Cum vorbim cu copiii despre bani și credite? Sfaturi de la colegii Microinvest

Îți mai amintești când în copilărie ne jucam „de-a magazinul” cu prietenii de la grădiniță? Aranjam o gheretă improvizată în care vindeam lucruri pe care le găseam prin curte și le plăteam cu bancnote „prețioase” din frunze de nuc, măr cireș sau vișin. Ba mai mult, eram foarte atenți ca nu cumva să pierdem vreo bancnotă proaspăt „smulsă” din copac. Acestea erau primele lecții de educație financiară, care ne învățau clar că banii au valoare și că în realitate nu poți pur și simplu să-i „culegi” din copaci. Astăzi, jocurile copiilor au evoluat, dar educația financiară a celor mici a rămas la fel de actuală, iar uneori chiar și mai complicată de explicat pentru tinerii părinți.

La Microinvest suntem responsabili atât în procesul de creditare, cât și în educația financiară a tinerei generații. Pentru că știm că un copil informat crește un adult responsabil. Colegii din echipa noastră sunt primii promotori ai educației financiare în familiile lor și nu ezită să vorbească cu copiii, încă de mici despre ce înseamnă bani, credite și buget de familie. Inclusiv în cadrul Săptămânii Educației Financiare 2022, la care participăm împreună cu toată echipa, în fiecare an.

Dacă ești tânără mămică sau tătic și simți că a venit momentul să discuți și tu cu picii tăi despre bani și cheltuielile familiale, venim noi cu câteva tips-uri utile de la colegii noștri, care vor face această conversație mult mai ușoară și eficientă.

„Învățăm despre bani, buget și credite prin jocuri interactive”

Chiar dacă sunt mici, copiii înțeleg mai bine decât ne pare tot ce se întâmplă în jurul lor. Până și psihologii spun să fim cât mai direcți și să nu inventăm „povești” explicative. Copiii trebuie să știe că banii nu se fac „cu ciocanul”, că e imposibil să cumperi tot ce vrei, că trebuie să-ți faci economii și să-ți gestionezi corect bugetul, ca să-ți ajungă bani pentru toate cheltuielile. În familia Irinei, colega noastră din HR astfel de discuții sunt la ordinea zilei. Ambii părinți activează în domeniul financiar, astfel Xenia și sora ei mai mică, Sofia, știu de mici ce sunt banii și chiar creditele.

Noi discutăm cu fiicele noastre deschis despre toate. Cea mai proaspătă discuție a fost despre credite, pe care am organizat-o printr-un joc. Regulile erau simple, ca să poată cumpăra telecomanda de la tata, Xenia avea nevoie de 8 floricele de popcorn. La fiecare 30 de secunde ea primea câte 2, unul putea să-l mănânce, iar unul să-l aprovizioneze. Filmul deja a început, dar Xenia avea doar 4 floricele. Atunci tata i-a propus să ia un credit – astfel va primi dintr-o dată 4 floricele, ca să se bucure acum de telecomandă, dar după film va trebui să întoarcă 5. Zis și făcut – Xenia și-a realizat scopul, iar în plus știe ce înseamnă credit, dobândă și condiții de creditare.

„La noi în familie, toate deciziile se iau împreună, inclusiv gestionarea bugetului”

Tradiția de a avea o pușculiță pentru economii este păstrată până în prezent în familia Laurei, consilier credite Retail la Microinvest. Iar șef pe pușculiță este fiul ei Damian, de doar 5 ani care de fiecare dată numără cu grijă banii depuși în mini seiful lor familial. El știe că mama și tata lucrează zilnic ca să primească salariu și că doar gestionând banii corect, vor putea să cumpere tot de ce au nevoie. Ba mai mult, își gestionează responsabil donațiile de la bunici și nani, ca să-și realizeze marele vis – să meargă împreună cu mami și tati la Disney Land. Mic, dar cu vise mari.

Conversațiile despre bani cu Damian sunt naturale și simple. Mergem la magazin împreună, numărăm banii pe care îi punem în pușculiță și chiar calculăm câți bani ne trebuie când vrem să cumpărăm ceva mai deosebit. El e foarte curios și mereu ne dă întrebări neobișnuite și chiar incomode. Și cel mai interesant este că și el are răspunsuri pentru toate. Cel mai amuzant caz a fost ceva timp în urmă, când la grădiniță educatoarea l-a întrebat ce lucrează mama ta și el a răspuns că – mama face oamenii fericiți. Le dă credite ca ei să-și realizeze visurile. Noi vorbim cu el ca între maturi, iar asta dă roade bune – va crește un copil responsabil și descurcăreț.

„Avem un buget săptămânal prestabilit, pe care fiecare membru îl repartizează după necesități”

Olesea, directorul departamentului Resurse Umane este convinsă că educația financiară începe de la banii de buzunar. Fiul ei Cristian, la vârsta de 10 ani deja își gestionează singur bugetul săptămânal, are economiile sale proprii și visează să devină antreprenor, ca să facă investiții în afaceri de succes. Jocul preferat în familia lor este Monopoly – un exemplu bun de educație financiară, pe care nu ezită să-l exerseze în fiecare weekend cu prietenii și rudele.

Fiecare părinte știe mai bine cum să vorbească cu copiii despre lucrurile din jur, inclusiv despre bani. Important este că aceste conversații să înceapă cât mai devreme și să fie simple, dar explicite. Cristian de mic încerca să fie independent în toate acțiunile sale, își gestiona singur banii de buzunar și își depozita responsabil banii primiți cadou în propria lui pușculița. Acum când este deja la școală, are economii mai mari și planuri mai serioase de investiții. Îmi place mult interesul și curiozitatea lui, dar și inițiativa de a fi independent față de banii săi. Modelele de gestionare a bugetului în fiecare familie sunt diferite, important este să le transmitem copiilor ideea principală: de a investi banii corect și responsabil.

Sperăm că ți-au fost utile recomandările colegilor noștri despre educația financiară a copiilor în familiile lor. Pe parcursul acestei săptămâni vom veni și cu alte idei interactive despre bani, buget și credite pentru copii și adolescenți, în cadrul #GMW2022. Fii cu ochii pe site-ul și paginile noastre online și nu ezita și tu să te implici în educația financiară a tinerei generații. Pentru că un copil informat, va crește un adult responsabil.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

agora.md

Raionul Ștefan Vodă cere Guvernului să declare stare de urgență în agricultură, din cauza secetei. Reacția Ministerului

Consiliul Raional Ștefan Vodă solicită Guvernului să instituie stare de urgență în agricultură și să declare raionul drept zonă defavorizată sub aspect agroclimateric. Decizia a fost luată în ședința din 18 iulie. Autoritatea locală invocă pierderi economice considerabile provocate de secetă în ultimul deceniu, inclusiv în anul agricol 2025. În reacție, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a anunțat că autoritățile vor analiza cu atenție demersul Consiliul Raional Ștefan Vodă și vor lua deciziile corespunzătoare pentru a ajuta agricultorii care au necesități reale.

Președinta raionului, Olga Luchian, a fost împuternicită să înainteze Guvernului și ministerelor de resort mai multe propuneri, inclusiv stabilirea unui moratoriu asupra blocării conturilor fermierilor, re-eșalonarea plății impozitelor și solicitarea de sprijin financiar extern. Totodată, se cere exceptarea agricultorilor din raion de la regula „primul venit, primul servit” în procesul de acordare a subvențiilor.

Primăriile sunt, de asemenea, atenționate să respecte procedurile legale privind raportarea situațiilor excepționale.

În reacție, MAE a anunțat că va analiza solicitarea autorităților de la Ștefan Vodă pentru a ajuta agricultorii „care au necesități reale”.

„Guvernul continuă să ofere resursele necesare pentru ca agricultura să fie eficientă și să țină cont de schimbările climatice care se manifestă to mai accentuat. MAIA lucrează cu fermierii să facă tranziția la culturi și tehnologii care sunt adecvate solului și umidității din regiunile corespunzătoare. Reamintim și despre programul în creștere de subvenționare a sistemelor eficiente de irigare”, precizează instituția.

Amintim că secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban, a vizitat, pe 17 iulie, mai multe terenuri agricole din raionul Ștefan Vodă. Oficialul a constatat că starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”. MAE a precizat, în comunicatul său, că lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile” și pun în pericol recolta din acest an.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Fără Filtre/Facebook

Minori, plătiți de un partid politic ca să aducă sicrie la Președinție? Poliția i-a reținut și interogat

Cinci persoane, printre care și minori, au fost reținute după ce au adus două sicrie în fața clădirii Președinției. La audieri, aceștia au declarat că reprezentanții unui partid politic le-au promis bani pentru a participa la acțiune. Poliția nu a precizat despre ce partid este vorba.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției, pe 18 iulie, cinci tineri – printre care și minori – au adus două sicrie în fața clădirii Președinției. La apariția oamenilor legii, aceștia au încercat să fugă, însă au fost reținuți.

La audieri, tinerii au declarat că reprezentanții unui partid politic le-au promis bani pentru participarea la acțiune. Potrivit celor reținuți, aceștia au fost împărțiți în două grupuri: unul responsabil să aducă sicriele, iar celălalt – să afișeze pancarte în diferite locații ale orașului.

Poliția desfășoară o anchetă pe acest caz. Părinții minorilor riscă să fie sancționați pentru neîndeplinirea obligațiilor de educare a copiilor.

Tudor Mardei/NewsMaker

UE condamnă atacurile hibride ale Rusiei și promite sprijin pentru Moldova: Declarație

Uniunea Europeană condamnă atacurile hibride ale Federației Ruse împotriva statelor membre și a partenerilor săi, inclusiv Republica Moldova. Bruxellesul precizează, într-o declarație oficială publicată pe 18 iulie, că aceste acțiuni fac parte dintr-o strategie coordonată și de lungă durată a Kremlinului, menită să submineze securitatea, democrația și reziliența regiunii.

Potrivit UE, Rusia a folosit în mod repetat atacuri cibernetice, manipulare informațională, sabotaje și ingerințe directe pentru a influența procesele electorale, a destabiliza guvernele și a fragiliza instituțiile democratice.

„UE rămâne hotărâtă să expună și să contracareze activitățile hibride ale Rusiei îndreptate împotriva UE și a statelor membre, și, alături de partenerii internaționali, să sprijine vecinătatea sa imediată, în special Ucraina și Republica Moldova”, precizează comunicatul citat.

UE anunță, în acest context, că va continua să acționeze „cu hotărâre printr-o abordare strategică” față de amenințările hibride ale Rusiei. Bruxellesul precizează că își va aprofunda  cooperarea cu partenerii internaționali – în special cu NATO, „cu respectarea deplină a principiilor convenite” – și să va folosi „toate mijloacele disponibile pentru a preveni, descuraja și răspunde eficient la activitățile hibride desfășurate de Rusia”.

Declarația vine la scurt timp după ce România a atribuit Rusiei un atac hibrid asupra propriului proces electoral, iar Germania a acuzat Moscova de manipulare prin platforma media „RED”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Noi detalii în cazul elevei agresate în curtea școlii. MEC: Agresorii sunt din cinci licee, victima beneficiază de consiliere psihologică

Ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat că a fost deschis un dosar penal în cazul elevei agresate fizic și umilite în curtea unei școli. Potrivit oficialului, toți tinerii implicați sunt din cel puțin cinci instituții de învățământ diferite. Totodată, Perciun a precizat că victima beneficiază de consiliere psihologică, iar autoritățile vor desfășura audieri cu tinerii implicați, urmând să fie aplicate și sancțiuni.

„Acum suntem în etapă în care, alături de Poliție, identificăm toate persoanele care au fost implicate în acel incident. Toți tinerii care au participat sunt tineri din mai multe instituții de învățământ, implicați din cel puțin 5 instituții de învățământ la această etapă. Știu că este deschis și un dosar penal pe acest caz, pentru că ceea ce s-a întâmplat este, într-adevăr, extrem de grav și se va solda cu consecințe”, a subliniat ministrul.

În același timp, Ministerul Educației oferă sprijin psihologic pentru eleva agresată, prin intermediul Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică.

„Oferim tot suportul necesar din partea Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică, prin consiliere psihologică, pentru tânăra care a fost expusă acestui comportament brutal și facem tot posibilul pentru ca să depășească această situație extrem de gravă”, a precizat Perciun.

Ministrul a menționat că, în perioada următoare, vor avea loc audieri toți cei implicați, urmând să fie aplicate sancțiuni.

„Urmează, pe parcursul săptămânii viitoare, pe măsură ce sunt identificați toți cei implicați, să aibă loc audieri, interviuri cu ei, să stabilim alături de poliție toate circumstanțele incidentului, să înțelegem ce a stat la baza acestui incident, cum s-au regăsit tineri din atât de multe instituții de învățământ în același loc, în aceeași perioadă, și, bineînțeles, vor urma discuții în colectivele școlare și vor urma discuții și cu părinții acestor copii, pentru a înțelege ce urmează să se întâmple, ca asta să nu se repete pe viitor, iar acolo unde este cazul să fie aplicate sancțiuni sau alte forme de responsabilizare”, a subliniat ministrul Perciun.

***

Amintim că pe rețelele de socializare au apărut imagini video în care o elevă este bătută, împinsă și umilită chiar în curtea unei școli. Deocamdată, nu se cunoaște cu exactitate nici în ce instituție a avut loc incidentul, nici când. Ministerul Educației a anunțat că colaborează îndeaproape cu poliția pentru investigarea cazului, în timp ce Direcția generală educației a Primăriei Chișinău promite sancțiuni.

În înregistrările video se observă cum două eleve se bat, în timp ce alți elevi, adunați în jur, le încurajează. Una dintre fete este lovită din mai multe direcții, este împinsă, iar la final este forțată să se așeze în genunchi în fața celeilalte și să-și ceară scuze.

Cu o reacție a venit și Direcția generală educație, tineret și sport a Primăriei Chișinău. Aceasta a informat că sprijină ancheta pentru ca toți cei implicați, inclusiv instituția unde a avut loc incidentul, să fie identificate.

De asemenea, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu în legătură cu cazul de violență asupra unei eleve, agresată și umilită în curtea unei școli. Potrivit Ombudsmanului Copilului, cazul va fi examinat prin prisma modului în care instituția de învățământ a prevenit și a răspuns situației. Totodată, Coroi a condamnat utilizarea imaginilor în scop politic, dar și distribuirea de către unele instituții media a acestora fără a fi blurate fețele, expunând astfel copiii participanți.

Platforma DA acceptă parteneriatul cu PAS și nu va participa separat la parlamentare. Grosu: „Vă mulțumesc”

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a decis să nu participe cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și să accepte propunerea de parteneriat politic înaintată de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Anunțul a fost făcut pe 18 iulie de liderul Platformei DA, Dinu Plîngău. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a confirmat că reprezentanți ai DA se vor regăsi pe lista electorală a PAS, fără a preciza numărul sau pozițiile acestora. La rândul său, liderul PAS, Igor Grosu, a mulțumit Platformei DA pentru decizia de a merge împreună în alegeri.

Liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, anunță că decizia de a face front comun cu partidul aflat la guvernare la alegerile din septembrie a fost luată pe 17 iulie, de Consiliul formațiunii politice, după ample consultări cu membrii platformei.

„Decizia nu a fost una simplă, dar necesară. A fost luată în contextul în care nu ne dorim dispersarea votului proeuropean, dar care ar asigura și o diversitate de opinii în viitorul parlament. (…) Cine își imaginează că ne mai putem permite luxul de a merge dezbinați într-o campanie istorică se amăgește. Drumul spre Europa nu e garantat”, a anunțat Dinu Plîngău.

Deși nu va figura ca entitate separată în buletinul de vot, Platforma „DA” afirmă că rămâne o echipă consolidată, angajată să susțină o guvernare responsabilă și fidelă valorilor europene. Formațiunea a anunțat că Liviu Vovc a fost desemnat președinte interimar, urmând ca congresul partidului să fie convocat după alegerile din septembrie. Chiar dacă nu a fost precizat oficial cine va candida pe listele PAS, desemnarea lui Vovc la conducerea interimară sugerează că actualul lider al DA, Dinu Plîngău, va figura printre candidați.

Reacția PAS: „Vă mulțumim!”

Contactată de NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate, Adriana Vlas, a confirmat că membri ai Platformei DA se vor regăsi pe lista formațiunii politice, la parlamentare: „Ne dorim o coagulare a forțelor cu adevarat europene în jurul proiectului de integrare europeană”.

Cu o reacție pe rețelele de socializare a venit și liderul PAS, Igor Grosu. Oficialul a mulțumit Platformei „DA” pentru că a acceptat propunerea de a participa împreună la alegerile parlamentare din 28 septembrie.

„Am primit răspunsul pozitiv al Platformei DA și le mulțumim că au acceptat propunerea noastră, și am luat act de refuzul Partidul Schimbării și LOC. La toamnă vor avea loc cele mai importante alegeri parlamentare de la independență încoace. Avem șansa istorică să aderăm la UE in următorii 4 ani și ar fi o tragedie să ratăm acest obiectiv. PAS acționează în spiritul acestui obiectiv”, a scris Grosu pe rețelele de socializare.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: