Livrarea gazului, în atenția autorităților. Ce a discutat directorul Moldovagaz cu ministrul Economiei
Full Article 2 minutes read

Livrarea gazului, în atenția autorităților. Ce a discutat directorul Moldovagaz cu ministrul Economiei

Compania „Moldovagaz” se află la etapa negocierilor privind prelungirea contractului actual cu „Gazprom”, iar prețul pentru furnizarea gazelor va rămâne același și în 2020. Totuși, există pericolul unei eventuale întreruperi a tranzitului gazelor rusești prin rețeaua de transport de gaze a Ucrainei, ceea ce a determinat identificarea unor scenarii alternative de livrare a gazelor naturale către Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute astăzi, 10 decembrie, în cadrul unei ședințe de lucru a ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, cu președintele SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Potrivit președintelui „Moldovagaz”, suplimentul la contractul de furnizare a gazelor existent dintre „Gazprom” și „Moldovagaz” urmează a fi semnat până la finele lunii decembrie, după agrearea soluțiilor privind achitarea costului serviciilor de transport al gazelor naturale în regim revers prin teritoriul Ucrainei pe segmentul Orlovka-Căușeni.

De asemenea, Vadim Ceban a menționat despre măsurile realizate privind asigurarea transportării gazelor în regim revers prin conductele de tranzit Transbalcanice. În acest sens, au fost realizate lucrările de reparație capitală și a fost pus în funcțiune segmentul de conductă magistrală Razdelinaia – Ismail. Timp de 3 luni s-a reușit a fi majorată capacitatea de transport în regim revers pe direcția Ucraina – Moldova, de la 4,1 mil m³/zi, la 12,4 mil m³/zi. La începutul lunii noiembrie curent, „Moldovatransgaz”, cu contribuția „Tiraspoltransgaz” a lansat lucrările de reconstrucție la stația de măsurare a gazelor din Căușeni. Lucrările urmează a fi finalizate până la 20 decembrie.

În același context, Anatol Usatîi a menționat că, pe 13 decembrie, Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova planifică semnarea cu Ministerul Energeticii și Protecției Mediului din Ucraina a unui memorandum de înțelegere cu privire la cooperarea în domeniul securității furnizării gazelor naturale.

Amintim că ieri, 9 decembrie, fostul prim-ministru, Maia Sandu, a avertizat că „în lipsa unui acord între Ucraina și Federația Rusă pe tranzitul gazelor naturale, există riscul să înghețăm în ianuarie”. În replică, premierul Ion Chicu a învinuit guvernul Sandu de faptul că acesta nu s-a pregătit cum trebuie de sezonul rece al anului și a numit declarațiile lui Sandu „manipulări” și încercări de a atrage atenția asupra sa.

La rândul său, conducerea „Moldovagaz” a dat asigurări că reversul va fi realizat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: