(FOTO, VIDEO) Buncărul din Șoldănești. De ce nu poate fi demolat și când va apărea o pădure în locul acestuia
Full Article 4 minutes read

(FOTO, VIDEO) Buncărul din Șoldănești. De ce nu poate fi demolat și când va apărea o pădure în locul acestuia

Buncărul de la Șoldănești este considerat unul dintre cele mai neobișnuite atracții turistice din Moldova. Cum a ajuns buncărul militar în gestiunea ÎS Moldsilva, care administrează gospodăriile silvice și ce vor să facă autoritățile cu acest buncăr? NM a clarificat aceste lucruri în cadrul proiectului „Moldova Altfel”.

Situat în pădurea de lângă satul Olișcani, în apropiere de Șoldănești, acesta este unul dintre cele mai mari buncăre militare subterane de pe teritoriul fostei URSS. Construcția buncărului n-a fost finisată. Acesta reprezintă două construcții din beton armat cu diametrul de 36 m și cu adâncimea de 60 m. În apropiere, în pădure, sunt niște clădiri cu câteva etaje, nefinisate. Buncărul este atracția turiștilor curioși.

Reporterii NM au fost la acest buncăr în cadrul proiectului „Moldova Altfel”, în timpul filmărilor pentru ediția despre orașul Șoldănești și împrejurimile acestuia. Ce au depistat și cum arată buncărul de la înălțimea unei drone – vedeți în această înregistrare video:

Cum a ajuns buncărul în gestiunea ÎS Moldsilva

Solicitați de NM, reprezentanții Moldsilva ne-au comunicat că, prin decizia guvernului din anul 1996, buncărul a fost transferat din gestiunea Ministerului Apărării în cea a ÎS Moldsilva. Atunci, această întreprindere, care este responsabilă de păduri, a primit sarcina de a restabili pădurea în acest loc. Toate construcțiile trebuiau să fie demolate, terenul – curățat și acoperit cu pădure.

În anul 2004, ÎS Moldsilva a încheiat un contract cu întreprinderea Agrocons Business. Aceasta trebuia să demoleze construcțiile de pe teritoriul buncărului, să curețe terenul și să plătească ÎS Moldsilva 200 mii de lei, bani pe care urmau să-i obțină din vânzarea materialelor din care a fost construit buncărul.

Compania respectivă trebuia să îndeplinească aceste lucrări până la 30 aprilie 2005, dar nu s-a făcut. Atunci, Moldsilva s-a adresat către altă companie – Anevas Grup. Nici aceștia n-au făcut nimic, iar în anul 2009, fără a informa Moldsilva, Anevas Grup a transmis contractul către compania Anevas Cuant. La rândul său, această companie a vândut contractul, în anul 2012, către compania Conmix-ma.

(FOTO, VIDEO) Buncărul din Șoldănești. De ce nu poate fi demolat și când va apărea o pădure în locul acestuia

Igor Cecan / NewsMaker

(FOTO, VIDEO) Buncărul din Șoldănești. De ce nu poate fi demolat și când va apărea o pădure în locul acestuia

Igor Cecan / NewsMaker

Cum a început Moldsilva să se judece

Cei de la Moldsilva ne-au spus că, din anul 2015, întreprinderea se judecă cu Conmix-ma, deoarece consideră ilegală revânzarea contractului de către compania Anevas Cuant, apoi și către compania Anevas Grup (ÎS Moldsilva este reprezentată în instanță de „fiica” sa – Întreprinderea pentru silvicultură Șoldănești). Instanța primară a soluționat cazul în defavoarea Moldsilva, hotărând că întreprinderea Conmix-ma activează legal, în baza contractului de vânzare-cumpărare.

În anul 2019, Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție au lăsat în vigoare decizia instanței primare.

În anul 2021, Întreprinderea pentru silvicultură Șoldănești a înaintat o nouă reclamație către compania Conmix-ma, cerând încetarea lucrărilor neautorizate în zona forestieră. Cei de la Moldsilva au precizat că întreprinderea n-are niciun fel de acorduri documentate directe cu Conmix-ma, care le-ar fi permis să interacționeze și care ar fi reglementat activitatea companiei. Reprezentanții Moldsilva nu au specificat, la ce etapă se află reclamația.

Dar au spus că, în legătură cu lucrările neautorizate efectuate de către compania Conmix-ma, s-au adresat către poliția Șoldănești, procuratură, serviciul fiscal, SIS și alte instituții ale statului. În răspunsul de la Moldsilva nu a fost specificat, care a fost reacția instanțelor respective.

În prezent, potrivit Moldsilva, demolarea buncărului, care a fost inițiată în anul 2015, a fost stopată.

(FOTO, VIDEO) Buncărul din Șoldănești. De ce nu poate fi demolat și când va apărea o pădure în locul acestuia

Igor Cecan / NewsMaker


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: