Datoriile istorice pe care le are Moldovagaz față de Gazprom sunt rezultatul neajustării la timp a tarifelor pentru gazele naturale. Ștefan Creangă, director în Consiliul de Administrație al Agenției Naționale în Reglementare Energetică (ANRE) a menționat în cadrul unei conferințe de presă din 9 noiembrie, că ANRE nu trebuie să admită devieri majore în acest sens. Declarațiile au fost făcute în contextul aprobării de ANRE a noilor tarife provizorii la gaz pentru consumatorii finali.
Șeful ANRE a precizat că instituția pe care o conduce a fost obligată de Comisia Situații Excepționale să aprobe, într-un termen foarte restrâns, tarifele provizorii la gaze. Asta înseamnă că ANRE a luat act de solicitarea Moldovagaz şi că urmează să verifice toate componentele preţului solicitat.
„Prețul care este prezentat de Moldovgaz este un preț vizionar, este unul înalt, dar el trebuie să ducă la echilibrarea sistemului și capacitatea consumatorului să-l achite”, a spus Ștefan Creangă.
Acesta e precizat că atunci când ANRE examinează tarifele, ia în calcul doi „factori importanți”. Este vorba despre capacitatea consumatorului de a achita și capacitatea furnizorului de a livra.
„Din experiența pe care o deține ANRE, Moldovagaz poate să-și permită până la un miliard de devieri negative. Toate aceste devieri sunt deservite prin credite luate de Moldovagaz iar deservirea acestor credite sunt incluse în tarife. De aceea ANRE nu trebuie să admită devieri majore. Noi cunoaștem istoricul când nu au fost ajustate tarifele la timp și am ajuns la datorii istorice. Toate aceste datorii istorice de 700 milioane, sunt rezultatele neajustării la timp a tarifelor. Tarifele trebuie să fie corecte pentru a nu plăti mai mult în viitor”, a accentuat Creangă.
Pe 9 noiembrie, ANRE a aprobat noile tarife la gaze, la solicitarea Moldovagaz. Astfel, noul tarif la gaz pentru consumatorii finali va crește de la 4,2 lei la 10,26 lei. Totuși, tariful aprobat nu include TVA. Ținând cont de TVA-ul este de 8%, prețul gazului va crește până la 11,1 lei. Acesta va fi în vigoare de la 1 noiembrie
Amintim că contractul dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit pentru 5 ani și va fi utilizată formula de preț propusă de partea moldovenească.
Până la prelungirea contractului cu Gazprom, Guvernul Republicii Moldova a semnat la 25 octombrie, curent, un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. Timp de câteva zile Energocom a organizat licitații pentru a desemna compania care urma să livreze gaze în Moldova în ziua următoare.
Prețul exact pentru 1000 m3 de gaz nu a fost făcut public. Premierul Natalia Gavrilița a invocat „secretul comercial”.
Pe 22 octombrie, Parlamentul a declarat stare de urgență în Republica Moldova, din cauza deficitului de gaz.