Compania „Moldovagaz” se află la etapa negocierilor privind prelungirea contractului actual cu „Gazprom”, iar prețul pentru furnizarea gazelor va rămâne același și în 2020. Totuși, există pericolul unei eventuale întreruperi a tranzitului gazelor rusești prin rețeaua de transport de gaze a Ucrainei, ceea ce a determinat identificarea unor scenarii alternative de livrare a gazelor naturale către Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute astăzi, 10 decembrie, în cadrul unei ședințe de lucru a ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, cu președintele SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.
Potrivit președintelui „Moldovagaz”, suplimentul la contractul de furnizare a gazelor existent dintre „Gazprom” și „Moldovagaz” urmează a fi semnat până la finele lunii decembrie, după agrearea soluțiilor privind achitarea costului serviciilor de transport al gazelor naturale în regim revers prin teritoriul Ucrainei pe segmentul Orlovka-Căușeni.
De asemenea, Vadim Ceban a menționat despre măsurile realizate privind asigurarea transportării gazelor în regim revers prin conductele de tranzit Transbalcanice. În acest sens, au fost realizate lucrările de reparație capitală și a fost pus în funcțiune segmentul de conductă magistrală Razdelinaia – Ismail. Timp de 3 luni s-a reușit a fi majorată capacitatea de transport în regim revers pe direcția Ucraina – Moldova, de la 4,1 mil m³/zi, la 12,4 mil m³/zi. La începutul lunii noiembrie curent, „Moldovatransgaz”, cu contribuția „Tiraspoltransgaz” a lansat lucrările de reconstrucție la stația de măsurare a gazelor din Căușeni. Lucrările urmează a fi finalizate până la 20 decembrie.
În același context, Anatol Usatîi a menționat că, pe 13 decembrie, Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova planifică semnarea cu Ministerul Energeticii și Protecției Mediului din Ucraina a unui memorandum de înțelegere cu privire la cooperarea în domeniul securității furnizării gazelor naturale.
Amintim că ieri, 9 decembrie, fostul prim-ministru, Maia Sandu, a avertizat că „în lipsa unui acord între Ucraina și Federația Rusă pe tranzitul gazelor naturale, există riscul să înghețăm în ianuarie”. În replică, premierul Ion Chicu a învinuit guvernul Sandu de faptul că acesta nu s-a pregătit cum trebuie de sezonul rece al anului și a numit declarațiile lui Sandu „manipulări” și încercări de a atrage atenția asupra sa.
La rândul său, conducerea „Moldovagaz” a dat asigurări că reversul va fi realizat.