Femeie fără picioare, impusă să cerșească 16 ani pe străzile din Europa și Rusia. Un bunic, tată și fiu din Nisporeni – reținuți
Full Article 2 minutes read

Femeie fără picioare, impusă să cerșească 16 ani pe străzile din Europa și Rusia. Un bunic, tată și fiu din Nisporeni – reținuți

Un bunic, tată și fiu au fost din Nisporeni au fost reținuți, fiind suspectați de traficarea unei femei prin cerșetorie în mai multe țări din Europa, dar și Federația Rusă, din 2008. Victima, în vârstă de 43 de ani, nu are picioare. Operațiunea de reținere a bănuiților a fost efectuată de autoritățile din Republica Moldova și România. Informațiile au fost confirmate de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) într-un comunicat din 25 aprilie. 

Potrivit PCCOCS, victima, mamă a doi copii, nu avea alte surse de existență, astfel că bunicul a profitat de starea ei și a organizat traficarea acesteia în afara Moldovei, în scop de cerșetorie. Schema a fost preluată de feciorul acestuia, iar ulterior – de nepot. Bărbații au vârste de 63, 42 și 21 de ani.

Cazul a fost deconspirat prin implicarea autorităților din România – Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, Procuratura DIICOT-Serviciul Teritorial Suceava. Feciorul a fost reținut într-o casă din țara vecină, în care a fost depistată și victima. La rândul lor, bunicul și nepotul au fost reținuți în raionul Nisporeni, Moldova. De asemenea, la investigarea cazului a contribuit și centrul european SELEC și agenția Uniunii Europene Eurojust.

În urma investigațiilor, a devenit cunoscut faptul că femeia ar fi fost transportată să cerșească în mai multe state din Europa, inclusiv în România și Lituania, dar și în Rusia. Potrivit informațiilor preliminare, activitatea infracțională le aducea zilnic 400 – 500 euro, din cerșitul femeii care era prezentată în stradă și la centre comerciale, cu o pancartă pe care scria: „Oameni buni, ajutați-mă să strâng bani pentru protezarea picioarelor.”

După circa 16 ani de cerșetorie, însă, nimeni din cei trei bărbați de etnie minoritară, investigați pentru traficarea ei, nu i-au cumpărat proteze. Mai mult, pentru ca să evite investigații pentru trafic de persoane din partea poliției în statele în care era determinată să cerșească, a fost perfectat un certificat de căsătorie cu femeia-victimă cu un membru al familiei celor trei. De asemenea, urmare a perchezițiilor au fost depistate și alte pancarte cu mesaje false pentru cerșetorie scrise în limbi străine, precum și arme.

Investigațiile pe caz continuă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: