Deputat rus: Putem să dăm gaz pe datorie Moldovei doar dacă „va lăsa în pace” Transnistria
Full Article 2 minutes read

Deputat rus: Putem să dăm gaz pe datorie Moldovei doar dacă „va lăsa în pace” Transnistria

Deputatul Dumei de Stat a Rusiei, primul adjunct al președintelui Comitetului legislativului rus în domeniul energetic Valerii Seleznev consideră că Gazprom nu ar trebui să furnizeze Moldovei gaz pe datorie. Acesta a comentat informația cu privire la faptul că Moldovagaz a rugat concernul rus să amâne încasarea plății pentru luna august.

„Având în vedere că, din primele zile ale „operațiunii militare speciale”, Moldova duce o politică anti-rusă, nu ar fi rău să auzim măcar un argument solid cu privire la motivul pentru care Rusia trebuie să furnizeze republicii gaz pe datorie. Care, foarte probabil, nu va fi plătit în final”, a scris Seleznev pe Telegram.

Deputatul rus consideră că, în schimbul gazului, Chișinăul ar trebui să ofere garanții publice cu privire la regiunea transnistreană.

„Doar dacă Chișinăul este gata să ofere garanții publice că va lăsa în pace Transnistria. Iar dacă nu, să ceară susținere materială pentru cumpărarea gazului nostru de la cei care atât de mult iubesc și așteaptă pe cuvinte Moldova în UE”, a adăugat politicianul.

Amintim că șeful Moldovagaz Vadim Ceban a declarat pentru NM compania nu va putea să își onoreze obligațiile contractuale față de Gazprom pentru luna august.

Pot să afirm din start că nu vom putea să plătim. Vom „închide” luna iulie, însă avansul pentru august nu-l vom putea plăti – este cert”, a spus Ceban.

Directorul Moldovagaz a precizat că a solicitat un termen de răgaz din partea Gazprom, însă nu a primit deocamdată un răspuns. Compania mizează pe faptul că, în cel de-al patrulea semestru, în conformitate cu contractul încheiat cu concernul rus, va fi aplicată o altă formulă de calcul, iar prețul de achiziție va scădea considerabil. Oficialul a mai menționat că, în luna august, în conturile Moldovagaz se va forma o gaură în mărime de peste 285 mln de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: