Slusari îi răspunde lui Recean, după ce Guvernul a alocat 200 milioane lei pentru fermieri: Ceea ce faceți este o propagandă de dezbinare
Full Article 4 minutes read

Slusari îi răspunde lui Recean, după ce Guvernul a alocat 200 milioane lei pentru fermieri: Ceea ce faceți este o propagandă de dezbinare

Președintele Asociației „Forța Fermierilor”, fostul deputat Alexandr Slusari, a venit cu reacție, după ce Guvernul a alocat din Fondul de Rezervă 200 milioane lei pentru fermieri. Slusari a criticat, într-o postare publică, mesajul transmis de prim-ministrul Dorin Recean în ședința Cabinetului de miniștri din 21 august, potrivit căruia banii care vor ajunge în conturile agricultorilor sunt „un efort” pe care îl depune întreaga societate și că cei din urmă ar trebui să fie recunoscători.

„Nu este bine când guvernare se ocupă cu populism și manipulare, provocând incitarea la ură în societate. Când au fost dublate salariile șefilor ministerelor și agențiilor, de ce atunci la ședința Guvernului nu a vorbit nimeni că este un efort pe care toată societatea îl depune. (…) Domnule prim-ministru, dacă spuneți A, atunci spuneți și B și C. (…) De ce ați tăcut azi despre faptul că ați solicitat de la Bruxelles aproximativ 1,2 miliarde lei, însă azi au fost alocate doar 200 mln lei sau suma de 6 ori mai mică decât cea necesară și care ar ajunge la o parte din fermieri cu mare întârziere. De ce nu ați spus nimic despre propunerea noastră, care nu necesită cheltuieli bugetare, însă poate fi ultimul colac de salvare pentru mii de agricultori micro, mici și mijlocii? Mă refer la moratoriu pe 3 luni la plata datoriilor față de creditori. (…) Semi-adevărurile uneori sunt mai periculoase decât minciunile. Ceea ce faceți este o propagandă de dezbinare a societății. Deloc nu e bun asemenea comportament în raport cu cei care hrănesc Moldova. Agricultorii văd totul”, a scris Slusari pe pagina sa de Facebook.

Precizăm că Guvernul a aprobat, pe 21 august, alocarea a 200 de milioane de lei pentru fermieri. În debutul ședinței, premierul Dorin Recean a declarat„acesta este un efort pe care toată societatea îl depune pentru a ajuta pe cei care au pierderi”. Premierul și-a exprimat de asemenea speranța că „fermierii apreciază faptul că toată societatea îi ajută să depășească aceste probleme”. Resursele financiare sunt alocate din fondul de rezervă a Guvernului.

Amintim că în iunie 2023, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a declarat că cei 200 milioane lei identificați pentru fermieri „sunt luați de la copii, bătrâni, de la 2,5 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova”. Potrivit oficialului, banii „nu sunt ai Ministerului Agriculturii, nu sunt ai lui Bolea personal, a lui Recean sau a cuiva”. El a adăugat că banii „sunt a fiecărui dintre noi, inclusiv a copilului care s-a născut ieri și care trebuie să primească indemnizație”. Asociația Forța Fermierilor s-a arătat nemulțumită de declarațiile ministrului și le-a numit „iresponsabile și manipulatorii”, adăugând că „fermierii nu au cerut să fie acordat acest sprijin din surse interne ale bugetului de stat sau de la gura copiilor și bătrânilor”.

De menționat că Forța Fermierilor a organizat în ultima perioadă mai multe proteste atât la Chișinău, cât și în localitățile țării. La una din manifestații, care a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale din capitală, reprezentanții Asociației au anunțat că își întrerup protestele timp în care Guvernul trebuie să îndeplinească 3 cerințe pentru a ajuta producătorii agricoli mici și mijlocii să iasă din criza din domeniu. Este vorba despre alocarea a cel puțin 350 milioane lei pentru subvenții, aducerea din România a 4 000 tone de motorină și stabilirea prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale a moratoriului la achitarea penalității și dobânzilor față de creditori.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: