Ex-procurorul anticorupție Victoria Furtună a declarat că a cerut Avocatului Poporului să fie recunoscută drept „avertizor de integritate” și să îi fie acordată protecție. Tot ea a spus că Avocatului Poporului a inițiat deja „procesul de recunoaștere”. Contactat de NewsMaker, Avocatul Poporului Ceslav Panico a declarat că cererea Victoriei Furtună, acceptată spre examinare, nu înseamnă recunoașterea calității de „avertizor de integritate”. Menționăm, Furtună este ex-procurorul suspectat că ar fi divulgat intenționat datele urmăririi penale din cadrul unei cauze aflate în gestiunea Procuraturii Anticorupție.
Furtună a scris pe rețelele de socializare că Avocatul Poporului a inițiat un proces ca ea să fie recunoscută drept „avertizor de integritate” și să îi fie acordată protecție.
„Avocatul Poporului a inițiat procesul de recunoaștere a mea în calitate de Avertizor de Integritate și de acordare a protecției. Scrisoarea de confirmare și inițiere a procesului de examinare mi-a fost adusă la cunoștință recent. Avertizorul de integritate este persoana care dezvăluie public informații obținute în context profesional, referitoare la încălcări care amenință sau prejudiciază interesele ocrotite de lege. Potrivit legii, protecția se oferă pentru a reduce riscul de răzbunare din partea structurilor de stat”, a scris Furtună pe rețelele de socializare.
„Demersul meu este o mare provocare pentru avocatul poporului. Va merge strict pe buchia legii sau va face jocul politic al guvernării”, a conchis Furtună.
Potrivit lui Ceslav Panico, dacă Avocatul Poporului a acceptat cererea spre examinare nu înseamnă că Victoria Furtună este recunoscută drept „avertizor de integritate”.
„Noi am acceptat cererea spre examinare. Acest fapt încă nu inseamna ca noi automat vom recunoaște calitatea doamnei de Avertizor, poate fi și invers. Suntem în proces de investigare și ulterior voi decide. Este un proces pentru toate cererile acceptate spre examinare”, a comunicat Avocatul Poporului Ceslav Panico.
***
Victoria Furtună a demisionat din funcția de procuror anticorupție pe 11 martie. Ea a acuzat SIS că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. Într-o reacție pentru NM, SIS a menționat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.
Pe 12 martie, Procuratura Generală a efectuat percheziții în biroul de lucru al ex-procuroarei Furtună. Detalii AICI.
Iar pe 26 martie, Victoria Furtună cerea despăgubiri morale din partea președintei țării Maia Sandu, în valoare de un milion de lei. Furtună o acuza pe șefa statului că ar fi „defăimat-o intenționat”, în timpul conferinței de presă susținute pe 18 martie, la Președinție. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!