Unii transportatori care astăzi protestează și scriu mesaje publice pentru creșterea tarifului pentru călători, anterior solicitau reducerea acestuia. Declarația aparține ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), vicepremierul Andrei Spînu, ca reacție la scrisoarea publică a transportatorilor din 20 decembrie. Prin urmare, ministrul anunță, din nou, că în scurt timp va publica calculele cu privire la tariful transportului de pasageri.
„Unii transportatori, care azi protestează și scriu mesaje publice pentru creșterea tarifului pentru călători, în lunile trecute solicitau reducerea acestuia. Colegi, așa nu e frumos și nu e corect față de oameni”, se arată în declarația vicepremierului.
La fel, Spînu s-a referit la discuția cu transportatorii care a fost planificată pentru săptămâna aceasta. „Vă îndemn să discutăm argumentat și fără multe emoții”, a comunicat el.
În final, ministrul a declarat că urmează a fi prezentate calculele privind tariful. „În scurt timp voi publica calculele referitor la tarif, care sper să aducă claritate tuturor. Vom fi corecți și transparenți cu cetățenii noștri”, a conchis Spînu.
***
În data de 20 decembrie, transportatorii au venit cu o nouă replică către Andrei Spînu. Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto a susținut că acțiunea de a solicita date de la transportatori este ilegală. La fel, aceștia au acuzat Agenția Națională de Transport Aut că ar întreprinde ilegalități. Totuși, transportatorii au anunțat că vor veni la întâlnirea planificată la Guvern.
În data de 16 decembrie, Andrei Spînu a spus că a dat curs demersurilor protestatarilor și a expediat în atenția lor, încă în data de 16 noiembrie, un demers pentru ca ei să ofere informațiile necesare pe subiectul tarifelor. Astfel, ministrul a menționat că a recepționat date doar de la 9 operatori. Totuși, Spînu a menționat că ministerul, la conducerea căruia se află, a analizat datele contabile de la transportatori, ANTA și BNS. La fel, atunci el a anunțat că „în scurt timp, vor fi prezentate calculele efectuate pentru tarifele de transport de pasageri”.
În data de 16 decembrie, transportatorii au ieșit la protest, în Piața Marii Adunări Naționale. Protestatarii au claxonat timp de câteva minute pentru a atrage atenția autorităților. Aceștia au solicitat Ministerului efectuarea unor calcule pentru ajustarea tarifelor la călătoria cu transportul.
Un protest al transportatorilor auto a avut loc și pe 25 noiembrie, în Piața Marii Adunări Naționale. Manifestanții, la fel, au claxonat timp de câteva minute, pentru a-și arăta nemulțumirea față de faptul că cei de la guvernare nu au răspuns solicitării lor de a majora prețul la călătorii sau de a le acorda subvenții. Aceștia au acuzat guvernarea și de faptul că ar proteja scheme de corupție.
În data de 25 noiembrie, ministrul a precizat că, la momentul actual, tariful de bază este de 60 de bani/km/pasager, pentru autovehiculele de categorie de confort clasa II și 70 de bani/km/pasager, pentru autovehiculele de categoria de confort clasa I. Acest preț a fost stabilit la sfârșitul anului 2019, devenind aplicabil începând cu 2020.
„Din 2020, toți transportatorii au avut dreptul de a aplica un tarif de 70 de bani. Majorarea tarifului din 2019 (cu 14 bani – clasa II sau 30 % și 22 bani – clasa I sau 45 %) a avut drept scop motivarea transportatorilor de a investi în parcul auto și de a asigura un nivel de siguranță și confort adecvat transportului de pasageri. În acest scop a fost instituită, inclusiv obligativitatea de a trece procedura de clasificare de confort. În anul 2020, atunci când a început procedura de clasificare, din 2600 autovehicule, 2074 au trecut procesul de clasificare, dintre care clasa I – 119 autovehicule, iar clasa II – 1941 vehicule”, a declarat Spînu.
Anterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că nu va admite majorarea tarifului la călătorii până nu vor exista calcule justificate în acest sens. În cadrul unei conferințe de presă din 15 noiembrie, oficialul a menționat că transportatorii ar putea să majoreze prețul, la moment, cu cel puțin 10 bani prețul, însă nu o fac „pentru că nu investesc în renovarea vehiculelor”.