Andrei Mardari | NewsMaker

Cu 11 zile înainte de alegeri, Guvernul anunță indemnizații unice pentru 30 000 de pensionari

Aproximativ 30 de mii de pensionari din Republica Moldova vor primi câte o indemnizație unică în valoare de 2 300 de lei. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean în timpul ședinței de Guvern din data de 9 octombrie, cu 11 zile înainte de alegeri. Dacă anul trecut s-au oferit indemnizații unice în valoare de 3000 lei, pentru 56 236 de pensionari, în cadrul unui pachet de măsuri de suport a populației în perioada rece a anului, anul acesta Guvernul a anunțat că intenționează să „depună mai mult efort” pentru persoanele în etate și nu a menționat alte detalii cu privire la suport. 

„Astăzi vom vorbi și vom adopta decizii cu privire la persoanele în etate. Din 2021 încoace am crescut pensia minimă cu 143%, de la 1143 de lei la 2778 de lei. Aparent parcă este de două ori și jumătate, aproape, mai mult dar noi știm că trebuie să depunem efort și mai mare ca să ajutăm cei în etate. Pensia medie, tot așa a crescut, parcă de două ori, de la 2067 de lei la 3926 de lei dar iarăși înțelegem că trebuie să muncim mai mult ca să depunem mai mult efort. Acum avem o categorie specială de pensionari, în mod special – care au muncit mult, peste 40 de ani, dar pensiile totuși sunt mici și atunci astăzi vom avea o decizie care va privi pe aproximativ 30 de mii de persoane și cărora le vom oferi, ca și anul trecut, o indemnizație unică de 2300 de lei”, a anunțat Recean.

Actualizare: ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu a spus că banii vor fi acordați pensionarilor în cadrul unui program de plăți unice, lansat pe 9 octombrie de Guvern împreună cu Programul Mondial pentru Alimentație. „Sunt resurse care vin din afara bugetului Republicii Moldova. Peste 71 de milioane de lei”, a menționat Buzu. Programul este îndreptat spre categoria de persoane care la momentul pensionării au avut un stagiu minim de cotizare de 40 de ani și la moment au o pensie mai mică decât 3300 de lei. Buzu a mai spus că de această plată unică vor beneficia aproximativ 31 de mii de pensionari.

„Plata va fi oferită din oficiu, în mod proactiv, fără a exista nevoia ca pensionarii vizați să facă solicitări către Casa Națională de Asigurări Sociale, să colecteze anumite documente și să le prezinte. Deci, plata va fi oferită din oficiu, în mod proactiv. (…) Va fi disponibilă la oficiile poștale, la începutul lunii noiembrie. Pentru a beneficia de plată, toți pensionarii beneficiari se vor prezenta cu buletinul la oficiul poștal. Pentru claritate, toți acești pensionari vor primi notificări din partea Guvernului, ca să fie conștienți să cunoască de această plată și cum urmează să beneficieze de ea”, a comunicat ministrul.

Buzu a explicat că stagiul minim de cotizare, la moment – în Republica Moldova, este de 34 de ani. „Noi am încercat să mobilizăm și să identificăm aceste resurse anume pentru un grup specific de pensionari care au lucrat 6 ani peste, deci cel puțin 6 ani peste stagiul minim de cotizare care este cerut de către legislația națională, dar pentru că au muncit în domenii cu salarii mici s-au pomenit cu o pensie minimă sau pensie mai mică de 3300 de lei”, a declarat ministrul.

Întrebat de ce acest ajutor vine acum, în prag de alegeri, Buzu a răspuns: „Preocuparea Guvernului și a mea personală, în calitate de ministru al Muncii și Protecției Sociale, este să muncesc zi de zi, asiduu, împreună cu echipa guvernamentală, cu echipa de la Minister, să asigurăm un trai decent pentru pensionari, pentru cei mai vulnerabili. Așa este calendarul că și anul trecut am avut alegeri, anul acesta, anul viitor. Asta nu înseamnă că noi trebuie să oprim toate programele. În acest Guvern, toate programele, toate inițiativele se realizează într-un mod transparent. Nu este o noutate pentru cetățenii Republicii Moldova că ministrul Muncii și Protecției Sociale și acest Guvern vrea să îmbunătățească nivelul de protecție socială a tuturor, în special a pensionarilor”.

Cu privire la această categorie de pensionari, Buzu a mai spus că „până la sfârșitul anului, Guvernul va identifica o soluție durabilă, dincolo de această plată unică de 2300 de lei”.

***

Menționăm că în 2023, Guvernul a decis să acorde indemnizații unice în valoare de 3000 lei, pentru 56 236 de pensionarii născuți până în 1945 și care au pensia mai mică de 3000 lei, însă în cadrul unui pachet de măsuri de suport a populației în perioada rece a anului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: