„Cui îi convine ieșirea Moldovei din CSI?” MAE-ul rus a enumerat avantajele de care beneficiază Chișinăul
Full Article 3 minutes read

„Cui îi convine ieșirea Moldovei din CSI?” MAE-ul rus a enumerat avantajele de care beneficiază Chișinăul

Autoritățile din Federația Rusă consideră că cetățenii Republicii Moldova sunt cei care vor avea de suferit în cazul în care autoritățile vor decide retragerea țării din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Pe canalul oficial de Telegram al CSI, creat de MAE-ul Rusiei, a fost publicat un text în care sunt scoase în evidență avantajele pe care le oferă statutul de stat-membru. NM a solicitat un comentariu din partea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene cu privire la aceste informații.

Am remarcat declarațiile anumitor politicieni moldoveni, inclusiv de rang înalt, despre lipsa de interes a Chișinăului față de CSI. Într-adevăr, Moldova și-a redus participarea la activitățile Comunității, nu își trimite reprezentanții la ședințele organelor CSI, a refuzat copreședinția organizației în anul 2023 și implementarea programelor interstatale „Capitalele culturale ale Comunității” în orașul moldovenesc Comrat. Am vrea să subliniem că Moldova continuă, totuși, să se folosească de avantajele participării sale în cadrul CSI și a celor 285 de acorduri internaționale semnate”, se arată în textul publicat de autoritățile ruse.

Moscova a enumerat elemente precum:

– zona de comerț liber

– agricultura și farmaceutica (potrivit CSI, exportul produselor moldovenești în țările CSI depășește 90%);

– regim fără vize;

– migrație cu scop de muncă și educație.

Astfel, potrivit autorităților ruse, numai în anul 2022, în Rusia au fost înregistrați 125 000 cetățeni ai Republicii Moldova. La fel, Moscova amintește că, din 14 iulie 2022, studenții moldoveni care au absolvit instituțiile de învățământ superior din Rusia pot solicita în următorii 3 ani stabilirea domiciliului în Rusia și își pot perfecta permise de ședere temporară. În același timp, migranții din Moldova pot beneficia de asistență medicală gratuită, dacă au lucrat timp de 3 ani în Rusia (cu condiția că angajatorul achită plățile pentru asigurare).

Apare întrebarea: cui îi convine ieșirea Moldovei din CSI? Evident, pentru o astfel de decizie a Chișinăului, vor plăti în primul rând cetățenii simpli ai Moldovei”, au conchis autoritățile ruse.

NM a solicitat punctul de vedere al MAEIE cu privire la informațiile publicate de MAE-ul rus.

***

Amintim că președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat în cadrul unui interviu, acordat în ianuarie 2023 presei din România, că Moldova și-a sistat activitatea în CSI: „Nu participăm nici la reuniunile președinților de parlamente, nu participăm nici la reuniunile președinților de țări, prim-miniștri ș.a.m.d. Ceea ce pot să vă spun este că noi facem o evaluare acum a tuturor tratatelor care au fost semnate de Moldova cu statele membre sau pe platforma CSI și ulterior vom lua o decizie privind prezența noastră pe viitor în această organizație. Repet, participarea noastră este înghețată, nu se întâmplă nimic pe această dimensiune. Noi am spus foarte clar, atât timp cât are loc acest război nedrept împotriva vecinilor noștri ucraineni, prezența noastră acolo nu este corectă și nu o să fim acolo”. 

În decembrie 2022, președinta Maia Sandu a declarat că ieșirea Republicii Moldova din CSI este un proces de durată. Șefa statului a explicat această situație prin faptul că relația țării noastre cu această organizație se bazează pe câteva sute de acorduri, multe dintre ele bilaterale și pe plan economic. Sandu a menționat că aceste acorduri sunt analizate în prezent, pentru a se vedea din care acorduri este posibilă retragerea și care ar urma să fie păstrate.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: