Consultările Maiei Sandu pe tema referendumului: 14 lideri de partid au fost la Președinție
Full Article 7 minutes read

Consultările Maiei Sandu pe tema referendumului: 14 lideri de partid au fost la Președinție

14 lideri de partid au fost joi la Președinție pentru a discuta cu șefa statului Maia Sandu pe tema referendumului. Toți au declarat că susțin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Precizările au fost făcute de Adrian Băluțel, șef al cabinetului președintei. Potrivit lui Băluțel, Igor Dodon și Ion Chicu „nu au mai ajuns”.

ACTUALIZARE: Președinția anunță că reprezentanții partidelor au discutat cu șefa statului despre întrebările pe care le au față de procesul de organizare a referendumului și au punctat anumite riscuri. „Participanții au apreciat organizarea unor asemenea discuții și sunt deschiși pentru dialog continuu, care ar asigura coeziunea în societate pentru viitorul Republicii Moldova”, precizează sursa citată.

La rândul său, potrivit instituției prezidențiale, președinta Maia Sandu a menționat că „este important ca toți actorii politici din țară să aibă un dialog politic corect cu cetățenii, să nu dezinformeze opinia publică și să respecte voința cetățenilor”.La fel, șefa statului a îndemnat toate partidele să susțină și să promoveze aderarea Moldovei la UE.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Șeful cabinetului președintei a scris pe rețelele de socializare că 14 lideri de partide au venit pe 8 februarie la Președinție.

Toți au zis că susțin aderarea Moldovei la UE, chiar dacă fiecare are întrebările sale referitoare la riscuri și procese. Dodon și Chicu nu au mai ajuns. Aceștia strigau în trecut că este nevoie de un referendum pentru aderare. Acum s-au răzgândit, văzând că moldovenii sunt gata să voteze pentru această alegere civilizaţională – Moldova în Uniunea Europeană. Scopul nostru este să unim toată societatea pentru a asigura un viitor în pace și bunăstare pentru toți moldovenii, indiferent de ideologia lor politică. Totuși, se vede că unii au altceva în agendă”, a menționat Băluțel.

Aproape de ora 14:00, ora la care au fost invitați președinții de partide, au fost observați intrând în Președinție liderul Partidului „Democrația Acasă” Vasile Costiuc, dar și liderul Partidului Mișcării Alternative Naționale, Ion Ceban – tot el primar al capitalei. Au anunțat pe rețelele de socializare că vor pleca la discuția cu președinta liderul Partidului Național Moldovenesc Dragoș Galbur și președinta „Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa” (ALDE) Arina Spătaru.

Urmare a discuției de la Președinție, Ion Ceban a scris pe rețelele de socializare: „Calea Republicii Moldova este integrarea în Uniunea Europeană și acest lucru este ireversibil”.

Noi am propus și acel Pact similar celui de la Snagov. Doar că acțiunile pe care le întreprinde astăzi partidul de la guvernare în raport cu toate procesele din țara noastră sunt antieuropene și noi urmărim aceste abuzuri în toate domeniile. (…) MAN susține referendumul după metoda în care s-a organizat și în alte țări, fiind candidate pentru aderare la Uniunea Europeană. Dacă nu sunt ambiții politice, atunci de ce referendumul nu este organizat într-o altă zi decât cea aleasă pentru ziua alegerilor prezidențiale sau după finalizarea negocierilor, așa cum s-a organizat în alte țări candidate. Or, ceea ce urmărim, este că iar se schimbă legea după bunul plac, fiind aplicată metoda precedenților, metodă care a fost criticată dur de actuala guvernare anterior. (…) Integrarea Europeană trebuie să fie obiectiv național și nu a unei singure persoane sau a unui singur partid, a menționat liderul MAN.

ACTUALIZARE: Contactat de NM pentru un comentariu, fostul premier Ion Chicu, în prezent lider al PDCM, a declarat că nu a mers la consultările de la Președinție pentru că „nu vede rostul” discuțiilor, la această etapă.

„Explicația este simplă: noi ne dăm seama că acesta este un truc electoral al doamnei Sandu. Și ea a gândit acest referendum ca să-și facă campanie electorală pentru prezidențiale pe seama referendumului. Utilizează acest deziderat de integrare europeană în scopuri egoiste. De ce noi ar trebui să ne înrolăm în jocul dumneaei nu prea onest și – nu vă supărați – cinic. Și al doilea raționament este că nu putem răspunde la întrebarea „Ce se va schimba după acest referendum?”. (…) Care este scopul acestor consultări? Pur și simplu să ocupăm agenda publică că am fost la doamna președinte pentru discuții sterile… mai bine discutăm cu oamenii decât să mergem acolo”, a declarat Chicu pentru NM

Consultările Maiei Sandu pe tema referendumului: 14 lideri de partid au fost la Președinție

presedinte.md

Consultările Maiei Sandu pe tema referendumului: 14 lideri de partid au fost la Președinție

presedinte.md

***

În ajun, reprezentanții Președinției au declarat că Maia Sandu va desfășura pe 8 februarie consultări cu partidele politice, iar discuțiile vor viza tema referendumului privind aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. Pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Președinției Irina Gotișan a declarat că „au fost invitate majoritatea partidelor din Republica Moldova, cu excepția formațiunilor afiliate grupului criminal „Șor””.

Tot în ajun, fostul premier Ion Chicu, lider al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, a scris pe rețelele de socializare că a fost contactat  de reprezentanții Președinției: „Ce „onoare… Maia Sandu vrea să se „consulte” cu mine despre „referendum”. Cheamă „mai mulți actori”, cum mi-a explicat domnița din „cabinet”, mâine la 14.00, să afle opinia noastră despre inițiativa ei… Maia are nevoie de „actori”, de „masovkă” în calea ei spre al 2-lea mandat. Maia, e cam târziu pentru tine…”.

Și fostul președinte al țării Igor Dodon, secretar executiv al Partidului Socialiștilor, a anunțat că a fost invitat: „Am primit un apel, o oră în urmă. Maia Sandu mă cheamă la ora 14:00 la consultări pe tema integrării europene. Doamna Maia Sandu, adică mata întâi declari că vrei referendum, apoi faci cu jurnaliștii tăi de buzunar „masovkă”, „tusovkă, apoi cu ONG-urile voastre galbene tot vă consultați, apoi mă sunați pe mine? M-a sunat pe mine, pe Voronin, pe alții.  Noi ce suntem la voi? „masovkă” să vă facem? Vă închipuiți cât cinism?”.

***

Pe 3 martie 2022, Republica Moldova a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană. Pe 17 iunie 2022, Comisia Europeană și-a emis avizul privind cererea de aderare la UE, iar la 23 iunie Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată. Ulterior, Consiliul European a decis să dea aviz pozitiv deschiderii negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană. Informația a fost confirmată, în seara de 14 decembrie 2023, de președintele Consiliului European Charles Michel.

În decembrie 2023, președinta Maia Sandu a solicitat desfășurarea în toamna anului 2024 a unui referendum național privind aderarea la Uniunea Europeană. În aceeași zi, la trei ani de mandat, șefa statului a anunțat oficial că va candida la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024.

Tot în decembrie, pentru NewsMaker, Mihai Popșoi – atunci vicepreședinte al Parlamentului – a declarat că se planifică desfășurarea unui referendum constituțional, nu consultativ.

Pe 25 ianuarie 2024, Sandu a început consultările cu privire la organizarea referendumului. Primii, la masa de discuții, au fost un grup de jurnaliști, experți din societatea civilă și formatori de opinie. Potrivit instituției prezidențiale, consultările – care urmează să aibă loc în perioada următoare – vor reuni reprezentanți din comunitățile locale, mediul privat, oameni din diverse ramuri ale economiei și vieții socio-culturale, precum și partide politice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: