Parlamentul R. Moldova

De la tribuna parlamentului, Popșoi și-a explicat declarația privind concesionarea Aeroportului: Când va veni timpul, vor fi dezbateri

Subiectul privind o posibilă concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău a stârnit spiritele astăzi, 13 iulie, în Parlament. Opoziția formată din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a cerut, în debutul ședinței plenare, audierea în plen a noului șef de la Agenția Proprietății Publice (APP), Roman Cojuhari. Socialiștii au vrut să știe care sunt planurile autorităților vizavi de Aeroport și cum își propun să îl dezvolte. Deși propunerea nu a fost susținută de majoritatea parlamentară, vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, care moderează ședința de azi în lipsa speakerului Igor Grosu, a ținut să enumere în fața deputaților planurile guvernării pentru Aeroportul din Chișinău, dar și să-și explice declarațiile de acum două zile privind concesionarea acestuia.  

„În ultimul timp, în spațiul public apar tot mai des informații ce țin de posibila concesionare a Aeroportului. Luând în considerare că este un obiect strategic și că actualmente se confruntă cu mai multe dificultăți, inclusiv de asigurare a securității, companiile aeriene pleacă, Aeroportul devine unul destul de slab și neinteresant. (…) Cerem audierea lui Roman Cojuhari, directorul APP, pentru a dispune o strategie la Aeroport”, a declarat deputatul BCS Adrian Albu.

În replică, vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a declarat în fața deputaților că concesionarea Aeroportului Chișinău „este o aspirație pe termen lung”. Or, spune parlamentarul, ținând cont de circumstanțele în care ne aflăm, „nicio companie serioasă nu se va avânta să preia managementul Aeroportului Chișinău”. Principalul obiectiv al statului este pentru moment, spune Popșoi, să stabilizeze situația și să îmbunătățească pe cât se poate situația de la Aeroport.

„Când va veni timpul, vor exista dezbaterile publice necesare și vor fi luate cele mai bune decizii: fie că va fi vorba de concesionare, fie crearea unei companii de stat pentru gestionare. Dar asta va fi mai târziu, acum este important să stabilizăm situația la acest obiectiv strategic important cu un război la hotar și circumstanțelor care fac dificilă activitatea Aeroportului internațional Chișinău”, a declarat Mihai Popșoi.

În rezultat, propunerea opoziției nu a întrunit suficiente voturi. Pentru audierea lui Cojuhari au votat 23 de deputați. 46 au votat împotrivă, iar 12 s-au abținut. Nemulțumiți de votul din Parlament, socialiștii și comuniștii au cerut o pauză de jumătate de oră. Socialistul Vlad Bătrîncea a acuzat în acest context fracțiunea PAS, care deține majoritatea parlamentară, că ar ignora inițiativele legislative ale opoziției.

„În această legislatură s-au bătut toate recordurile posibile și imposibile la ignorarea inițiativelor legislative. În 2 ani, nicio inițiativă de audieri nu a fost susținută ceea ce este iarăși în premieră. Fracțiunea BCS are nevoie să formuleze o opinie pentru această situație. Solicităm pauză”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, deputatul BCS Vlad Bătrîncea.

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului începând cu 28 martie, curent, după ce în 2013 a fost luat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Sandu i-a acuzat de „furtul” aeroportului, prin „tranzacții mincinoase”, pe liderul Partidului „ȘOR”, deputatul fugar, Ilan Șor și fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. Ca urmare a acestei scheme, timp de nouă ani, statul a pierdut venituri în valoare de 1,6 miliarde lei, susține șefa statului.

Recent, Popșoi a recunoscut că statul nu are posibilitate să păstreze în proprietatea sa „un asemenea activ la infinit” și că autoritățile „trebuie să găsească un concesionar serios”. Declarațiile au venit după ce ministra Infrastructurii Lilia Dabija a recunoscut recent la un post privat de televiziune că Aeroportul ar putea fi concesionat. Declarația ministrei, prima de acest fel după revenirea Aeroportului în gestiunea statului în martie curent, au stârnit în val de reacții în societate. Drept urmare, a doua zi, consilierea Liliei Dabija a declarat că ministra ar fi avut altceva în vedere și că jurnaliștii ar fi înțeles greșit mesajul oficialei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: