Proiectul Strategiei securității, prin care Rusia și corupția sunt recunoscute drept principalele amenințări la adresa Moldovei – consultat la Președinție
Full Article 2 minutes read

Proiectul Strategiei securității, prin care Rusia și corupția sunt recunoscute drept principalele amenințări la adresa Moldovei – consultat la Președinție

Proiectul Strategiei Securității Naționale, propus de președinta țării, Maia Sandu, a fost consultat, pe 26 octombrie, la Președinție. La discuții au participat reprezentanții societății civile și membrii corpului diplomatic acreditat la Chișinău, anunță instituția prezidențială.

Potrivit sursei citate, președinta Maia Sandu a accentuat, în cadrul discuțiilor, importanța Strategiei pentru Republica Moldova în care, pentru prima dată, sunt numite clar amenințările la adresa țării noastre și este introdusă abordarea integrată în domeniul securității și apărării naționale.

Președinta a făcut un apel către reprezentanții societății civile și a misiunilor diplomatice să continue să lucreze strâns cu instituțiile statului, pentru consolidarea consensului național pe probleme de securitate cât și la implementarea strategiei după ce aceasta va fi supusă dezbaterilor și aprobării în Parlament.

Amintim că președinta Maia Sandu a prezentat, pe 11 octombrie, un nou proiect al Strategiei securității naționale, care ar urma să permită autorităților să acționeze în mai multe direcții: sporirea investițiilor și întărirea sectorului de apărare și securitate, progresarea graduală pe calea soluționării conflictului transnistrean, inclusiv intensificarea luptei de combatere a corupției și crearea unor instituții puternice care să aplice legea – în contextul în care, spunea atunci șefa statului, Moldova se confruntă cu două mari amenințări: „politica agresivă a Federației Ruse și corupția înrădăcinată”.

„Lumea întreagă este zguduită de atacuri ce distrug pacea și ordinea, iar Moldova nu trebuie să se prefacă că aceste lucruri nu o vizează. Trebuie să fim pregătiți”, a spus președinta pe 11 august.

Proiectul Strategiei poate fi accesat aici.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: