„E dificil să convingi cetățenii, dar suntem condamnați să o facem”. Popșoi crede că Aeroportul Chișinău trebuie concesionat
Full Article 3 minutes read

„E dificil să convingi cetățenii, dar suntem condamnați să o facem”. Popșoi crede că Aeroportul Chișinău trebuie concesionat

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Mihail Popșoi, vicepreședinte al Parlamentului, susține că are suspiciuni vizavi de capacitatea statului de a fi un manager eficient al Aeroportului Internațional Chișinău, în domeniul economic. Potrivit deputatului, ar fi oportun ca bunul să fie oferit în concesiune „unui agent economic responsabil, din Uniunea Europeană, care are în management aeroporturi mari”. Popșoi a adăugat că statul nu are posibilitate să păstreze în proprietate „un asemenea activ la infinit” și că „trebuie să găsim un concesionar serios”. 

Deputatul partidului de guvernământ a fost întrebat, la emisiunea „Rezoomat de la Rlive TV, dacă statul este un bun gestionar al Aeroportului Chișinău sau poate ar fi cazul ca bunul să fie dat în concesiune. „De când Aeroportul a trecut în gestiunea statului se confruntă cu extrem de multe probleme și la capitolul gestionare, și avem acest caz tragic”, a comunicat prezentatoarea emisiunii. 

„Firește că statul nu prea are treabă să administreze o asemenea entitate importantă, complicată, cum este Aeroportul Internațional Chișinău. Eu având viziuni, mai degrabă de centru dreapta, am suficiente suspiciuni vizavi de capacitatea statului în general – de a fi un manager eficient în domeniul economic. De aceea, firește că ar fi oportun să fie oferit în concesiune unui agent economic responsabil, serios, din Uniunea Europeană care are în management aeroporturi mari”, a comunicat Popșoi.

El a adăugat că „nu prea se practică în Uniunea Europeană și în țările dezvoltate ca statul să administreze asemenea active complicate, importante”.

„Aceste active sunt administrate de companii private, care au experiență serioasă. De aceea, e cumva de bun simț dar firește neîncrederea cetățenilor față de procesul de concesionare, cel care l-am avut, este justificată și acum este dificil să convingi cetățenii de oportunitatea unei noi concesiuni dar suntem condamnați să o facem pentru că nu putem păstra un asemenea activ în proprietatea statului la infinit. Trebuie să găsim un concesionar serios. E adevărat, în circumstanțele de astăzi – în stare de urgență, cu război la hotar – acest lucru poate fi mai dificil, dar urmează să facem aceste demersuri”, a conchis parlamentarul.

***

În 2013, Aeroportul International Chișinău a fost oferit în concesiune pentru 49 de ani companiei Avia Invest. În iulie 2020, Agenția Proprietății Publice a anunțat că a reziliat contractul cu Avia Invest privind concesionarea Aeroportului. Agenția a cerut Avia Invest, care a administrat Aeroportul timp de șapte ani, să restituie statului toate proprietățile luate în concesiune.

Potrivit informației Agenției Proprietăți Publice, contractul a fost reziliat deoarece concesionarul nu și-a respectat obligațiile contractuale, inclusiv cele investiționale. Compania a acumulat datorii investiționale în sumă de 66,2 milioane de euro și nu a prezentat garanția de asigurare în sumă de 1 milion de euro.

Toate procedurile de transferare a Aeroportului în gestiunea statului au fost finalizate în martie 2023. Președinta Maia Sandu a declarat atunci că în 2013 Aeroportul a ajuns în mâinile businessman-ului fugar Ilan Șor, anunțat în căutare, iar prejudiciul cauzat cetățenilor de către acesta a constituit 1,6 miliarde lei.

NM a aflat cât de bună este ideea de a oferi din nou Aeroportul din Chișinău în concesiune.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: