(DOC) Consiliul European propune sancțiuni față de Șor, Plahotniuc, Cavcaliuc, Tauber și Ceaika
Full Article 4 minutes read

(DOC) Consiliul European propune sancțiuni față de Șor, Plahotniuc, Cavcaliuc, Tauber și Ceaika

Europa Liberă Moldova a intrat în posesia unui document elaborat de Consiliul European, prin care se propune ca mai mulți politicieni controversați din Republica Moldova să fie sancționați pentru destabilizarea Republicii Moldova. Inițiativa a fost elaborată de către înaltul reprezentant UE pentru afaceri externe și politica de securitate și expediată în adresa secretarului general al Consiliului UE. În document figurează Ilan Șor, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc, Gheorghe Cavcaliuc. Singurul cetățean străin inclus în document este Igor Ceaika, cofondatorul Uniunii de afaceri moldo-rusă, condusă de fostul președinte Igor Dodon.

„Uniunea rămâne neclintită în sprijinul acordat Moldovei, rezistenței, securității, stabilității, economiei și aprovizionării sale cu energie, în fața activităților destabilizatoare ale actorilor externi. Având în vedere situația din Republica Moldova și, de asemenea, pentru a recupera activele persoanelor identificate ca fiind responsabile de abateri financiare grave și de exporturi neautorizate de capital, Consiliul consideră că cinci persoane ar trebui adăugate pe lista persoanelor fizice și juridice, a entităților și a organismelor prevăzute în anexa I la Regulamentul (UE) 2023/888”, se arată în document.

Ilan Șor

Prin dirijarea și planificarea demonstrațiilor violente, precum și prin gravele sale abateri financiare privind fondurile publice și exportul neautorizat de capital, Ilan Șor este responsabil de acțiuni care subminează și amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea și securitatea Republicii Moldova”, menționează reprezentantul UE pentru afaceri externe și politica de securitate.

Gherghe Cavcaliuc

„Este cunoscut pentru că a organizat și a participat la protestele violente din 20 octombrie 2022, alături de Ilan Șor. El și-a folosit legăturile din cadrul Inspectoratului General al Poliției pentru a recruta foști ofițeri de poliție și a crea un grup paramilitar pentru a „proteja” manifestanții violenți împotriva Guvernului Republicii Moldova. El a fondat un așa-numit „guvern din umbră” cu scopul de a înlocui guvernul ales în mod democratic al Republicii Moldova. Prin conducerea și planificarea demonstrațiilor violente, Gheorghe Cavcaliuc este responsabil de acțiuni care subminează și amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea și securitatea în Republica Moldova”.

Marina Tauber

„Prin conducerea și planificarea unor demonstrații violente, precum și prin comportamentul său financiar necorespunzător și prin exportul neautorizat de capital, Marina Tauber este responsabilă de acțiuni care subminează și amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea și securitatea în Republica Moldova”.

Igor Ceaika

„El a jucat rolul de „portofel”, canalizând bani către entitățile FSB din Moldova pentru a aduce țara sub controlul Kremlinului.
Prin conduita sa financiară necorespunzătoare, Igor Chaika este responsabil pentru sprijinirea acțiunilor care subminează și amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea și securitatea în Republica Moldova”.

Vladimir Plahotniuc

Prin conduita sa financiară necorespunzătoare și prin exportul neautorizat de capital, Vladimir Plahotniuc este responsabil pentru acțiuni și punerea în aplicare a unor politici care subminează și amenință democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea în Republica Moldova prin subminarea procesului politic democratic din Moldova și prin abateri financiare grave privind fondurile publice”.

Amintim că, la sfârșitul lunii aprilie, Consiliul European a anunțat adoptarea unui nou cadru de măsuri restrictive specifice care oferă Uniunii Europene posibilitatea de a impune sancțiuni împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova. Sancțiunile vor consta în înghețarea activelor și interzicerea punerii la dispoziție de fonduri pentru persoane fizice și entități și o interdicție de călătorie în UE pentru persoanele fizice.

Pe 22 mai, ministrul român de Externe Bogdan Aurescu a solicitat la reuniunea miniștrilor de externe din cele 27 de țări ale UE, adoptarea cât mai curând posibil a unei liste de sancțiuni împotriva celor care sunt în spatele unor tentative de destabilizare a Republicii Moldova.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: