Dodon știe cum să întoarcă creditul pentru Arena Chișinău. Propune guvernului să vândă pământurile adiacente

Președintele Igor Dodon susține că cele 30 de milioane de euro care au fost obținute printr-un credit, în scopul construcției Arenei Chișinău, ar putea fi returnate din banii încasați din vânzarea terenurilor adiacente. Propunerea a fost enunțată în cadrul episodului emisiunii „Președintele răspunde” din 14 februarie. 

Igor Dodon a menționat că pentru Construcția a costat circa 40 de milioane de euro. 10 milioane de euro a dat statul, iar restul de peste 30 de milioane de euro a fost obținut printr-un credit.

„Acest credit poate fi întors din contul vânzării terenurilor care sunt acolo la investitori și banii aceștia să îi plătim ca să nu mai plătim din bugetul de stat pentru construcție. Adică: din totalul de 55 de hectare, aproape 60, Arena este amplasată pe 10 hectare. Restul 45-50 de hectare sunt libere”, a explicat președintele.

Dodon a precizat că statul ar trebui să organizeze o licitație publică și să vândă fiecare hectar cu circa un milion de euro. Din cele 45-50 de milioane de euro ar urma să fie încasate 10 milioane care au fost investite de către stat, iar restul ar urma să fie utilizate pentru returnarea creditului contractat.

De asemenea, Igor Dodon a menționat că, în opinia sa, proiectul construcției Arenei Chișinău a fost inițiat cu nereguli.

„La etapa în care au fost inițiate toate procesele au fost încălcări ale legislației. Și sunt acum procese în judecată, se ocupă procuratura de ce și cum a fost organizat acest proces. Cei care se fac vinovați vor răspunde”, a declarat președintele.

Amintim că Arena Chișinău va fi inaugurată pe 1 mai.

Pentru mai multe știri abonați-vă la pagina noastră de Facebook

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: