De ce gazele naturale sunt mai scumpe pentru populație? Cum a izbucnit în Moldova un scandal al gazelor
Full Article 6 minutes read

De ce gazele naturale sunt mai scumpe pentru populație? Cum a izbucnit în Moldova un scandal al gazelor

Licitația pentru furnizarea gazelor întreprinderii de stat Fabrica de Sticlă Chișinău s-a transformat într-un scandal. Licitația a fost câștigată de compania de stat Energocom, care a oferit un preț de 6,8 lei pentru un metru cub de gaze. NM vă spune de ce acest preț s-a dovedit a fi de două ori mai mic decât tariful pentru populație și de unde Moldovagaz va cumpăra gaze.

Cum a izbucnit scandalul

Liderul formațiunii politice Partidul Nostru, Renato Usatîi, a vorbit despre licitația pentru achiziționarea de gaze pentru Fabrica de Sticlă din Chișinău la sfârșitul săptămânii trecute pe pagina sa de Facebook.

El a menționat că întreprinderea de stat Energocom a propus un preț de furnizare a gazelor pentru fabrică de 6,29 lei fără TVA pentru un metru cub de gaze sau 6,8 lei cu TVA. Usatîi a amintit ca tariful pentru gaze naturale pentru populație este de aproape 14,4 lei pentru un metru cub. „Este 100% înșelăciune”, a spus Usatîi.

El a mai amintit că Energocom a anunțat recent o reducere a prețului de achiziție al gazelor pentru Moldovagaz de la 550 de euro la 450 de euro pentru o mie de metri cubi, dar tarifele pentru populație nu se vor modifica.

Conform calculelor lui Usatîi, în acest caz, un metru cub de gaze pentru populație nu ar trebui să coste mai mult de 9,1 lei.

Ce a spus Moldovagaz

Moldovagaz a comentat în weekend licitația de gaze pentru Fabrica de Sticlă. Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, comentând această licitație pe canalul său  de Telegram, a menționat că Energocom ar trebui să asigure securitatea energetică, să echilibreze piața angro și să ofere acces la o resursă ieftină tuturor furnizorilor de gaze cu amănuntul.

„Consider că este necesară anularea participării Energocom la tranzacțiile de pe piața cu amănuntul a gazelor naturale [furnizarea de gaze către consumatorii finali] și vânzarea tuturor gazelor achiziționate pentru mai 2024 pentru unii consumatori industriali către Moldovagaz pentru a acoperi nevoile tuturor consumatorilor casnici”, a scris Ceban

.

El a menționat că Energocom este „singurul furnizor din Republica Moldova cu drept preferențial de achiziție de gaze naturale pe piețele internaționale”, care utilizează în acest scop împrumuturi de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și se bucură de sprijin deplin din partea statului.

Într-o conversație cu NM, Ceban a menționat că principala întrebare pe care o are Moldovagaz este: de ce compania primește gaze de la Energocom la un preț de 450 de euro pentru o mie de metri cubi de gaze, în timp ce Energocom furnizează gaze Fabricii de Sticlă la un preț de 350 de euro pentru o mie de metri cubi de gaze.

„Dacă există o astfel de decizie [a autorităților] – (de a vinde gaze la tarife ieftine pentru consumatorii industriali – NM), atunci tarifele pentru consumatorii casnici nu vor scădea”, a menționat Ceban, adăugând că acum Moldovagaz nu poate cumpăra gaze mai ieftine pe piață.

Reamintim că Comisia pentru Situații Excepționale a obligat Moldovagaz la sfârșitul anului 2023 să cumpere gaze din decembrie până în aprilie a acestui an de la Energocom. Până în aprilie, prețul de achiziție era de 550 de euro pentru o mie de metri cubi, iar apoi a scăzut la 450 de euro.

Ce a spus Energocom?

Membru al consiliului de administrație al Energocom Alexandr Slusari, vorbind despre situația privind prețul pentru Fabrica de Sticlă, a spus că este vorba de aprovizionarea cu gaze din luna mai a acestui an: „Înainte de asta, Energocom se preocupa exclusiv de securitatea energetică și aprovizionările doar a Moldovagaz.”

El a adăugat că Moldovagaz era încrezătoare că licitația va fi câștigată de filiala lor Transautogaz. Și a menționat încă o dată că prețul de 6,8 lei pentru un metru cub (sau 350 € pentru o mie de metri cubi) se va aplica livrărilor din luna mai.

„Prețul pentru Moldovagaz în această lună va fi și mai mic – în jur de 300 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze”, a scris Slusari.

El a mai menționat că tariful de distribuție al gazelor pentru întreprinderile industriale este de cinci ori mai mic decât tariful mediu de distribuție pentru persoanele fizice.

Vadim Ceban, la rândul său, a remarcat că prețul de piață în aprilie și mai nu este foarte diferit:

„Diferența de preț a gazelor din aprilie și din mai nu este atât de mare. Întrebarea este dacă gazul este disponibil pe piață [la un preț mai mic], suntem gata să-l cumpărăm.”

Ceban a mai menționat că problema nu este că Transautogaz a câștigat licitația. El a refuzat să spună ce preț a oferit Transautogaz, dar a precizat că este a treia cea mai scumpă ofertă după Energocom „și încă o companie”.

Slusari a spus la rândul său că Energocom nu putea reduce anterior prețul sub 450 de euro, deoarece a fost nevoită să acopere pierderile din gazul achiziționat anterior la prețuri ridicate. În luna mai, a spus el, pierderile vor fi acoperite de tarife mai mici.

Ce spune Ministerul Energiei?

Ministrul Energiei Victor Parlicov, comentând scandalul, a menționat că în ultimii doi ani în spațiul informațional au fost „aruncate informații” pentru a discredita eforturile guvernului de a diversifica sursele de aprovizionare cu gaze și de a îmbunătăți securitatea energetică a țării.

„Pe piața liberă sunt mulți furnizori, sunt prețuri diferite și asta e normal. Acest lucru oferă consumatorilor dreptul de a alege. Este imposibil să comparăm prețurile pentru luna aprilie, care includ rezervele vechi de gaze din sezonul 2022-2023, cu prețurile pentru luna mai, care se bazează strict pe prețurile de la bursă”, a menționat Parlicov.

Parlicov a mai spus că există „un gentleman’s agreement”, conform căruia Moldovagaz, începând cu luna mai, va face achiziții lunare de pe piața liberă, în baza prețului prognozat de Gazprom. „Ministerul Energiei este încrezător că în condițiile pieței putem oferi un preț mai mic decât cel al Gazprom-ului”. […] Evident, asta poate deranja pe cineva de la Moscova”, a spus ministrul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.




Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: