„Cumpără voturi și corupe alegătorii”. SIS spune că are dovezi că Rusia influențează alegerile locale din noiembrie în interesul lui Șor
Full Article 3 minutes read

„Cumpără voturi și corupe alegătorii”. SIS spune că are dovezi că Rusia influențează alegerile locale din noiembrie în interesul lui Șor

Autoritățile de la Chișinău acuză Federația Rusă că ar încerca să influențeze alegerile locale generale care urmează să aibă loc în câteva zile în Moldova. Acest lucru s-ar realiza prin campanii de dezinformare mediatizate pe larg la posturi TV controlate de fugarii Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, precum și prin încercări de corupere a alegătorilor. Anunțul a fost făcut de directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață, pe 30 octombrie.

„Observăm o creștere a riscurilor asupra securității informaționale printr-o  intensificare a atacurilor hibride, în special în perioada electorală. Deținem probe că Federația Rusă influențează alegerile locale din 5 noiembrie. Acest lucru se realizează prin câteva metode ce implică finanțarea ilegală a campaniilor electorale, cumpărarea de voturi și coruperea alegătorilor, dar și campanii de dezinformare, bine puse la punct, prin intermediul anumitor posturi TV, site-uri și rețele de socializare”, a declarat șeful SIS.

Amintim că directorul SIS Alexandru Musteață a anunțat în cadrul unui briefing susținut puțin timp în urmă că a cerut CSE să suspende licența a șase posturi TV, pe perioada stării de urgență. Musteață susține că cele șase posturi de televiziune, care sunt controlate direct sau indirect de oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, ar promova interesele grupului criminal Șor și a peroanelor fizice și juridice incluse în sancțiunile impuse inclusiv de SUA și UE. Mai mult, potrivit șefului SIS, cele șase posturi TV ar duce o campanie de dezinformare și manipulare în Moldova – acțiuni care ar fi fost intensificate în special în ajunul alegerilor locale din 5 noiembrie. Tot astăzi, șeful SIS a anunțat că a blocat 31 de portaluri web care ar fi contribuit la dezinformarea cetățenilor. 21 dintre ele, spune Musteață, ar fi controlate de Moscova. Detalii – AICI.

La scurt timp, premierul Dorin Recean a anunțat că cele șase posturi TV controlate de Șor și Plahotniuc au rămas temporar fără emisie, la recomandarea SIS, pentru că ar promova „interese străine”. Șeful Guvernului a recunoscut că Moldova este supusă „zilnic atacurilor hibride din partea Federației Ruse”. „În ultimele săptămâni, aceste amenințări au crescut în intensitate. Rusia, prin intermediul grupărilor criminale organizate, vrea să influențeze alegerile locale din 5 noiembrie și să submineze procesul democratic. (…) Avem dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator. Noi nu vom permite acest lucru și vom acționa de fiecare dată prompt și hotărât în interesul cetățenilor”, a declarat premierul Dorin Recean. Detalii – AICI.

Precizăm în acest context că Serviciul de Informații și Securitate ar fi prezentat Comisiei Electorale Centrale, prin intermediul unei sesizări expediate pe 27 octombrie, mai multe dovezi privind finanțare ilegală a candidaților „Șansă” la funcțiile de primar de Bălți și Orhei – Victoria Șapa și Alexei Lungu – de către „grupul criminal Șor”. Scrisoarea a fost făcută publică de Ziarul Național, pe 30 octombrie. Solicitat de NM, SIS nu a confirmat, deocamdată, autenticitatea acesteia. De menționat în acest context că CEC a anunțat ședință extraordinară. Membrii autorității electorale se vor întruni pe 30 octombrie, ora 14:00, pentru a examina sesizarea SIS. Detalii – AICI.

Amintim că Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe data de 5 noiembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: