De ce copiii din Moldova cad de la geamuri și ce riscă părinții care îi lasă în pericol? Sfaturi utile
Full Article 5 minutes read

De ce copiii din Moldova cad de la geamuri și ce riscă părinții care îi lasă în pericol? Sfaturi utile

În perioada caldă a anului, în Republica Moldova, aproape săptămânal apar știri despre copiii căzuți de la geamuri. Din păcate, mulți dintre ei mor. Aceste tragedii au multe în comun. În marea majoritate a cazurilor, de exemplu, copiii se aflau în acel moment în apartament cu părinții. Și de cele mai multe ori, totul se întâmplă după aproximativ același scenariu, care ar fi putut fi evitat respectând câteva măsuri simple de securitate. NM vă spune ce trebuie să faceți pentru ca copiii dvs. să fie în siguranță în casă, dar și cu ce pedepse se pot confrunta părinții care au lăsat un copil în pericol.

Geamurile „ucigașe”

„Toți copiii care au căzut de la ferestre în această vară la Chișinău au fost în apartament cu părinții lor”, a declarat pentru NM Irina Calestru, șef adjunct al Oficiului pentru Drepturile Copilului Chișinău.

În ultimele luni, la Chișinău, au fost înregistrate șapte cazuri de copii care au căzut de la ferestrele apartamentelor din clădirile înalte. Doi dintre copii au pierdut lupta pentru viață în urma traumelor suferite.

Comparativ, în 2021, au fost înregistrate 18 astfel de cazuri, iar în 2019 – 12 copii au căzut de la geamurile caselor din Chișinău.

Oamenii legii, precum și Oficiul pentru Drepturile Copilului, spun că cauza tragediei în marea majoritate a cazurilor este nepăsarea părinților.

Pe 11 iulie, locuitorii unei case de pe strada Voluntarilor au filmat cum, la etajul opt al unui bloc înalt învecinat, doi copii s-au urcat pe pervaz și s-au jucat acolo, aruncând jucării pe geamul deschis. Niciunul dintre copii nu a fost rănit, dar mama lor riscă o amendă.

În aceeași zi, la Botanica, o fetiță de doi ani a căzut de la o fereastră de la etajul 8 al unui bloc de locuințe. Copilul, care era acasă cu mama, a fost lăsat nesupravegheat o scurtă vreme. În acest timp, fata s-a urcat pe pervaz pentru a privi pe fereastra deschisă. Plasa de țânțari nu a suportat greutatea copilului, care a căzut peste geam. Copilul a supraviețuit ca prin minune, or, spun medicii, a avut noroc să cadă pe plasă, ceea ce a diminuat din impactul loviturii.

La sfârșitul lunii iunie, un băiețel de trei ani a căzut de la o fereastră de la etajul patru al unei clădiri rezidențiale din Buiucani. Și el s-a urcat pe pervaz și s-a rezemat de plasa de țânțari a ferestrei deschise, care nu a putut suporta greutatea copilului. Băiatul a fost dus la spital, unde a decedat din cauza rănilor suferite.

Iar pe 1 iunie, de Ziua Protecției Copilului, un băiețel de doi ani a căzut pe o fereastră de la etajul trei al unei clădiri rezidențiale din același sector din Buiucani. Scenariul este același. În timp ce mama a intrat în bucătărie pentru câteva minute, copilul s-a urcat pe pervaz, s-a rezemat de plasa de țânțari și a căzut pe fereastra deschisă. Băiatul și mama lui au fost duși la spital.

(Ir)responsabilitatea parentală poate fi pedepsită

Părinții copiilor afectați se pot confrunta cu răspundere penală și administrativă, spune Sandu Cernean, ofițer superior al Departamentului de Poliție Metropolitană. Potrivit lui, dacă un accident a cauzat moartea unui copil sau răni grave, atunci împotriva părinților sau reprezentanților legali ai copilului ar putea fi inițiat un dosar penal conform art. 163 din Codul penal al Republicii Moldova „Lăsarea în pericol”. Pedeapsa – închisoare până la 4 ani.

În 2021, împotriva părinților din Republica Moldova au fost inițiate șapte dosare în temeiul acestui articol, iar în 2020 – cinci.

Contactat de NM, Cernean a explicat că lăsarea unui copil în pericol implică și incidente casnice atunci când un copil dă peste o oală cu apă fierbinte, se rănește cu obiecte tăiate (cuțite, foarfece, ace) sau înghite unele piese mici (monede, mărgele, nasturi).

„Părinții nu ar trebui să lase un copil nesupravegheat, deoarece copiii din curiozitate se pot răni fără să-și dea seama”, a declarat el.

În 2021, în Moldova au fost înregistrate 250 de incidente domestice de acest gen: 70 de copii au fost răniți, iar 11 au murit.

Sfaturi pentru părinți:

Pentru a preveni incidentele tragice cu copiii căzuți de la ferestre, poliția le recomandă părinților:

  • închidă toate ferestrele, chiar dacă nu sunt lângă copil timp de câteva minute;
  • să le explice copiilor, chiar dacă au încă o vârstă fragedă, pericolul ferestrelor deschise;
  • să nu lase niciodată un copil care doarme singur în apartament;
  • să nu arate copilului cum se deschide fereastra;
  • să fie atenți la plasele de țânțari: copiii se sprijină pe ele și cad;
  • să mute tot mobilierul departe de ferestre;
  • să instaleze mecanisme și încuietori speciale pe ferestre.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: