Declarațiile prim-ministrului Dorin Recean, în care a numit public numele completului de judecători de la Curtea de Apel Chișinău care au decis să anuleze excluderea de la alegerile din toamnă a Partidului „Șansă”, afiliat fugarului Ilan Șor, sunt criticate și de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Instituția susține că divulgarea numelor magistraților, combinată cu acuzații, poate fi tratată drept „o formă de presiune inadmisibilă” asupra judecătorilor. CSM a solicitat public, pe 13 decembrie, abținerea de la catalogările și etichetările magistraților.
„Consiliul Superior al Magistraturii se arată îngrijorat de declarațiile prim-ministrului Republicii Moldova, în care a menționat numele judecătorilor din completul de judecată”, se arată într-o notă informativă emisă de CSM.
Consiliul susține că ședințele completului de judecată au fost desfășurate „în conformitate cu legislația în vigoare” și că „fiecărei părți în proces i-au fost asigurate drepturile procesuale”. CSM mai menționează că orice parte a procesului de judecată este în drept să utilizeze căile de atac, după caz, să se expună public asupra argumentelor care au fost puse la baza unei decizii concrete.
„Cu toate acestea, divulgarea numelor judecătorilor din cadrul completului de judecată combinată cu acuzații cu privire la ignorarea unor probe importante poate fi tratată drept o formă de presiune inadmisibilă asupra judecătorilor”, a conchis CSM.
***
Amintim că Curtea de Apel a anulat, pe 12 decembrie, decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) privind excluderea candidaților Partidului „Șansă” – afiliat fugarului Ilan Șor – din alegerile locale generale din noiembrie. Hotărârea poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în termen de 3 zile. Alexei Lungu a calificat atunci decizia instanței ca fiind o „victorie” (Detalii – AICI). De cealaltă parte, Daniel Vodă a declarat că Guvernul va ataca la CSJ hotărârea judecătorească, pentru a apăra dreptul instituțiilor statului de a proteja securitatea națională de „grupurile criminal-organizate” (Detalii – AICI).
Decizia Curții de Apel a fost comentată pe 13 decembrie și de premierul Dorin Recean. Oficialul susține că hotărârea creează o situație în care statul nu poate interveni pentru a stopa activitatea „grupărilor criminale”. „Vă rog să reținem trei nume”, a declarat prim-ministrul, oferind numele judecătorilor care au luat decizia de a anula decizia CSE. Detalii – AICI.
În reacție, liderul „Șansă”, Alexei Lungu, a calificat divulgarea numelui celor trei judecători o „încălcare evidentă a principiului separării puterilor”, menționând că așteaptă „cu nerăbdare” reacția partenerilor occidentali.
„O încălcare gravă” – este și reacția Asociația Judecătorilor din Republica Moldova, care și-a declarat solidaritatea cu colegii săi judecători și a criticat declarațiile premierului. Detalii – AICI.
Precizăm în acest context că, recent, președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat că deputații vor modifica Codul Electoral, astfel încât să nu mai fie nevoie de CSE pentru neadmiterea în procesul electoral a „grupărilor criminale” (Detalii – AICI).
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!