Un grup de fermieri a venit pe 25 ianuarie la sediul Ministerului de Interne (MAI). Agricultorii sunt nemulțumiți din cauza faptului că unii dintre ei au fost citați pentru a se prezenta la poliție.
Liderul Partidului „Democrația Acasă” Vasile Costiuc a difuzat imagini în direct din fața sediului MAI.
„Sunt mai mulți fermieri care au primit citații de la poliție să se prezinte la audieri pentru protestul de la parlament, pentru mai multe lucruri. Bani pentru agricultură și pentru ce au cerut nu au primit, dar, în schimb, procese verbale și amenzi – cât duce trenul”, a explicat Costiuc.
Agricultorii au obținut o întrevedere cu secretarul de stat al instituției.
Protestele agricultorilor au început încă vara, însă s-au intensificat pe parcursul lunii decembrie, când aceștia și-au adus tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale, iar ulterior, în fața parlamentului. Ciocniri violente s-au produs pe 16 decembrie în fața clădirii parlamentului. Mai mulți agricultori au urcat cu tractoarele pe scările din fața legislativului. Polițiștii au recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea.
Fermierii susțin că ajutorul oferit de guvern în contextul secetei din acest an este insuficient. Ei au cerut compensații de 3000 de lei per hectar și s-au pronunțat împotriva inițiativei anterioare a guvernului de a majora cota TVA de la 8 la 12%. Manifestanții au avut, însă, și revendicări politice. Aceștia au solicitat demiterea guvernului Chicu, lucru care s-a și întâmplat pe 24 decembrie.
Cu toate acestea, fostul președinte Igor Dodon a precizat că decizia nu a avut legătură cu protestele. PSRM a acuzat că în spatele protestelor inițiate de agricultori ar fi PAS și Maia Sandu, declarații negate de către aceștia, dar și de către fermieri.
Pe 30 decembrie, agricultorii și-au retras tehnica agricolă din centrul capitalei.