Energocom cere dreptul la replică de la Jurnal TV, după „dezvăluirile” lui Usatîi și ia în calcul acționarea în judecată
Full Article 4 minutes read

Energocom cere dreptul la replică de la Jurnal TV, după „dezvăluirile” lui Usatîi și ia în calcul acționarea în judecată

SA Energocom a solicitat, pe 8 iunie,  dreptul la replică de la Jurnal TV. Se întâmplă după ce, în ajun, liderul formațiunii „Partidul Nostru” Renato Usatîi a făcut mai multe dezvăluiri despre presupuse scheme de corupție din cadrul Energocom, în ceea ce privește achiziția gazelor naturale. Printre altele, ex-primarul de Bălți consideră că au fost cumpărate în avans volume prea mari de gaze în ianuarie, când prețul de piața depășea 1000 de dolari, nu a fost asigurat contractul de achiziție a gazelor și a fost introdus la devamare și cheltuielile de transport a gazelor pe tot teritoriul țării. Energocom consideră că este „o campanie de denigrare” a instituției și susține că ia în calcul adresarea în instanța de judecată.

Ce a spus Usatîi?

În cadrul ediției din 7 iunie a emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, Renato Usatîi a declarat că au fost achiziționate volume enorme de gaz în avans, pentru un termen de timp mult prea extins, achitând în decembrie-ianuarie circa 1000 de dolari pentru mia de metri cubi la prețul de piață de atunci, în timp ce astăzi se livrează gaz, când prețul de piață este deja sub 300 de dolari, din banii plătiți în ianuarie.

Usatîi a enunțat și un alt motiv pentru care acuză compania Energocom de „corupție și incompetență”: „Am mai aflat încă un lucru. Acești ai noștri specialiști de oameni buni care au umplut și Guvernul, și Parlamentul, și Energocomul, nu au făcut un contract de asigurare pentru a se asigura de scăderi și ridicări de preț. Când tu faci achiziții cu bani publici, tu nu ai dreptul să nu faci asigurări. Asta este și incompetență și corupție. Asta nici nu-i „biznes po moldavski”, a adăugat acesta.

Renato Usatâi a continuat să critice activitatea Energocom, dezvăluind încă o presupusă schemă: „Vă mai spun cum Energocomul s-a mai băgat încă o dată, „na vseakii sluceai”, în buzunarul omului. Avem, deci, valoarea facturată și valoare la vamă și doar Energocomul este unica companie de pe piața moldovenească care a introdus la vamă, adică la devamare, și cheltuielile pe care o să le aibă la transportarea gazelor pe tot teritoriul Republicii Moldova. Asta-i „debilism”!”, a conchis politicianul.

Reacția Energocom

Pe 8 iunie, compania Energocom a publicat o adresare către Jurnal TV, pentru a face clarificări despre informațiile enunțate de Renato Usatîi, pe care le-a calificat drept „falsuri”. Mai mult, conducerea instituției solicită de la postul de televiziune acordarea timpului de emisie în aceleași condiții, la aceeași oră, în aceeași emisiune, pe 8 iunie.

„Energocom regretă atragerea unor platforme credibile într-o campanie de denigrare și fake-news motivată de interese financiare și politice. La moment, juriștii companiei analizează fiecare afirmație făcută în emisiune în vederea pregătirii unui dosar pentru acționarea în judecată, pentru protejarea reputației și imaginii Energocom”, se arată în declarație.

Jurnal TV: vom oferi dreptul la replică, dar nu azi

Contactat de NM, directorul general al Jurnal TV Adrian Buraga a precizat că Energocom va avea ocazia să dea replica, însă în condițiile pe care le va decide postul de televiziune.

„Astăzi nu este posibil în același format, pentru că în emisie este o altă emisiune. Vom oferi neapărat dreptul la replică, însă în condițiile care ne permit”, a precizat Buraga și a adăugat că acuzațiile care au fost formulate la emisiune nu sunt formulate de Jurnal TV, ci de invitatul Renato Usatîi.

***

Amintim că, tot pe 8 iunie, secretarul general al președinției Andrei Spînu a anunțat că îl va acționa în judecată pe Renato Usatîi, pentru declarații defăimătoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: