Comuniștii și socialiștii se vor prezenta la ședința extraordinară a Parlamentului. Deputații ex-Partidului ȘOR o vor boicota
Full Article 3 minutes read

Comuniștii și socialiștii se vor prezenta la ședința extraordinară a Parlamentului. Deputații ex-Partidului ȘOR o vor boicota

Fracțiunea Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) se va prezenta la ședința extraordinară a Parlamentului, planificată pentru ora 11:00. Deputații ex-fracțiunii Partidului „ȘOR” au anunțat că o vor boicota. 

Reprezentanții formațiunii declarate neconstituționale au anunțat într-o declarație publică că vor boicota ședința legislativului din 17 august.

Nu reprezintă o urgență și încalcă procedurile prevăzute de Regulamentul Parlamentului. Chiar și în aceste condiții, majoritatea PAS nu-și propune să voteze proiecte de legi sociale și economice importante așteptate de cetățeni. Ca de fiecare dată, deputații PAS au decis să adopte în grabă legi, care avantajează exclusiv regimul antidemocratic Sandu-PAS, fără a consulta opinia fracțiunilor parlamentare din opoziție și deputați neafiliați, despre care uită că reprezintă în Parlament voința a mii de cetățeni din Republica Moldova”, a justificat decizia echipa lui Ilan Șor, politicianul condamnat la 15 ani de închisoare.

În schimb, fracțiunea Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) va veni la ședință. Informația a fost confirmată pentru NM de către deputatul socialist Grigore Novac, care a menționat că prezența va depinde dacă vor fi acceptate și inițiativele fracțiunii pe care o reprezintă.

***

Speakerul parlamentului Igor Grosu a decis că convoace în ședință extraordinară Parlamentul, deși deputații se află în concediu până la deschiderea sesiunii ordinare de toamnă.

În cadrul întrunirii din 17 august, Parlamentul urmează să ratifice Acordul de grant cu Banca Mondială, semnat la 9 august 2023. Asistența financiară în valoare de 88,4 milioane de dolari, oferită de Statele Unite ale Americii și Elveția, este disponibilă până la data de 30 septembrie 2023. De asemenea, va fi aprobată în lectura a doua reforma sistemului de asistență socială „Restart”, care prevede modificări în 19 legi.

În lectura a doua urmează a fi aprobat proiectul ce prevede instrumente legislative de susținere a gospodăriilor vulnerabile energetic, precum și proiectul de modificare a Codului educației, care va oferi mai multe facilități pentru tinerii specialiști din sistemul educațional. Parlamentul urmează să mai examineze proiectele de modificare a Legii cadastrului bunurilor imobile, a Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, a Legii securității statului, precum și proiectul de hotărâre privind numirea în funcție a unui director adjunct al Centrului Național Anticorupție.

Totodată, va fi reexaminată Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor în conformitate cu obiecțiile expuse de Președintele Republicii Moldova.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: