Detalii despre fiica deputatei excluse din PAS. A lucrat la SIS, însă s-a concediat după ce ar fi fost hărțuită sexual
Full Article 3 minutes read

Detalii despre fiica deputatei excluse din PAS. A lucrat la SIS, însă s-a concediat după ce ar fi fost hărțuită sexual

Diana Cazacu, fiica deputatei Victoria Cazacu, vizată în dosarul privind corupția de la vamă, a fost angajată a Serviciului de Informații și Securitate (SIS), până în 2022. Ziarul de Gardă scrie că ea ar fi plecat din instituție, după ce a depus o plângere pe numele unui șef de direcție pentru hărțuire sexuală.

Reprezentanții SIS au confirmat pentru sursa citată că fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată pentru corupție la Aeroport, a fost angajată la SIS, până în anul 2022. La rândul său, directorul Serviciului Vamal (SV) a confirmat că fiica Diana Cazacu este angajată a SV de doi ani și că nu este detașată în cadrul instituției.

„Ea este angajată de aproximativ doi ani la Serviciul Vamal. A deținut mai multe funcții. În prezent, este angajată la postul vamal de la Aeroportul Chișinău, chiar și după percheziții, pentru că este respectată prezumția nevinovăției. Toți cei șapte vizați sunt inspectori vamali. Dacă are un statut special, nu pot confirma și nici infirma”, a menționat Igor Talmazan, directorul SV, care și-a anunțat, puțin timp în urmă, demisia din funcție.

Plecarea cu scandal a Dianei Cazacu de la SIS

La începutul anului 2022, în presă au apărut informații potrivit cărora un șef din cadrul Serviciului de Informații și Securitate este cercetat penal pentru hărțuirea sexuală a unei colege din cadrul instituției. Procurora responsabilă de comunicarea cu mass-media din cadrul Procuraturii Generale la acea vreme, Mariana Cherpec, confirma atunci existența cazului.

„Cazul este examinat în cadrul unui proces penal aflat în gestiunea procurorilor PCCOCS. Plângerea presupusei victime este examinată prin prisma săvârșirii infracțiunii de hărțuire sexuală. La moment au loc investigațiile. O soluție pe caz încă nu a fost emisă”, declara Cherpec atunci pentru NewsMaker. SIS a anunțat la acea vreme că a demarat o anchetă internă.

Potrivit unor informații publicate de Sorin Stati, fost șef al MoldATSA, acel caz se referă chiar la Diana Cazacu.

Contactat de ZdG, Alexandru Savca a declarat că nu comentează informații „care nu au niciun fundament logic și factologic”. „Investigațiile pe care le efectuăm sunt bazate strict pe probe și pe prevederile legale”, a precizat acesta.

***

Amintim că pe 1 aprilie, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat 16 percheziții într-o cauză penală pornită pe faptul comiterii infracțiunii de corupere pasivă şi corupere activă. Atunci, trei inspectori vamali au fost reținuți pentru 72 de ore, între ei fiul unui fost deputat democrat, iar alți patru urmau să fie fi  cercetați în stare de libertate. Printre ei se numără și Diana Cazacu, fiica deputatei Victoria Cazacu, ajunsă în Legislativ pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

După izbucnirea scandalului, Victoria Cazacu a fost exclusă din partid, iar formațiunea i-a cerut să-și depună mandatul de deputată. Parlamentara a refuzat să dea curs cererii, menționând că rămâne deputată neafiliată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: