(DOC) O comisie a Universității de Medicină va elabora propuneri privind facilitarea accesului persoanelor transgen la preparate hormonale
Full Article 3 minutes read

(DOC) O comisie a Universității de Medicină va elabora propuneri privind facilitarea accesului persoanelor transgen la preparate hormonale

O comisie de specialitate în domeniul endocrinologiei urmează să prezinte propuneri cu privire la facilitarea accesului persoanelor transgen la preparate hormonale. Solicitarea Ministerului Sănătății a fost făcută în urma unei petiții inițiate de Stela Pascal, care la rândul său se confruntă cu această problemă.

O solicitare în acest sens a fost făcută de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății Ion Prisăcaru către Gheorghe Caradja, președintele comisiei de specialitate în domeniul endrocrinologiei din cadrul Universității de Medicină „Nicolae Testemițanu”.

Până în data de 27 iunie, Comisia de specialitate în domeniul endocrinologiei urmează să examineze și să elaboreze o serie de propuneri pentru problemele abordate de Stela Pascal, o persoană transgen din Moldova, într-o petiție care a ajuns în Parlament. Petiția a fost prezentată anterior deputatei PAS Angela Munteanu-Pojoga, membră a comisiei parlamentare drepturile omului și relații interetnice. La rândul său, parlamentara a sesizat instituțiile responsabile cu privire la problemele cu care se confruntă persoanele care vor să își schimbe sexul.

Ministerul Sănătății remite interpelarea doamnei Angela Munteanu-Pojoga, deputat în Parlament, cu referire la problemele abordate în petiția dnei Pascal Stela, vizând problemele actuale ale reprezentanților LGBT, inclusiv acces la preparate hormonale cu doze specifice pentru persoanele transgen. Rog examinarea problemelor abordate de către Comisia de specialitate în domeniul endocrinologiei și prezentarea propunerilor privind organizarea accesului la tratament hormonal a persoanelor trangen”, se arată în scrisoarea semnată de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Ion Prisăcaru.

Concluziile comisiei urmează a fi prezentate până în data de 27 iunie.

(DOC) O comisie a Universității de Medicină va elabora propuneri privind facilitarea accesului persoanelor transgen la preparate hormonale

NewsMaker

Amintim că în Republica Moldova a fost lansată o petiție online adresată către conducerea țării, cu scopul de a proteja drepturile persoanelor transgender. Autoarea este Stela Pascal – și ea o femeie transgen, afectată de sinuciderea lui Felis, minora care a fost agresată de către colegii de clasă și adusă în situația de a pleca de la școala în care învăța.

Petiția a adunat 500 de semnături și a fost înmânată reprezentanților Parlamentului.

Despre cum trăiesc în R. Moldova persoanele trans, ce presupune și cât costă procesul de tranziție, ce își doresc și ce le lipsește, dar și cum ar trebui să reacționeze părinții care observă un comportament diferit al copiilor puteți citi în interviul cu Stela Pascal. Varianta audio a interviului o puteți găsi aici.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: