Fermierii se plâng că în Moldova prețul la grâu, orz și rapiță este mai mic față de alte țări și cer ajutor de la stat: Chiar și în Ucraina e mai scump
Full Article 3 minutes read

Fermierii se plâng că în Moldova prețul la grâu, orz și rapiță este mai mic față de alte țări și cer ajutor de la stat: Chiar și în Ucraina e mai scump

Fermierii din Republica Moldova apelează, din nou, la ajutorul statului. Agricultorii se plâng că grâul, orzul și rapița sunt vândute la prețuri mult mai mici în Moldova, comparativ cu alte țări. Reprezentanții Forța Fermierilor declară că, cu prețuri actuale la materia primă, agricultorii moldoveni suportă „pierderi enorme”. Acestea ar varia între 3-6 mii per hectar de cereale de primă grupă. În acest context, fermierii fac apel la autorități să intervină, or spun ei, ajutorul promis de Guvern anterior întârzie să apară.

„Constatăm că din tot bazinul Mării Negre la moment în Moldova sunt cele mai joase prețuri la grâu, orz și rapiță. Chiar și în Ucraina un kg de grâu costă în medie 2,9lei per kg, pe când la noi în țară acest preț este de 2,5 lei. În general, în toate țările Europei de Est, în afară de Moldova, se atestă un trend de majorare ușoară a prețurilor la grâu, orz și rapiță. Chiar dacă recolta culturilor de primă grupă este mai bună comparativ cu anul precedent, fermierii noștri cu prețuri actuale la materia primă suportă pierderi enorme, care variază între 3-6 mii per hectar de cereale de primă grupă”, anunță Forța Fermierilor.

Mai mult, directorul executiv al Forței Fermierilor anunță că fermierii din Moldova ar fi „hărțuiți” de creditori, care i-ar obliga fie să își onoreze plățile imediat, fie să  transmită, în contul acestora, producția recoltată, care ar fi calculată la „prețuri mizere”.

„Se creează impresia că asistăm la niște acțiuni coordonate în vederea menținerii artificiale a prețurilor joase la materia primă și presiunii maximale asupra agricultorilor în vederea încasării creanțelor, fapt care ar falimenta în scurt timp mii de fermieri. (…) Cu părere de rău, compensații pentru agricultori, la care a insistat în permanența Forța Fermierilor, sunt mizere și alocarea acestora întârzie”, mai anunță Asociația.

În context, Asociația Forța Fermierilor cere:

  1. Convocarea imediată a ședinței cu prim-ministru RM;
  2. Introducerea urgentă prin decizia CSE a unui moratoriu până la 31 decembrie 2023 la calcularea penalităților, dobânzilor de întârziere și altor comisioanelor/taxelor de sancțiuni ce țin de achitarea datoriilor către toți creditorii producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, care cultivă preponderent cereale și oleaginoase.
  3. Necalcularea până la 31 decembrie 2023 penalităților la executarea obligațiunilor față de bugetul public național pentru agricultorii micro, mici și mijlocii, care produc preponderent cereale și oleaginoase, precum și interzicerea blocării conturilor acestora.
  4. Interzicerea până la 31 decembrie 2023 executării silite a obligațiunilor fermierilor micro, mici și mijlocii, care produc preponderent cereale și oleaginoase, precum și inițierii procesului de insolvență împotriva acestora.
  5. Autosesizarea Consiliului Concurenții pe problema prețurilor mici de achiziționare a culturilor de primă grupă, comparativ cu prețuri în regiune, în vederea investigării existenții unui acord de cartel.

NM a contactat pentru un comentariu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Până la momentul publicări știrii, însă, nu am primit un răspuns.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: