Președinta Maia Sandu, candidata Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale, a declarat că, după turul II de scrutin, partidele politice integre trebuie să se întâlnească și să stabilească un plan de acțiune pentru a preveni cumpărarea de voturi de către oligarhul fugar Ilan Șor și la parlamentare. Șefa statului a sugerat că PAS ar putea colabora în viitorul Parlament cu formațiunile politice care au acces în Legislativ în mod cinstit, nu prin corupere electorală. Precizările au fost oferite pentru NewsMaker în cadrul unui interviu pentru presa din Republica Moldova din 1 noiembrie.
NM a întrebat-o pe Maia Sandu cu cine este pregătit PAS să colaboreze în viitorul Parlament, în cazul în care nu va obține un număr majoritar de mandate de deputați. Este pregătit PAS să coopereze cu formațiunea lui Renato Usatîi sau cea a lui Ion Ceban?
„PAS va decide cu cine va discuta și despre ce, însă pentru noi este important să cooperăm că acele partide politice care lucrează pentru această țară. Pentru noi este foarte important ca la aceste alegeri și la următoarele alegeri vocea oamenilor să decidă cine va conduce țara, nu cumpărarea de voturi. Pentru a nu se repeta ce s-a întâmplat în primul tur – și există riscuri mari că se va întâmpla în turul II, ca să nu se întâmple la alegerile parlamentare, a doua zi, toate partidele politice care nu sunt controlate de Șor, care nu au primit bani de la Șor, trebuie să se adune și împreună să stabilească planul de acțiune pentru a nu se fura… Pentru că atunci când se cumpără votul, el este cumpărat de la diferite partide politice. Toți au de pierdut din cauza acestui lucru. Vrem un Parlament ales de oameni, nu de sacoșe cu bani murdari. Atunci oamenii care vor accede în Parlament, vor putea face înțelegeri, pentru că ei vor reprezenta interesele cetățenilor, nu ale grupărilor corupte”, a răspuns președinta Sandu.
Rezultatele alegerilor și impactul schemei de corupere
Amintim că, pe 20 octombrie, s-au desfășurat alegeri prezidențiale și referendumul constituțional cu privire la aderarea la UE, care au avut loc pe fundalul unui scandal de corupere electorală orchestrată de organizația lui Ilan Șor, vizând influențarea celor două scrutine. În cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu, candidata PAS, a obținut 42,49% din voturi, iar Stoianoglo, susținut de PSRM, 25,95%. Cei doi se vor confrunta în turul al doilea, pe 3 noiembrie. Conform anchetei, organizația „Șor” a mobilizat peste 130 000 de persoane pentru a influența votul, folosind fonduri de la PSB Bank, o bancă sancționată internațional. Procurorii estimează că numărul celor implicați ar putea depăși 300 000 la finalul anchetei, iar până acum au fost identificați 39 de milioane de dolari care au circulat prin rețea.
Șor pentru Stoianoglo?
O investigație jurnalistică a Ziarului de Gardă, care a fost publicată în data de 31 octombrie, arată că Ilan Șor l-ar susține în turul II al alegerilor prezidențiale pe Alexandr Stoianoglo.
Alexandr Stoianoglo neagă orice implicare în cumpărarea de voturi, susținând că nici el, nici PSRM nu au recurs la astfel de practici în campania electorală.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!