Regia Transport Electric Chișinău

De 9 mai, toate structurile MAI vor fi mobilizate: ce trebuie să cunoască locuitorii Republicii Moldova

Toate structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor fi mobilizate pe 9 mai, în contextul ceremoniilor comemorative, marșurilor și altor evenimente publice care vor avea loc în Republica Moldova. Reprezentanții MAI au atenționat că cei care vor purta simboluri interzise riscă sancțiuni și au precizat că, anul trecut, au documentat 71 de astfel de cazuri. Totodată, oamenii legii au vorbit despre restricțiile de circulație în Chișinău, în contextul unui marș automobilistic, dar și despre accesul deja restricționat pentru transport în Piața Marii Adunări Naționale.

Inspectoratul General al Poliției a raportat că, pe parcursul zilei de 9 mai, în municipiul Chișinău și în alte localități din Republica Moldova vor avea loc ceremonii comemorative, marșuri și alte evenimente publice.

Atenționarea poliției

Inspectoratul a făcut apel către cetățeni „să respecte legea, să se bucure în liniște de evenimente, să nu transforme această zi într-un prilej de dezbinare sau ură și să nu promoveze simboluri care incită la război”.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au declarat că toate structurile instituției vor fi mobilizate „pentru ca manifestațiile să se desfășoare în siguranță și într-un climat pașnic”: Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul General de Carabinieri, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Poliția de Frontieră și Inspectoratul de Management Operațional.

„Legea prevede că purtarea simbolurilor care promovează războiul, cum este panglica „Sfântul Gheorghe”, constituie contravenție. Anul trecut, Poliția a documentat 71 de astfel de cazuri”, au comunicat reprezentanții MAI.

Amintim că, din 2022, pe teritoriul Republicii Moldova a fost interzisă confecționarea, promovarea, purtarea sau răspândirea panglicii Sf. Gheorghe și a literelor „Z” și „V”, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul împotriva Ucrainei. Persoanele fizice care sfidează legea pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. Persoanele cu funcție de răspundere riscă o amendă de la 9000 la 18 000 de lei iar, cele juridice – amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.

Restricții de circulație

Accesul în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău este restricționat pentru transport începând cu 8 mai, de la ora 15:00. Menționăm că, pe 9 mai, în centrul capitalei va fi marcată Ziua Europei.

Pe 9 mai, la Chișinău, Inspectoratul a comunicat că vor fi organizate mai multe evenimente, inclusiv un marș automobilistic dedicat Zilei Victoriei asupra fascismului și nazismului. Astfel, accesul pe mai multe străzi va fi restricționat temporar.

În intervalul orar 08:00-23:00, vor fi restricții temporare pe traseul: Piața Marii Adunări Naționale – str. Gavriil Bănulescu-Bodoni – str. Alexei Mateevici – str. Vasile Alecsandri – str. Pan Halippa – Complexul Memorial „Eternitate”.

În intervalul orar 10:00-13:00, vor fi restricții temporare pe traseul: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – str. Ciuflea – bd. Dacia – str. Grădina Botanică – str. Lunca Bîcului – str. Uzinelor – str. Voluntarilor – str. Meșterul Manole – str. Mircea cel Bătrân – str. Ion Dumeniuc (întoarcerea) – str. Mircea cel Bătrân – str. Alecu Russo – bd. Moscovei – str. Studenților – str. Calea Orheiului – str. Petricani – șos. Balcani – str. Liviu Deleanu – str. Alba Iulia – str. Vasile Lupu – str. Mihail Kogălniceanu – str. Vasile Alecsandri – șos. Hîncești – str. Miorița (întoarcerea) – str. Gheorghe Asachi – str. Pan Halippa – Complexul Memorial „Eternitate”.

În intervalul orar 09:00-21:00, vor fi restricții temporare pe traseul: Podul Miorița (Telecentru) – str. Grenoble – bd. Traian – bd. Dacia – str. Tighina – bd. Dacia – str. București – str. Pan Halippa – Complexul Memorial „Eternitate”.

Cum va circula transportul public din Chișinău pe 9 mai

Rutele de troleibuz nr. 1, nr. 5, nr. 8 și nr. 22 vor fi redirecționate pe str. București (tur-retur). Ruta nr. 4, spre sectorul Buiucani: pe str. Ciuflea, str. București, iar spre sectorul Botanica, de pe str. Vasile Lupu pe str. A. Mateevici, str. A. Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit. Ruta nr. 34, spre sectorul Centru: pe str. A. Șciusev, str. București, iar spre comuna Trușeni: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. V. Alecsandri, str. București, str. A. Șciusev și în continuare pe traseul stabilit.

Ruta de autobuz nr. 5, tur: pe traseul stabilit; retur: de pe str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni pe str. Columna, str. V. Alecsandri, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit. Ruta nr. 9, tur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Mitropolit G. Bănulescu -Bodoni, str. M. Kogălniceanu, str. A. Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit; retur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. A. Pușkin, str. Alexandru cel Bun, str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit.

Ruta de autobuz nr. 11, tur-retur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. A. Pușkin, str. Alexandru cel Bun, str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit. Ruta nr. 26, tur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, str. M. Kogălniceanu, str. A. Pușkin și în continuare pe traseul stabilit; retur: pe traseul stabilit. Ruta nr. 46, tur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. A. Pușkin, str. Alexandru cel Bun, str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit; retur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, str. M. Kogălniceanu, str. A. Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit.

Totodată, autoritățile capitalei au anunțat că, pe 8 mai (între orele 18:00-23:50) și 9 mai (între orele 06:00-23:00), accesul în anumite locuri publice din Chișinău va fi limitat, în legătură cu vizita comisarului european pentru extindere, Marta Kos.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Cartea Victoriei Furtună, despre „Moldova Mare”, confiscată de poliție înainte de lansare. Ce spun autoritățile

Lidera Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, a declarat că polițiștii din Chișinău au confiscat 50 de exemplare ale unei cărți pe care a scris-o împreună cu scriitorul Iurie Răilean. Potrivit unui comunicat de presă transmis de către politiciană, acest lucru s-a întâmplat în ajunul lansării programate pentru 12 iulie.

Furtună susține că polițiștii au acționat în baza unei sesizări din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), care ar fi considerat conținutul cărții drept „o amenințare la adresa securității naționale”. De asemenea, politiciana afirmă că poliția a confiscat și automobilul în care se aflau cărțile.

50 de exemplare ale cărții – o colecție de eseuri și fotografii despre istoria, tradițiile, personalitățile remarcabile și obiectivele deosebite ale Republicii Moldova – au fost ridicate de reprezentanții Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, în baza unei sesizări venite din partea Serviciului de Informații și
Securitate, care a calificat această publicație artistică drept o amenințare la adresa securității naționale și o sursă de destabilizare publică în masă. În plus, poliția a confiscat automobilul în care se aflau cărțile. Albumul monografic „Moldova Mare” a fost editat cu respectarea tuturor prevederilor legale aplicabile publicațiilor cu caracter artistic. Cartea a trecut prin toate procedurile necesare pentru autorizarea tipăririi și a obținut toate avizele necesare pentru publicare
”, a declarat Furtună.

Solicitat de NewsMaker, serviciul de presă al Poliției a precizat că „acțiunile sunt în cadrul legal, în baza constatărilor autorităților competente”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Pe 18 martie, Victoria Furtună a devenit lider de partid. Aceasta a preluat conducerea Partidului Moldova Mare. Ea a declarat atunci că pledează pentru neutralitatea statului nostru, precum și „restabilirea limbii moldovenești”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: