Coronavirusul de tip nou va putea fi diagnosticat în Moldova peste două săptămâni. Unde plănuiește Ministerul Sănătății să plaseze eventualii pacienți
Full Article 2 minutes read

Coronavirusul de tip nou va putea fi diagnosticat în Moldova peste două săptămâni. Unde plănuiește Ministerul Sănătății să plaseze eventualii pacienți

Timp de două săptămâni, în Republica Moldova ar putea apărea teste care vor permite diagnosticul coronavirusului de tip nou care face ravagii în China. Anunțul a fost făcut în data de 5 februarie, de către secretarul de stat al ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Mariana Golovaci, în cadrul ședinței comisiei legislative de profil. Potrivit acesteia, țara noastră se află în așa numita „zonă verde”, cu risc mic de răspândire a infecției. Autoritățile explică fenomenul prin faptul că în țările vecine, Ucraina și România, nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăviri. 

Funcționara a dat asigurări că MSMPS va primi, în curând, testele pentru confirmarea infecției. Până atunci, analizele vor putea fi efectuate numai în Germania, în unul dintre laboratoarele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Rezultatele analizelor vor fi gata timp de trei zile.

În cazul confirmării diagnosticului, eventualii bolnavi vor fi internați în spitalul de boli infecționase „Toma Ciorbă”. Potrivit Marianei Golovaci, instituția are capacitatea de a izola circa 100 de bolnavi. Mai mult, restul spitalelor dispun de aproximativ 20-50 de paturi pentru pacienții cu boli infecțioase. În funcție de necesitate, numărul acestora ar putea crește.

De asemenea, secretarul de stat a menționat că bolnavii de coronavirus nu au nevoie de medicamente speciale și sunt tratați cu preparate antivirale. Spitalele din Moldova nu duc lipsă de astfel de medicamente. La fel, ar exista suficiente rezerve de mănuși și măști.

Potrivit bilanțului din 5 februarie, coronavirusul a provocat aproape 500 de decese. totodată, peste 24 de mii de oameni din mai mult de 20 de țări au fost infectați.

OMS a declarat stare de urgență la nivel mondial în legătură cu răspândirea virusului, dar a subliniat că nu poate fi considerată o pandemie – epidemie globală.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: