandru Marandici pentru intervenția salvatoare și pentru profesionalismul de care a dat dovadă!”, au spus reprezentanții companiei.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții SkyUp. Deocamdată nu avem un răspuns.

Liderul AUR Moldova își anunță revenirea în politică, în ajun de parlamentare: „Să împiedicăm planurile Kremlinului”

Fostul deputat în Parlamentul României, Boris Volosatîi, a anunțat că revine în politica moldovenească. Liderul filialei Partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) din R. Moldova a făcut anunțul luni, 7 iulie, pe rețelele sociale, la o zi după ce formațiunea a organizat la Chișinău un Consiliu Politic Național.

„Mă întorc acasă și îmi asum un rol activ în politica Republicii Moldova, pentru că aici se decide viitorul nostru. Unirea Moldovei cu România este singura soluție care ne mai poate salva”, a declarat el, într-o postare însoțită de o înregistrare video.

În mesajul său, Boris Volosatîi a mai afirmat că „România este pregătită pentru unire”.

„Bucureștiul ne așteaptă. Dar unirea trebuie să înceapă la Chișinău”, a subliniat liderul AUR din Republica Moldova.

În contextul alegerilor parlamentare din toamnă, el a făcut apel la unioniști și proeuropeni „să se unească” pentru a bloca influența Kremlinului în R. Moldova”.

„Parcursul european al R. Moldova este în pericol. Partidele de stânga s-au mobilizat ca să ne readucă sub influența Moscovei după alegerile din septembrie. Nu putem sta deoparte. Trebuie să fim uniți: unioniștii, proeuropenii, oamenii care cred în libertate și demnitate. Trebuie să oprim propaganda rusească și să împiedicăm planurile Kremlinului”, a mai declarat politicianul.

Menționăm că Boris Volosatîi a fost director al Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău. În 2020, acesta a ajuns deputat în Parlamentul de la București din partea Alianței pentru Unirea Românilor, fiind primul pe lista din diasporă la Camera Deputaţilor.

În 2022, acesta a fost desemnat președinte al filialei partidului AUR de la Chișinău, după ce fostul lider Vlad Bilețchi și-a dat demisia din toate funcțiile deținute în AUR Moldova.

Formațiunea politică Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) e condusă de George Simion, declarat persoană indezirabilă în Moldova.

În februarie 2024, premierul de la Chișinău Dorin Recean a spus că George Simion participă la un efort de destabilizare în Republica Moldova.

De cealaltă parte, George Simion crede că este interzis în Republica Moldova pentru activitatea sa unionistă.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: