parlament.md

Fiica deputatei PAS Victoria Cazacu a fost reținută. Parlamentara încă nu a dat curs cererii lui Grosu de a demisiona

Fiica deputatei Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) Victoriei Cazacu, vizată într-o schemă de corupție la Aeroportul Chișinău, a fost reținută. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului și liderul PAS Igor Grosu în cadrul ediției din 1 aprilie a emisiunii „La 360 de grade”, de la Radio Moldova. Speaker-ul a spus că Victoria Cazacu, căreia i-a cerut să-și depună mandatul din cauza suspiciunilor în privința copilului său, urmează să-și dea demisia.

În timpul emisiunii, Igor Grosu a fost întrebat de ce a cerut colegei sale Victoria Cazacu să-și dea demisia în condițiile în care instanța încă nu a pronunțat o decizie în privința implicării fiicei sale în schema de corupție de la aeroport.

Sentința sau procesul judiciar are cursul său. Iar noi nu putem sta așa, calmi, și aștepta toate argumentele. Realitatea este următoarea: CNA a descins la postul vamal de la Aeroportul Internațional Chișinău, având în spate o întreagă investigație, care a adurat ceva timp, au fost acumulate probe. Probabil au fost și semnale din partea cetățenilor care au fost supuși unui astfel de comportament. Printre cei reținuți, am înțeles că sunt 7 persoane, este și un membru al familiei deputatei Victoria Cazacu. Dincolo de prezumția nevinovăției, are un impact politic major asupra clasei politice, asupra Parlamentului. Am avut o discuție cu dna Cazacu și i-am cerut demisia”, a răspuns acesta.

Întrebat dacă Victoria Cazacu a acceptat să demisioneze din funcția de deputat, Grosu a spus: „Urmează, sunt niște proceduri birocratice”.

Referitor la o eventuală solicitare și a demisiei lui deputatului Radu Mudreac, al cărui fiu tot ar fi participat la schema de corupție, președintele Parlamentului a spus că se așteaptă o reacție din partea Partidului Socialistilor din Republica Moldova (PSRM) sau fracțiunii parlamentare Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), din care face parte acesta, iar ulterior va fi luată o hotărâre.

Eu îmi doresc ca partidul sau fracțiunea pe care o reprezintă acest deputat să se autosesizeze și să urmeze gestul pe care l-am făcut eu. Vom urmări azi-mâine ce va face, după care vom lua o decizie și vom veni cu o reacție la acțiunea sau inacțiunea dânșilor”, a spus el.

Precizăm că CNA cercetează 7 inspectori vamali și persoane fizice pentru acțiuni de corupție. După ce a descins în dimineața zilei de 1 aprilie pe 16 adrese, CNA a anunțat că 3 inspectori vamali au fost reținuți pentru 72 de ore, iar alți 4 – sunt cercetați în stare de libertate. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pretins și acceptat mijloace bănești de la pasageri în sume cuprinse între 50 și 1000 de dolari pentru a permite acestora să introducă sau scoată bunuri în/din Republica Moldova, ocolind procedurile de achitare a taxelor în conformitate cu prevederile legislației în vigoare. Mai târziu, Centrul a făcut publice interceptări audio dintre inspectorii vamali, dar și pasageri și vameși, în care acestora li se propunea și luau mită.

La scurt timp, președintele Parlamentului Igor Grosu, tot el lider PAS, a cerut demisia deputatei PAS Victoria Cazacu, după ce fiica acesteia ar fi fost implicată în scandalul de corupție de la Aeroport. Parlamentarul a anunțat, de asemenea, că PAS va întreprinde toate măsurile pentru excluderea deputatei din organele parlamentare și din fracțiune.

Ulterior, s-a aflat că fiul deputatului socialist Radu Mudreac a fost citat la CNA pentru audieri pe cazul schemei de corupție de la Aeroport. Nici PSRM, nici BCS nu au venit, deocamdată, cu o reacție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Am deschis înregistrările pentru academia de vară pentru minoritățile naționale

Academia de Vară pentru Drepturile Minorităților 2025 este o inițiativă educațională menită să sporească nivelul de informare și cunoaștere a drepturilor minorităților în rândul comunităților naționale, etnice și lingvistice din Republica Moldova, precum și să încurajeze implicarea civică și participarea acestora în procesul decizional.

Programul oferă o serie de prelegeri, seminare și exerciții practice susținute de experți de top în domeniul drepturilor omului, participării civice, proceselor democratice, reprezentării politice și mass-media. Scopul este de a oferi participanților o înțelegere profundă a mecanismelor de protejare a drepturilor minorităților și de a le extinde capacitățile de a influența în mod real procesele sociale și politice din Moldova.

De asemenea, participanții vor avea oportunitatea să interacționeze direct cu reprezentanți ai autorităților publice, ai misiunilor diplomatice și ai organizațiilor internaționale prezente în Republica Moldova.

La finalul proiectului, participanții vor putea dezvolta propriile inițiative și vor avea șansa să obțină sprijin financiar pentru proiecte ce promovează pacea, toleranța, activismul civic și democrația în comunitățile minorităților etnice.

Perioada desfășurării: 5 – 7 august 2025

Locația: Complexul turistic „Codru”

Participarea la Academia de Vară pentru Drepturile Minorităților 2025 este GRATUITĂ. Organizatorii vor acoperi toate cheltuielile de transport, cazare și alimentație.

Sunt așteptate cereri de participare din partea reprezentanților minorităților naționale, etnice și lingvistice (ucraineni, găgăuzi, bulgari, evrei, romi, polonezi, ruși, armeni, azeri etc.) cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani.

Link pentru înscriere: https://forms.gle/Y86VGVMHFhUbDQ5N6

Termen-limită pentru depunerea cererilor: 27 IULIE, ORA 18:00

Pentru întrebări suplimentare: [email protected]

Academia de Vară pentru Drepturile Minorităților 2025 este implementată de Centrul de Inițiative Civice pentru Minoritățile Naționale, cu sprijinul Guvernului Republicii Cehe prin programul TRANSITION și al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: