Cu suportul UE și PNUD Moldova, circa 50 de mii de familii vulnerabile vor primi vouchere pentru electrocasnice noi și eficiente energetic
Full Article 3 minutes read

Cu suportul UE și PNUD Moldova, circa 50 de mii de familii vulnerabile vor primi vouchere pentru electrocasnice noi și eficiente energetic

Aproximativ 50 000 de familii vulnerabile vor primi vouchere pentru electrocasnice noi și eficiente energetic. Inițiativa, care este implementată cu sprijinul Uniunii Europene și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova, a fost aprobată de Cabinetul de miniștri.

Guvernul a aprobat două regulamente ce se referă la mărimea și modul de percepere a contribuțiilor de la cetățeni pentru programele de eficientizare a consumului de resurse energetice. Scopul regulamentelor aprobate este de a facilita implementarea Programului de vouchere pentru electrocasnice și Programului de modernizare a sistemului intern de distribuție a agentului termic pentru încălzire și alimentare cu apă caldă menajeră, ambele măsuri sunt finanțate de Uniunea Europeană, în cadrul Proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova.

Concret, Programul de vouchere pentru electrocasnice prevede un suport financiar ce acoperă 80% din costul unui aparat mare (frigider, aragaz electric, mașină de spălat rufe) asumat de proiect, în timp ce familia beneficiară va trebui să contribuie cu 20% din contravaloarea respectivului echipament. Prin intermediul platformei „EcoVoucher”, care se află în proces de definitivare și care este dezvoltată pe baza Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică“, vor fi identificate circa 50 de mii de familii cele mai vulnerabile din punct de vedere energetic. De asemenea, vor fi oferite și vouchere gratuite pentru becuri LED. Costul total al programului este de $5,8 milioane.

Scopul Programului de vouchere este de a reduce consumul de energie electrică odată cu înlocuirea obiectelor de uz casnic mai eficiente decât cele deținute de familiile selectate, pentru ca în final consumatorii vulnerabilii să achite facturi mai mici.

Programul este implementat în parteneriat cu Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE), autoritate ce va deschide un contul exclusiv pentru încasarea contribuției de 20% și finanțarea programelor de eficientizare a consumului de resurse energetice. După etapa de experimentare, acesta urmează a fi instituționalizat în cadrul AEE.

În cazul celui de-al doilea program, de modernizare a sistemului intern de distribuție a agentului termic, va fi modernizată rețeaua de termoficare internă din cadrul a patru blocuri din orașul Chișinău, selectate în baza unui concurs public.

Asociațiile de proprietari:
– CCL 201 din strada Mircea cel Bătrân 34;
– CCL 119 din strada Hâncești 60/2;
– APC – A0110-0053 din bd. Dacia 39/3;
– ACC 50/33 din strada Bulgară 35.

Partea de grant din cadrul proiectului implementat de PNUD Moldova și finanțat de Uniunea Europeană va fi la fel de 80%, asociațiile de proprietari vor achita o contribuție din valoare lucrărilor de 20%, în maxim 12 luni de la finalizarea lucrărilor. Costul de implementare a prezentului program este estimat la 1 milioane.

Și în al doilea caz contribuția beneficiarilor va fi colectată de AEE, bani ce vor fi refolosiți pentru alte inițiative similare.

Prevederile hotărârii de guvern urmează a fi aplicate pe parcursul perioadei de implementare a programelor descrise mai sus (august 2023 – decembrie 2024).

După valorificarea integrală a mijloacelor financiare alocate de către PNUD Moldova, în cadrul proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, Executivul urmează să asigure continuitatea finanțării inițiativelor date prin continuarea programului de vouchere și crearea fondului pentru eficiență energetică în sectorul rezidențial. Acestea vor contribui la sporirea securității energetice, cu accent pe eficiența energetică și creșterea gradului de reziliență a populației și economiei naționale la șocurile energetice internaționale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: