costums.gov.md

„Colete” cu țigări trimise în Franța. Valoarea estimativă pe piața neagră din UE este de 15 000 Euro

Angajații vamali de la Leușeni au contracarat o tentativă de scoatere ilegală din țară a 2400 pachete de țigări nedeclarate, destinate comercializării ilicite în UE. Produsele din tutun erau ascunse în două valize neînsoțite, într-un autocar ce se deplasa spre Franța. Valoarea estimativă pe piața neagră din Uniunea Europeană este de 15 000 Euro.

Cazul a fost înregistrat la ieșire din țară, unde pentru controlul de specialitate s-a prezentat un autovehicul de model Setra, condus de un bărbat în vârstă de 38 de ani. Autocarul efectua cursa ocazională Republica Moldova – Franța, având la bord 63 de pasageri, bagajele lor personale și colete.

„Ca urmare a controlului fizic minuțios realizat în baza analizei de risc, vameșii au depistat 2400 pachete de țigări de diverse mărci, ascunse în două valize care se aflau printre bagajele pasagerilor. Deși conducătorul auto a declarat că gențile nu-i aparțin și că i-au fost transmise pentru a le transporta în țara de destinație, funcționarii vamali nu au găsit nicio dovadă care să confirme spusele șoferului: numele expeditorului, numele destinatarului sau alte informații relevante”, comunică Serviciul Vamal.

În consecință, țigările au fost ridicate în vederea confiscării, iar cercetările continuă în scopul stabilirii tuturor circumstanțelor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova va putea exporta mai multă energie regenerabilă în UE. Ministru: „Producătorii vor obține profituri suplimentare”

Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată la 900 MW. Despre aceasta a anunțat Ministerul Energiei. Potrivit sursei citate, din această capacitate, Republicii Moldova îi revin 15% sau 135 MW.

„Creșterea capacității maxime de export de la 650 la 900 MW va facilita echilibrul sistemului energetic și va permite producătorilor de energie electrică din surse regenerabile din Moldova să exporte mai mult și să obțină profituri suplimentare”, se menționează într-un comunicat al Ministerului.

 La sfârșitul lunii mai 2025, capacitatea totală instalată a centralelor electrice din surse de energie regenerabilă (SER) a ajuns la 689,17 MW, cu peste 109 MW instalate în doar 5 luni.

Limita anterioară pentru capacitatea maximă de export de energie electrică din Ucraina și Moldova către țările Uniunii Europene a fost de 650 MW. Aceasta a fost în vigoare din 1 mai.

Începând cu martie 2025, Operatorii de Sisteme de Transport (TSO) din Europa Continentală reevaluează lunar capacitatea comercială între UE, Republica Moldova și Ucraina și o adaptează la necesitățile și condițiile sistemului.

Menționăm că din 1 ianuarie 2025 este aplicat un mecanism care permite achiziționarea prioritară a energiei regenerabilă din piață de către „Energocom”, pentru acoperirea deficitului, dar care permite și exportul de energie regenerabilă atunci când consumul intern este acoperit.

În prezent, R. Moldova își asigură necesitățile din energia regenerabilă produsă în țară. Pe 29 iunie 2025, Moldova a atins un nou record național în sectorul energetic, cu o pondere de 48% din consumul total de energie electrică acoperit din surse regenerabile interne — fotovoltaice, eoliene și hidro. În anumite intervale orare, aceste surse au generat chiar și peste 82% din energia consumată la nivel național.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: