Elveţienii au votat interzicerea vălului islamic în spaţiile publice
Full Article 2 minutes read

Elveţienii au votat interzicerea vălului islamic în spaţiile publice

Elveţienii au votat duminică, cu o majoritate strânsă, în favoarea propunerii extremei drepte de interzicere a acoperirii feţei în spaţiile publice, transmite Reuters, citat de Adevărul.ro.

Acelaşi grup a organizat în 2009 interzicerea construirii de minarete noi în ţară. Măsura de amendare a constituţiei elveţiene a fost adoptată cu o marjă de 51,2% pentru şi 48,8% împotrivă, potrivit rezultatelor oficiale preliminare.

Propunerea nu menţionează în mod direct islamul, având şi rolul de a opri protestele violente de stradă împotriva purtării măştilor, dar politicienii locali, presa şi susţinătorii măsurii au numit-o interzicerea purtării burqa.

„În Elveţia, tradiţia noastră este ca faţa să fie la vedere. Este un semn al libertăţilor noastre fundamentale”, a declarat Walter Wobmann, preşedintele comitetului pentru referendum şi membru în Parlament din partea Partidului Popular elveţian.

El a spus că acoperirea feţei este „un simbol al acestui islam extrem, politic, care a devenit tot mai proeminent în Europa şi care nu îşi are locul în Elveţia”. Consiliul Central al Musulmanilor din Elveţia a afirmat că votul este o zi neagră pentru comunitate.

„Decizia de astăzi deschide răni vechi, extinde şi mai mult principiul inechităţii legale şi dă un semnal clar de excludere a minorităţii musulmane”, a arătat Consiliul.

Acesta a anunţat că va contesta în justiţie legile care vor aplica interdicţia şi o campanie de strângere de fonduri pentru a ajuta femeile care vor fi amendate. Propunerea a  venit în contextul pandemiei de Covid-19, în care autorităţile au cerut adulţilor să poarte măşti în multe situaţii, pentru a preveni răspândirea infecţiei. Două cantoane au interzis la nivel local acoperirea feţei.

Franţa a interzis în 2011 acoperirea completă a feţei în public, iar Danemarca, Austria, Olanda şi Bulgaria au interzis total sau parţial purtarea de văluri în public. Practic nimeni în Elveţia nu poartă burqa şi numai aproximativ 30 de femei poartă niqab, estimează Universitarea din Lucerne.

Musulmanii reprezintă până la 5% din populaţia Elveţiei de 8,6 milioane de oameni, majoritatea având origini în Turcia, Bosnia şi Kosovo. Guvernul a sfătuit oamenii să voteze împotriva interdicţiei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: