Pe 10 iulie, la Chișinău, va ajunge comisarul european pentru vecinătate și extindere Oliver Varhelyi. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului. Daniel Vodă a precizat că oficialul european va discuta cu autoritățile din Moldova „agenda europeană a țării noastre”. Totodată se va pune în discuție „un important suport din partea Bruxelles-ului pentru ceea ce fac autoritățile de la Chișinău pe drumul de integrare europeană”.
Pe 8 iulie, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a anunțat că autoritățile Republicii Moldova sunt „în așteptarea mai multor oficiali europeni, care vor vizita țara noastră”.
„Vom găzdui vizita comisarului european pentru Extindere Oliver Varhelyi, care va vizita țara noastră inclusiv va susține o conferință de presă cu premierul Recean în după amiaza zilei de miercuri. Va fi discutată agenda europeană a țării noastre, dar și modalitățile prin care putem să avansăm pe subiectele de actualitate în ceea ce vizează procesul de integrare al Republicii Moldova, accesarea de oportunități noi pentru țara noastră în contextul în care am deschis procesul de negocieri și urmează munca tehnică în grupurile de lucru. Aceste și alte subiecte vor fi discutate de către oficiali, dar și un important suport din partea Bruxelles-ului pentru ceea ce fac autoritățile de la Chișinău pe drumul de integrare europeană”, a comunicat Vodă.
***
Republica Moldova și Ucraina sunt țări-candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană din iunie 2022. Pe 25 iunie, la Luxemburg, a avut loc prima conferință interguvernamentală Moldova-UE, care a marcat startul negocierilor de aderare la UE. În timpul evenimentului, premierul Dorin Recean a prezentat poziția de negociere din partea țării noastre. Documentul prevede, printre altele, că țara noastră își propune să adere la UE până în 2030, dar și faptul că ar putea solicita perioade de tranziție pentru sectoarele agricol și mediul înconjurător. Detalii AICI.
Pe 25 iunie – de la Luxemburg, vicepremierul pentru integrare europeană Cristina Gherasimov a spus că autoritățile de la Chișinău vor propune Tiraspolului să implementeze acquis-ul comunitar (legislația Uniunii Europene) pe teritoriul regiunii transnistrene, în contextul în care Republica Moldova începe negocierile de aderare la UE. Detalii AICI.
Iar comisarul european pentru vecinătate și extindere Oliver Varhelyi a subliniat că Uniunea Europeană sprijină integritatea teritorială a Republicii Moldova, de aceea la negocierile de aderare se discută despre regiunea transnistreană ca parte a țării noastre. Menționăm, Varhelyi a participat pe 25 iunie, la prima Conferință Interguvernamentală Moldova-UE. Detalii AICI.
Ulterior, pe 4 iulie, Chișinăul a declarat că așteaptă un răspuns de la Tiraspol, după ce a venit „cu primele discuții” la subiectul integrării europene. Între timp, Biroul pentru reintegrare și Biroul pentru reintegrare europeană analizează cum autoritățile de la Chișinău vor „dialoga” cu regiunea transnistreană în acest proces. Precizările au fost făcute de Cristina Gherasimov. Potrivit viceprim-ministrei, există riscul ca regiunea să nu fie interesată de proces. De cealaltă parte, a adăugat Gherasimov, nu se poate discuta acum despre o eventuală aderare ulterioară a regiunii transnistrene dat fiind faptul că „Republica Moldova urmează să adere ca un stat unitar la Uniunea Europeană”. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!