De la 9 euro la 4,5 euro, iar de anul viitor – exclusă. Spînu: Taxa de modernizare a Aeroportului nu va mai fi
Full Article 3 minutes read

De la 9 euro la 4,5 euro, iar de anul viitor – exclusă. Spînu: Taxa de modernizare a Aeroportului nu va mai fi

Dispare integral taxa de modernizare a Aeroportului. Asigurările au fost date de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, scrie IPN. Potrivit oficialului, taxa de 9 euro a fost redusă la jumătate, iar începând cu anul viitor va fi exclusă complet.

Recent, șeful Aeroportului din Iași a precizat că 30% din pasagerii care aleg să zboare de pe Aeroportul Internațional Iași sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a declarat că această migrare nu este cauzată de proasta gestiune a Aeroportului din Chișinău. Mai mult, oficialul a spus că taxa de modernizare a aerogării, impusă pasagerilor de fostul concesionar, va fi exclusă de anul viitor.

Acum Aeroportul nu este gestionat mai prost. El doar a trecut printr-o criză de gestiune într-o perioadă de tranziție. El a fost gestionat de un grup criminal organizat, a venit un management nou, am avut plecările companiilor care au generat o criză de rute. Dar încet-încet Aeroportul va fi gestionat bine. E pentru prima dată când am făcut reparație capitală la pistă, ceea ce nu s-a făcut până acum. Pentru prima dată Aeroportul face achiziții de echipamente de securitate. Acum taxa de modernizare a scăzut la jumătate și, cu siguranță, începând de anul viitor ea nu va mai fi”, a comunicat Spînu, la emisiunea „Rezoomat” de la RliveTV.

De asemenea, oficialul a spus că nu vede necesitatea atragerii unui investitor străin care să gestioneze Aeroportul. Potrivit ministrului Andrei Spînu, autoritățile doar își propun să atragă din exterior fondurile necesare modernizării aerogării și construcției unui nou terminal.

De precizat că de la 1 iulie 2023 au intrat în vigoare noi tarife pentru serviciile aeroportuare prestate de întreprinderea de stat „Aeroportul Internațional Chișinău” care sunt valabile pentru anul 2023. Documentul stabileşte că taxa pentru finanțarea anticipată a proiectelor investiționale (taxa pentru modernizarea aeroportului) este de 4,5 euro/pasager la plecare, ceea ce reprezintă o scădere de două ori de la nivelul anterior de 9 euro/pasager la plecare.

***

Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului începând cu 28 martie 2023, după ce în 2013 a fost luat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani.

Pe 4 aprilie, premierul Dorin Recean le-a cerut subalternilor săi să prezinte, în maxim o lună, un plan de dezvoltare al Aeroportului, care să prevadă, între altele, reducerea taxei aeroportuare de 9 euro și atragerea mai multor companii avia în Moldova.

Președinta Maia Sandu i-a acuzat de „furtul” aeroportului, prin „tranzacții mincinoase”, pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, deputatul fugar, Ilan Șor și fostul lider al Partidului Democrat din Moldova Vlad Plahotniuc. Ca urmare a acestei scheme, timp de nouă ani, statul a pierdut venituri în valoare de 1,6 miliarde lei, a declarat șefa statului. Dezvoltarea Aeroportului, dar și atragerea companiilor avia care să opereze zboruri la prețuri mici și în toate colțurile lumii – sunt doar unele dintre promisiunile autorităților, după preluarea controlului asupra Aeroportului Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: