Procurorii le explică elevilor din nordul Moldovei despre pericolul organizațiilor extremiste. Se întâmplă după ce școlile din municipiul Bălți au primit mesaje amenințătoare. Campania a demarat în februarie și a vizat elevii claselor a VIII-XII-a din mai multe instituții de învățământ. Pe 7 martie, procurorii au anunțat că au inițiat discuții și cu elevii claselor a VIII-IX-a din gimnaziul „Alexandru Ioan Cuza” din Bălți. Aceștia au fost îndemnați să nu contacteze cu membrii grupurilor cu activități cu potențial extremist sau terorist și li s-a dat drept exemplu un caz recent, cu privire la destructurarea unui grup infracțional care promova fascismul și nega Holocaustul, pe Telegram. Precizările au fost făcute de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
Reprezentanții PCCOCS ai Oficiului „Nord” au inițiat discuții cu elevii claselor a VIII-IX-a din gimnaziul „Alexandru Ioan Cuza” din Bălți despre pericolul organizațiilor extremiste și teroriste pentru societate, „după o serie de mesaje amenințătoare trimise școlilor din municipiu”.
Potrivit PCCOCS a fost semnat un acord de parteneriat în acest sens, care prevede derularea activităților educative și participarea școlarilor voluntari la desfășurarea activităților, precum și organizarea prezentărilor tematice și expozițiilor.
Se menționează că procurorii Oficiului „Nord” au demarat în februarie campania de sensibilizare a elevilor claselor VIII-XII din mai multe instituții de învățământ.
„În cadrul atelierelor, sunt puse în discuție și motivele de prejudecată (divizarea nejustificată în grupuri sociale, în bază de etnie, religie, dizabilitate, defavorizare financiară) ce ar putea facilita adoptarea de către adolescenți și tineri a unor astfel de atitudini infracționale”, au comunicat reprezentanții PCCOCS.
Potrivit instituției, campania de sensibilizare a fost inițiată inclusiv în contextul investigării de către Oficiul „Nord” al PCCOCS a acțiunilor unui grup cu activitate pe Telegram, care trimitea mesaje amenințătoare de supremație etnică către mai multe școli din Bălți, în februarie 2024.
„Așadar, în cadrul campaniei de sensibilizare, procurorii specializați îi îndeamnă pe adolescenți și tineri să evite contactarea membrilor grupurilor cu activități cu potențial extremist sau terorist. În context, acuzatorii de stat reamintesc publicului tânăr cazul recent comunicat despre PCCOCS privind destructurarea unui grup infracțional care promova fascismul și nega Holocaustul, pe Telegram, prin atribuirea statului de bănuit inclusiv unui adolescent de 17 ani”, au precizat reprezentanții instituției.
***
În februarie 2024 procurorii PCCOCS anunțau că, cu suportul Serviciului de Informații și Securitate, au destructurat activitatea unui grup infracțional care în decursului anului 2023 promova pe un canal de Telegram mesaje fasciste și antisemite și nega Holocaustul. În acest sens au fost citați spre audiere doi bănuiți din Chișinău, cu vârste de 34 și 17 ani. Atât bărbatul, cât și adolescentul erau susținători activi ai ideologiei promovate pe internet, inclusiv în contextul conflictului armat israeliano-palestinian actual și sunt pasionați de literatură la subiectul negării Holocaustului. Ulterior pornirii urmăririi penale și citării lor la procuratura specializată, canalul Telegram a fost șters. Iar investigațiile continuă.
Cu privire la amenințările în adresa unor școli din Bălți, în februarie 2024 Inspectoratul General al Poliției îndeamnă părinții și copiii din municipiu să-și păstreze calmul. Se întâmpla în contextul în care pe un canal de Telegram anonim au fost distribuite mai multe mesaje cu amenințări în adresa mai multor instituții de învățământ din municipiu. Inspectoratul susținea că acțiunile poartă un caracter hibrid, iar informațiile plasate pe rețele ar fi „false”. Potrivit ESP, pe canalele telegram au apărut mai multe postări cu amenințări la adresa copiilor vorbitori de limbă rusă care studiază în instituțiile de învățământ din Bălți. Autorii mesajelor au arătat cum se construiesc obiecte inflamabile și chiar au indicat ziua în care „va fi teroare” în 7 instituții de învățământ. Anterior, mesaje similare de amenințare au fost scrise despre școlile din Chișinău. Informația s-a dovedit ulterior a fi falsă.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!