Dodon insistă pentru coaliție cu ACUM, dar este nemulțumit de activitatea guvernului

Președintele Igor Dodon le-a cerut membrilor PSRM să inițieze și să insiste pe formarea de coaliții cu consilierii din partea blocului ACUM, inclusiv în Consiliul municipal Chișinău. Totodată, acesta s-a arătat îngrijorat de „nemulțumirile cetățenilor față de activitatea guvernului”. Într-o postare pe Facebook, Dodon a scris că este nevoie de schimbări rapide în „garnitura guvernamentală”. 

Șeful statului s-a referit și la reforma justiției. El susține că există mai multe probleme care au apărut în acest domeniu, care ar pune în pericol credibilitatea reformei. Potrivit acestuia, „unii reprezentanți politici din guvern” ar fi încercat să influențeze rezultatul comisiei pentru selectarea procurorului general. Totodată, Dodon a menționat criticile aduse de Comisia de la Veneția proiectului.

„Urmează să am noi consultări pe aceste teme cu diferite categorii ale societății și să vin cu propuneri concrete pentru ca instituțiile statului să devină mai eficiente și să se ocupe prioritar de rezolvarea problemelor cetățenilor”, a scris Igor Dodon.

Luni, 4 noiembrie, premierul Maia Sandu l-a somat pe președintele Igor Dodon să renunțe la „jocurile de sub masă”, prin care, potrivit acesteia, șeful statului ar submina reforma justiției. Prim-ministrul a mai declarat că este pregătită să lupte „atât din guvern, cât și din stradă, alături de cetățeni”. Totodată, liderul PPDA, Andrei Năstase, a anunțat că blocul ACUM nu va face coaliție cu consilierii din PSRM.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

1.700 de moldoveni, ruși și ucraineni ar fi obținut acte românești cu domicilii fictive. Percheziții la Suceava

93 de percheziții au loc joi, 3 iunie, în județul Suceava din România, într-un dosar în care funcționari publici sunt suspectați că ar fi emis acte de identitate românești, cu domicilii fictive, pentru 1.700 de cetățeni ruși, moldoveni și ucraineni.

Descinderile au vizat sediile unor instituții publice și locuințele unor persoane fizice, într-un dosar privind emiterea unor acte de identitate românești, în baza unor domicilii fictive, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

Ancheta vizează o rețea formată din funcționari ai unui serviciu de evidență a populației și ai unei primării, bănuiți că au ajutat peste 1.700 de cetățeni din Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova și alte state din fosta URSS să obțină acte de identitate românești, în perioada 2023-2024.

Potrivit procurorilor, rețeaua funcționa prin falsificarea unor certificate de cetățenie și a cărților de identitate.

„Datele nereale se referă la certificate de cetățenie falsificate și la domiciliul persoanei, care este fictiv, deoarece beneficiarul nu a locuit niciodată la adresa respectivă. În mod concret, beneficiarii au obținut cărți de identitate cu stabilirea domiciliului la imobile aparținând unor cetățeni români care nu erau titularii spațiului respectiv (clădiri improprii sau dezafectate) sau fară acordul proprietarilor, prin întocmirea în fals a declarațiilor de luare în spațiu și, implicit, fără prezența lor în fața funcționarului de la Serviciul de Evidență a Persoanelor”, susțin procurorii.

Cauza penală vizează comiterea infracțiunilor de luare de mită și fals informatic de către funcționari publici din județul Suceava, precum și cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals.

Aproximativ 1.700 de persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state membre ale fostului URSS și-au stabilit domiciliul fictiv în acest județ în cursul anilor 2023 și 2024, potrivit anchetatorilor.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: