Moldovagaz, acuzată că ar bloca livrările directe de gaz în Transnistria. Ceban: „Ne conducem de legislația R. Moldova”
Full Article 3 minutes read

Moldovagaz, acuzată că ar bloca livrările directe de gaz în Transnistria. Ceban: „Ne conducem de legislația R. Moldova”

Șeful Executivului nerecunoscut de la Tiraspol Alexandr Rozenberg a acuzat compania Moldovagaz că ar bloca inițiativele regiunii de a beneficia de gaz natural direct din Rusia. În replică, șeful Moldovagaz Vadim Ceban a precizat că întreprinderea pe care o conduce respectă legislația țării și că, în aceste condiții, livrările directe de gaz spre regiunea transnistreană nu sunt posibile.

Alexandr Rozenberg, șeful guvernului nerecunoscut din regiunea transnistreană a declarat că Tiraspolul este gata să respecte contractul privind furnizarea energiei electrice pe malul drept al Nistrului, cu condiția că va exista volumul necesar de gaz. Acesta a mai spus că, din cauza deficitului de gaz natural, a fost nevoie de reducerea livrărilor de energie electrică.

Am făcut tot ce am putut, însă nu putem lăsa oamenii fără căldură, nu putem suspenda în totalitate industria”, a declarat acesta la postul local de televiziune.

Oficialul de la Tiraspol a comentat și intenția de a ajunge la o înțelegere cu Gazprom privind livrarea directă a gazului în stânga Nistrului, însă potrivit lui, Moldovagaz ar bloca inițiativa.

La ziua de azi noi primim gaz prin nodul nordic al conductei de gaz, prin „Turkish Stream”. Însă în orice caz, toate livrările sunt realizate prin Moldova. Fără Moldovagaz, Transnistria nu va primi gaz. Am încercat să primim la direct, a existat un astfel de scenariu, s-au făcut acțiuni de pregătire în acest sens, chiar am testat furnizarea de probă. Însă, din păcate, Moldovagaz blochează inițiativa”, a spus acesta.

Vadim Ceban: Respectăm legislația R. Moldova

Președintele consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban a comentat declarațiile Tiraspolului. Șeful întreprinderii moldovenești a subliniat că furnizarea directă a gazului în Transnistria nu este posibilă.

Pentru asigurarea livrărilor de gaz natural, Moldovagaz se conduce exclusiv de legislația Republicii Moldova și a normelor internaționale de reglementare în domeniul energetic. Atâta timp cât pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova nu vor fi implementate toate condițiile legislației naționale în ceea ce privește delimitarea categoriilor de activități (livrare, transport, distribuire), precum și licențiere și certificare al sistemului operatorului de transport de gaz, livrări „directe” în regiune nu sunt posibile”, a argumentat Ceban.

Reamintim că începând cu 24 octombrie, din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom, țara noastră se confruntă cu un deficit de energie electrică. Ulterior, după ce Gazpro, contrar contractului cu Chișinăul, a micșorat volumul de gaz livrat Republicii Moldova, Centrala de la Cuciurgan a anunțat că reduce livrările de energie către malul drept cu aproape 50%, urmând să primim doar 27 la sută din necesarul țării. Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au anunțat stare de urgență în domeniul economic din cauza insuficienței de gaz natural, iar deputații nerecunoscuți din regiune au adresat o scrisoare către Consiliul Federației și Duma de Stat a Federației Ruse, prin care atrag atenția asupra situației în care s-a pomenit Transnistria.

Secretarul de stat în domeniul energetic, Constantin Borosan a precizat că, pe 24 octombrie, Centrala de la Cuciurgan a livrat malului drept circa 38% și nu 27% din energia electrică pe care o produce. Într-un interviu pentru Moldova 1, el a precizat că acest lucru a fost posibil, întrucât Moldovagaz a alocat mai mult gaz pentru Centrală din stânga Nistrului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: