Poliția Republicii Moldova spune că este în căutarea făptașilor care au vopsit clădirea abandonată a Hotelului Național în culorile panglicii Sfântul Gheorghe. Până atunci, oamenii legii i-au „sugerat” proprietarei imobilului să înlăture vopseaua. La scurt timp, vopseaua a fost înlăturată. Informația a fost comunicată pentru NM de ofițerul de presă al Poliției Diana Fetko.
„Imediat ce am fost sesizați la 112, ne-am autosesizat și grupa de documentare s-a deplasat la fața locului. Au fost demarate toate măsurile pentru identificarea făptașilor”, a spus reprezentantul Poliției.
Între timp, oamenii legii au invitat-o pe proprietara imobilului.
„Aceasta a declarat că nu are vreo pretenție la aplicarea combinației de culori pe proprietatea ei. I-am sugerat în cel mai scurt timp sa înlăture culorile”, a adăugat ofițerul de presă al Poliției. La scurt timp, reprezentanta Poliției a confirmat că proprietarul a înlăturat vopseaua.
Amintim că în dimineața zilei de 20 aprilie, pe internet au apărut imagini cu clădirea abandonată a Hotelului Național din Chișinău vopsită pe jumătate în culorile panglicii Sfântul Gheorghe, interzisă în Republica Moldova.
Pe 14 aprilie, Parlamentul a votat în lectura finală proiectul cu privire la interzicerea însemnelor războiului, inclusiv panglica Sfântului Gheorghe.
„Printre modificări sunt și cele ce vizează interzicerea utilizării semnelor folosite la propagarea războiului, precum literele Z, V, panglica bicoloră, dar și altele care ar putea fi folosite pentru propaganda războiului. Sunt câteva prevederi din lege care vor intra în vigoare peste 3 luni. Însă acele ce țin de interzicerea semnelor menționate mai sus intră în vigoare la momentul publicării în monitorul oficial”, a precizat președinta Comisiei juridice Olesea Stamate.
Pe 19 aprilie, președinta țării Maia Sandu a anunțat că a promulgat legea care prevede interzicerea simbolurilor. Șefa statului a subliniat că nu este interzisă celebrarea zilei de 9 mai.
„Războiul începe prin cuvinte grele aduse vecinului și se termină prin bombardamente și masacre. Iată de ce este important și avem datoria să păstrăm buna înțelegere între oameni. De aceea nu putem accepta folosirea în țara noastră a simbolurilor care înfățișează, reprezintă sau sprijină invazia rusă în Ucraina. Simbolurile își schimbă sensul în funcție de realități. Acestea nu se referă la războiul de acum 77 de ani, ci la războiul de azi, din Ucraina”, a argumentat Maia Sandu.
Potrivit legii, încălcarea interdicției se va pedepsi cu amenzi de până la 9 000 de lei pentru persoane fizice sau zeci de ore de muncă în folosul comunității și cu amenzi de până la 18 000 mii lei pentru persoane juridice.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.