Este sau nu eficient vaccinul AstraZeneca pentru vârstnici? Precizările OMS
Full Article 2 minutes read

Este sau nu eficient vaccinul AstraZeneca pentru vârstnici? Precizările OMS

Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea vaccinului AstraZeneca, dezvoltat de Universitatea din Oxford, și pentru persoanele de peste 65 de ani. De asemenea, experții OMS susțin că dozele pot fi folosite chiar și în țările în care există cazuri de infectare cu noile tulpini de coronavirus, scrie Digi24, cu trimitere la BBC.

„Nu există niciun motiv să nu recomandăm utilizarea acestuia chiar și în țările care au noile mutații”, a spus dr. Alejandro Cravioto, președintele grupului de experți al OMS.

Recomandările OMS vin în contextul în care s-a vehiculat că vaccinul AstraZeneca nu ar fi eficient la persoanele în vârstă sau în țările unde sunt prezente tulpinile din Marea Britanie sau Africa de Sud.

Vaccinul dezvoltat de Universitatea din Oxford a fost aprobat de mai multe țări și de UE, însă în multe state s-a recomandat folosirea pentru categoriile sub 65 sau chiar sub 55 de ani.

„Acest studiu a fost conceput pentru a evalua eficacitatea (vaccinului) împotriva tuturor formelor de gravitate ale bolii, dar mărimea redusă a eșantionului nu a permis evaluarea specifică a eficacității vaccinului împotriva formelor grave de Covid-19. Ținând cont de aceasta, OMS recomandă în prezent utilizarea vaccinului chiar dacă tulpinile noi de coronavirus sunt prezente într-o țară”, susține grupul de experți al OMS.

Recent, Africa de Sud a oprit vaccinările cu AstraZeneca, după ce testele ar fi arătat că vaccinul nu oferă o protecție foarte bună în cazul tulpinii sud-africane a virusului SARS-CoV-2.

De cealaltă parte, compania AstraZeneca a respins aceste informații și a argumentat că preparatul a fost aprobat de Comitetul pentru vaccinare și imunizare din Marea Britanie pentru vaccinarea persoanelor vârstnice. Pe 29 ianuarie, UE a aprobat preparatul produs de AstraZeneca pentru imunizarea persoanelor cu vârsta de peste 18 ani.

Amintim că, în prima jumătate a anului curent, Moldova va primi 156 de mii de doze de vaccin împotriva coronavirusului, produs de compania Oxford/AstraZeneca, prin platforma COVAX.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: